Pozvánka na diskusiu: ODVAHA DNES

25. marec je dňom pripomienok viacerých udalostí. Je Dňom zápasu za ľudské práva a aj s tým súvisiacim Dňom počatého dieťaťa. Zároveň sa spája so sviatkom Zvestovania Pána v rímskokatolíckej Cirkvi (ide o deň, ktorý je 9 mesiacov pred Vianocami, Narodením Ježiša Krista). No v slovenskom kontexte sa 25. marec spája ešte s jednou udalosťou: s výročím Sviečkovej manifestácie. Ako sa dajú všetky tieto udalosti a témy spojiť do jednej? Príďte na online diskusiu s názvom ODVAHA DNES a uvidíte!

Sviečková manifestácia (SM) je vnímaná ako jedna z najmenej kontroverzných historických udalostí nedávnych slovenských dejín. Bolo to významné spoločenské vzopätie predovšetkým kresťanov v prospech práv veriacich ale i neveriacich. Jednoznačným morálnym víťazom SM boli jej organizátori a účastníci; za reakciu totalitného režimu sa hanbili aj niektorí jeho predstavitelia, napr. aj jej vtedajší minister kultúry Miroslav Válek. SM bola jedným z dôležitých impulzov, ktoré spustili procesy, ktoré viedli v novembri 1989 k pádu režimu. Medzi základné odkazy SM patrí medzi iným občianska angažovanosť, občianska odvaha, angažovanosť za spoločné dobro pre všetkých. Je preto dôležité udržiavať SM živou v rámci historickej pamäti národa.

Tohtoročná spomienka môže byť opäť iba v online priestore a vzhľadom na celkovú situáciu v spoločnosti sme sa rozhodli zamerať ju na ODVAHU.

Hosťami online diskusie budú:

MIRIAM LEXMANN – poslankyňa Európskeho parlamentu
Vladyka CYRIL VASIĽ – apoštolský administrátor sede plena Košickej eparchie
JOZEF MAJCHRÁK – novinár

SKYVA – hudobný hosť
Moderovať bude ŠTEFAN CHRAPPA

Témy večera:

  1. Nedávno prešli tri roky od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Možno povedať, že to boli obete za pravdu, spravodlivosť a odvahu. Mala ich obeta zmysel?
  2. Zdá sa, že v dnešnom svete si vyžaduje viac odvahy ako v minulosti už len púha ambícia: hovoriť na verejnosti pravdu? O kresťanských pohľadoch to platí zvlášť. Čím to je?
  3. Pápež František navštívil začiatkom tohto mesiaca Irak. Ovplyvní ďalšie smerovanie ľudstva posolstvo pápeža Iraku a nepriamo i svetu – posolstvo univerzálneho bratstva?
  4. Čo vo vás v súvislosti s presadzovaním pravdy vo verejnom živote vzbudzuje nádej a z čoho máte obavy? Vieme povzbudiť ľudí, aby mali odvahu?

Podujatie bude vysielané online na youtube. Prihláste sa a dostanete pripomienku aj s linkom na podujatie – https://lnk.sk/vbmo

Online diskusiu ODVAHA DNES usporadúva Fórum kresťanských inštitúcií (FKI), partnermi sú Fórum života a Konrad Adenauer Stiftung.

Ivana Némethová

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.