Slovenská delegácia sa zúčastnila projektu “Improve and Prevent” v Madride

(Bratislava, 18. novembra 2019) – V dňoch 16. až 20. okróbra 2019 sa Slovenská delegácia vyslaná Fórom života zúčastnila projektu “Improve and Prevent” v Madride. Okrem štyroch Slovákov sa projektu, zameraného na tému ochrany ľudských práv zúčastnilo ďalších 18 účastníkov z Rakúska, Belgicka, Chorvátska, Nemecka či USA.

Na podujatí sme sa dotkli dokumentu Európskej komisie, ktorý tvorili mladí a v ktorom sa pokúsili identifikovať problémy mladej generácie v EÚ a navrhnúť ich riešenia. Pokúsili sme sa ich rozobrať do detailov, diskutovať o nich a odprezentovať, čo si o nich myslíme. Najmä diskusia o nich bola dôležitá a obohacujúca, pretože sme sa zhodli, že v niektorých bodoch prevláda viac ideológia, než snaha riešiť reálne problémy. 

Počas ďalších dní sme sa venovali téme udržateľného rozvoja a dávali sme do kontrastu Grétu Thurnberg a aktivity, ktoré vo svete podnietila s jej kritikmi, či encyklikou Laudato si od pápeža Františka. 

Celým podujatím sa niesla téma ochrany ľudských práv. Pri téme ochrany životného prostredia sme diskutovali napríklad o pálčivej téme, ktorá je s tým spojená a tou je regulácia pôrodnosti a svetovej populácie. Tá sa totiž deje prostredníctvom masívnej distribúcie antikoncepcie či podpory potratov v rozvojových krajinách, alebo prostredníctvom politík obmedzujúcich počet detí. 

Toto podujatie nám pomohlo objaviť iný rozmer ľudských práv a pohľadu na nich ako na celok. Oveľa viac sme si uvedomovali, ako sa ľudské práva týkajú každého človeka, že život treba chrániť nie len od počatia po narodenie, ale aj po narodení a to život každého človeka bez rozdielu.

Osobne sa mi páčilo práve to, že sme o ľudských právach hovorili vždy ako o celku a držali sme sa čisto racionálnej debaty a argumentov o tejto téme.
Ľudské práva sú veľká téma, sú hodné ochrany ako celok. Ochrana života pred narodením, je jednou časťou tohto celku a hoci možno v súčastnosti najviac porušovanou a najviac hodnou boja za jej ochranu, nemali by sme zabúdať ani na tých ostatných. Pretože nikdy nevieme, ktoré z nich budú čeliť útokom nabudúce.

Slavomír Gregorík

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.