Tony z Popradu: Vidiek má byť studnicou viery a zdrojom sedliackeho rozumu

Inšpiratívny príbeh Antona Friča z vidieka

Tony, manžel a otec 5 detí, vidí vo vidieckom spôsobe života prostriedok pomoci núdznym ľuďom, ktorí trpia generačnou chudobou, bezdomovectvom či rôznymi formami závislostí. Jeho slová potvrdzujú nielen pozitívne výsledky jeho projektov, ale aj viaceré útulky pre ľudí bez domova na Slovensku, ktoré ponúkajú klientom prácu na farme. O tom, prečo má vidiek blahodárne účinky na každého človeka, o nových sociálno-vidieckych projektoch, ale aj o džedze, slovenskej pohostinnosti a vidieku v zahraničí porozprával Anton Frič.

Tony, bývaš v Poprade, no tvoja osoba sa mi akosi spája s vidieckym spôsobom života. Vieš mi vysvetliť prečo?

Vyrastal som na dedine. Mali sme záhradu, stolársku dielňu, včely, malé hospodárstvo, ovocný sad. Musím sa priznať, že v detstve som prácu v záhrade neznášal. Chudák môj oco sa natrápil, aby ma prinútil niečo urobiť v záhrade alebo dielni. Aj napriek môjmu odporu sa na mňa niečo nalepilo a som rád, že som sa od otca veľa naučil. Všetky tie znalosti, ktoré som od neho pochytil sa mi veľmi zišli neskôr, keď sme si kúpili dom so záhradou a konečne som mal možnosť zriadiť dielňu. Veľmi to využívam aj pri mojich ďalších aktivitách spojených s charitou a sociálnymi projektmi.

Ako sa dajú “vidiecke znalosti” využiť v charite či v sociálnej práci? Nie je to od seba na míle vzdialené?

Väčšina ľudí na Slovensku stále býva na vidieku. Zároveň platí, že jednoduchá nenáročná práca je omnoho dostupnejšia na dedine ako v meste. Aj preto má zmysel rozvíjať sociálne projekty práve vo vidieckom prostredí.

Príkladom je komunitné centrum v Lučenci spojené s nízkoprahom pre bezdomovcov a komunitnou záhradou. Záhradu sme vytvorili úplne nanovo, doslova na zelenej lúke plnej skál a odpadu. Dnes je to krásne miesto s viacerými produkčnými záhonmi, jazierkom s rybami, ovocnými stromami a altánkom. Pri jej tvorbe som využil aj permakultúrne prvky, inštalovali sme niekoľko zádržných systémov na vodu, v súčasnosti pracujeme na dažďovej záhrade. Verím, že tento zelený kút uprostred mesta sa stane obľúbeným miestom miestnych obyvateľov.

 

Viac sa dočítate TU.

Inšpiratívne príbehy z vidieka je projekt iniciatívy Kresťan na vidieku, spoluorganizátormi sú Fórum života a Fórum kresťanských inštitúcií (FKI). Zverejňované sú v rámci portálu Zastolom.sk.
Ak chcete dostávať príbeh a kresťanské enviro-inšpirácie každé 2 týždne do svojej mejlovej schránky, prihláste sa na odber 
newslettra Kresťan na vidieku.

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.