Boli sme na Campfeste

(Bratislava, 5. august 2019 ) – Od roku 2017 je Fórum života súčasťou festivalu Campfest. Tento open-air festival sa každoročne koná v konferenčnom centre Ranč Kráľova lehota, ktoré slúži počas celého roka pre prácu s mládežou. Víziou festivalu je prebudiť túto generáciu; jeho organizátori sa sústredia predovšetkým na kresťanské skupiny, organizácie a cirkvi.

Fórum života malo na festivale od 1—4. augusta 2019 svoj stánok a ešte niečo naviac – slnečník s dvomi stoličkami a tabuľou, na ktorej sa obmieňali výzvy na debatu. Návštevníci si mohli vyskúšať debatu „jeden na jedného“ na tieto témy:

  1. Mala by mať žena po znásilnení možnosť ísť na potrat
  2. Ako sa testuje spoľahlivosť antikoncepcie?
  3. Má byť interrupcia nelegálna?
  4. Majú mať deti sexuálnu výchovu, akú?
  5. Bál/a by si sa s niekým pustiť do debaty o potratoch?
  6. Čo vám lezie na nervy v téme o potratoch?

Počas dvoch festivalových dní sa na debatu postupne zastavilo asi 90 ľudí. Zhrnieme tie najzaujímavejšie postrehy:

  • Väčšina ľudí – aj medzi kresťanmi – nemali voči téme legálnosti potratu jednoznačný postoj. Na otázku, či majú byť interrupcie legálne alebo nie,  znela často odpoveď: “Ja by som na potrat nešla, ale nedokázala by som to nikomu zakázať a ľudia by mali mať na výber.” Tento názor zaznieval aj napriek tomu, že sme sa s nikým nebavili o tom, či ide alebo nejde o človeka, zhoda bola, že to človek je.
  • Na otázku, či by deti mali mať sexuálnu výchovu, staršia generácia (rodičia) odpovedala, že nie, že by to malo byť iba v kompetencii rodičov. Mladšia generácia tvrdila, že sexuálnu výchovu by mali mať, pretože vidia škodlivé dôsledky pornografie.
  • Všeobecne ľudia uvítali, že otvárame debatu na ťažké témy a že mali príležitosť podebatovať.
  • Ľudia nepoužívajú správne argumenty na obhajobu nenarodených.

V našom druhom festivalovom priestore, v štandardnom stánku, sme sa hrali hru Neviditeľný človek a hovorili sme o činnosti Fóra života. Hru si počas víkendu zahralo asi 200 ľudí, niektorí si ju aj kúpili.

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.