Snahy o registráciu potratovej tabletky RU-486

Po informáciách o pripravovanej registrácii abortíva RU-486 v Českej republike sme sa práve dnes dozvedeli, že proces registrácie prebieha aj na Slovensku. To nesmieme dovoliť!

Mohutná vlna odporu proti registrácii v ČR
V Českej republike prebieha proces registrácie potratovej tabletky  RU-486, ktorý začal v tichosti bez verejnej i odbornej diskusie. Ako prví na to upozornili naši priatelia z Hnutí pro život. Momentálne intervenujú na Ministerstve zdravotníctva ČR a u strany TOP 09, do ktorej kompetencie zdravotníctvo spadá. Silnú podporu v tejto veci vyjadrila aj katolícka cirkev. Litoměřický biskup Mons. Jan Baxant, predseda Rady Českej biskupskej konferencie pre zdravotníctvo, vydal vyhlásenie k pripravovanej registrácii abortívneho prípravku RU-486 v Českej republike:
„Ako predsedovi Rady ČBK pre zdravotníctvo sa ku mne v týchto adventných predvianočných dňoch dostala znepokojivá informácia o pripravovanej registrácii prípravku RU-486 v Českej republike. Podotýkam, že RU-486 je pôvodné abortívum. Nejde o prostriedok zabraňujúci počatiu, ale o preparát, ktorý vedie k vypudeniu plodu. Z kresťanského pohľadu je užitie tohto prostriedku eticky neprijateľné. Prosím Pána, aby sprevádzal tých, ktorí budú vo veciach registrácie rozhodovať, a podporujem všetkých, ktorí sa pozitívne v danej problematike práva na život dlhodobo angažujú.“

Ilegálna ponuka RU-486 a snahy o registráciu aj na Slovensku
V roku 2005 sa v ČR podarilo zastaviť registráciu tohto prípravku vďaka petícii s viac než 50-tisíc podpismi a vďaka obetavosti tých, ktorí písali do redakcií či na ministerstvo zdravotníctva. Zástupcovia pro-life hnutí v ČR apelujú na všetkých, ktorí majú v úcte ľudský život od počatia po prirodzenú smrť, aby dali verejne najavo svoj názor. Médiá priniesli v uplynulých týždňoch informácie o tom, že smrtiaca tabletka je ponúkaná ilegálne aj bez registrácie – prostredníctvom predaja na internete. Podľa MF DNES „potratový balíček“ stojí 80 Eur. „Je to normálny biznis,“ hovorí Slovenka Hana Beckley s trvalým pobytom v Nigérii, ktorá takto prípravok predáva od jari tohto roka. Za toto obdobie vybavila už okolo 400 objednávok, pričom potratové tablety smerovali aj do Čiech a na Slovensko. „Predaj tabletky cez tento web je ilegálny a podnet podávame orgánom činným v trestnom konaní,“ reagovala na zistenia MF DNES hovorkyňa Štátneho ústavu na kontrolu liečiv na Slovensku Valéria Pernišová. Podľa našich informácií podnet už skúma polícia okresného riaditeľstva Bratislava II. Dnes sme sa ale dozvedeli, že proces registrácie RU-486 prebieha aj u nás a to opäť bez verejnej či odbornej diskusie. Preto sa budeme snažiť aktívne zapojiť do procesu zamedzenia zaregistrovania a ochrániť tak deti a ženy pred krutými účinkami tohto preparátu.   

Podpora 
Naši priatelia z českého Hnutí pro život nás pred nedávnom poprosili o modlitbovú podporu v súvislosti s prebiehajúcim procesom registrácie potratového preparátu RU-486 v Českej republike. To sme ešte nevedeli, že ju rovnako potrebujeme aj u nás. Preto vás chceme poprosiť o modlitby na úmysel zamedzenia registrácie potratovej tabletky v Českej i Slovenskej republike. A tiež o to, aby ste sledovali prípadné možnosti podporiť toto zamedzenie aj iným spôsobom a občianskou angažovanosťou.

V skratke o RU-486
RU-486 (Mifepriston) je chemická forma potratu – usmrtenie nenarodeného dieťaťa v priebehu prvých deviatich týždňov tehotenstva. Tablety mifepristonu  ničia maternicovú výstelku zabezpečujúcu dieťaťu okysličenie a výživu. Následne po užití tablety misoprostolu (prostaglandíny) je dieťa vypudené z tela ženy. Takýto chemický potrat môže mať vážne zdravotné následky na zdravie ženy. Niektorí ho prirovnávajú k atómovej bombe pre organizmus.
Prečo odmietať RU-486:
– ide o ďalší spôsob ako zabiť dieťa pred narodením (chemický potrat)
– presúva psychologické bremeno z priameho zabitia dieťaťa na ženu
– necháva ženu so všetkými rizikami domáceho potratu osamelú (obrovský nápor na psychiku, vykrvácanie, komplikácie)
– predlžuje traumu z potratu a umierania dieťaťa na tri dni so všetkými psychickými dopadmi
– vytvára falošnú ilúziu, že ide o menej závažnú metódu než chirurgický potrat
– hrozí, že chemický potrat bude vnímaný ako forma antikoncepcie


Fórum života

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.