Na Novom Zélande schválili zákon, že ženy po spontánnom potrate dostanú platené voľno

Novozélandský parlament jednomyseľne hlasoval za to, aby matkám a ich partnerom poskytli tri dni dovolenky po spontánnom potrate alebo v prípade, ak sa ich dieťatko narodí mŕtve.

Labouristická poslankyňa Ginny Andersenová, ktorá návrh zákona predložila, uviedla, že táto podpora umožní rodičom vyrovnať sa so stratou bez toho, aby boli neskôr nútení vyčerpať nemocenskú dávku alebo voľno z dôvodu práceneschopnosti. „Smútok, ktorý prichádza po potrate, nie je choroba; je to strata,“ povedala. „Táto strata vyžaduje čas – čas na fyzické zotavenie a čas na psychické zotavenie; čas na zotavenie s partnerom.“

Legislatíva sa vzťahuje na rodičov, ich partnerov a rodičov, ktorí plánujú mať dieťa prostredníctvom adopcie alebo náhradného materstva.

Anderson vyjadrila uznanie spisovateľke z Dunedinu Kathryn Van Beekovej, ktorá sa po spontánnom potrate obrátila na miestnu poslankyňu a presadila zmenu zákona: „Spontánny potrat je zvláštne, tajné narodenie, ktoré je súčasne aj smrťou,“ napísala svojho času Beek.

Aj poslankyňa Jan Logie vyhlásila, že návrh zákona určitým spôsobom prelomí tabu a mlčanie, ktoré u mnohých žien pretrváva aj po ukončení tehotenstva.

„Toto ticho, ktoré spôsobilo toľko škody, sa čiastočne začalo prelamovať touto diskusiou a pozornosťou parlamentu,“ uviedla Logie.

Uviedla, že každá štvrtá žena na Novom Zélande potratila a okolo 20 000 žien každý rok potratí alebo porodí mŕtve dieťa.

„Je to neuveriteľne normálna skúsenosť, ale normálna neznamená ľahká; to neznamená bez bolesti. Ale dlho sme prostredníctvom mlčania a stigmy nútili ženy – predovšetkým ženy, aby skutočne predstierali, akoby sa tak nestalo. “

Návrh zákona sa nevzťahuje na ženy, ktoré ukončia tehotenstvo umelým prerušením tehotenstva. Poslankyňa za národnú stranu Erica Stanfordová uviedla, že hoci podporovala tento návrh zákona, „smútok, úzkosť, vnútorná bolesť a trauma, ktorú som zažila v súvislosti s (umelým) potratom a skutočnosť, že v návrhu zákona sa s ním nepočíta, mi nerobí dobre a osobne mi je to veľmi nepríjemné.“

Nový Zéland nie je prvou krajinou na svete, ktorá robí právne kroky vpred v rámci plateného voľna po spontánnych potratoch. Indické právne predpisy stanovujú, že ženy majú nárok na šesťtýždňovú dovolenku v prípade, že spontánnym potratom prídu o dieťa. Ale keďže veľká väčšina zamestnancov sa venuje neformálnej práci, využíva to len veľmi málo ľudí.

Niektoré ďalšie krajiny majú ustanovenia o platenej dovolenke, v prípade, ak žena porodí mŕtve dieťa.

V kanadskej provincii Ontário, má žena nárok na 17 týždňov neplateného tehotenského voľna, ak stratí dieťa 17 týždňov alebo menej pred termínom pôrodu.

Vo Veľkej Británii potrat pred koncom 24. týždňa tehotenstva nespĺňa podmienky na dávku pri úmrtí blízkej osoby.  Na druhej strane, ak sa dieťa narodí mŕtve po tomto dátume, matka má nárok na materskú dovolenku a s tým súvisiacu mzdu.

 

Spracované podľa: https://www.theguardian.com/world/2021/mar/25/new-zealand-miscarriages-stillbirths-bereavement-leave

Fotografia: pixabay.com , preklad: Kristína Majerová

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.