Skutočný príbeh z Centra konkrétnej pomoci Femina Prešov

V našom poradenskom Centre Konkrétnej pomoci Femina Prešov sa často stretávame s príbehmi žien ale aj rodín, ktoré sa ocitli v ťažkej životnej situácii. Na jednej strane sa tešíme dôvere klientov, na strane druhej – s poľutovaním poukazujeme na situácie v rodinách, kde neustále panuje množstvo problémov i násilia. Preto sme nesmierne radi, ak  tým, čo to potrebujú, dokážeme pomôcť. Inak to nebolo ani v tomto príbehu:

„Ingrid pochádza z chudobných rodinných pomerov. Matka jej zomrela vo veku 48 rokov. Podľa slov klientky  – upila sa k smrti. Otčim zomrel pár týždňov po nej –  z rovnakého dôvodu. Biologického otca nikdy nepoznala.

Práve počas smutného obdobia , ktoré prežívala, začal Ingrid  dvoriť starší bohatý muž. V tom čase mala necelých 19 rokov. Cítila sa osamelá a opustená. Nebolo pre ňu ťažké zaľúbiť sa do úspešného muža.  Po krátkej známosti uzavreli manželstvo  a vzišla z neho ich spoločná dcéra. Ingrid bola šťastná matka a spokojná – zabezpečená žena. 

Jej ilúzie o harmonickom vzťahu sa však  onedlho rozplynuli. Manžel sa  po krátkom čase ukázal ako despota. V práci bol síce uznávaný, no doma z neho išla hrôza. Ingrid sa ho začala  báť. Bil ju, ponižoval a žiarlil. Uviedla  aj zopár situácii… keď bezprostredne po bitke išli von,  zakaždým vyžadoval  „držať sa za ruky a povinne sa usmievať“. Ak cestou stretli niekoho známeho “nesmela na sebe dať vidieť smutnú náladu“.  Bála sa,  keď nezvládne pretvárku,  že doma kvôli tomu opäť dostane….

 V istom čase si dokonca začala namýšľať, že ona je príčinou ich nezhôd, že nie je dosť dobrá manželka, dokonca, že si bitku zaslúži. Neustále manžela ospravedlňovala, že bol unavený z práce, … že to tak nemyslel… a pod. a snažila sa „ polepšiť sa“.

Celé roky znášala trpezlivo manželove nálady, avšak keď na ňu neskôr začala útočiť aj  pubertálna dcéra  a nadržiavať svojmu otcovi, neuniesla to…  Otec si dcéru často kupoval, bolo zjavné, že bol ten „lepší“ . 

Bola  slabá a zraniteľná. Svoje trápenie začala utápať v alkohole. Keď si vypila, cítila nesmiernu úľavu. Bolestivé pnutie na hrudi sa akosi rozplývalo a všetko okolo nej bolo zrazu ľahšie….

Ťažko povedať,  ako by to skončilo…  Možno by mala podobný osud,  ako  jej matka. Avšak sled udalostí zasiahol….Nechcene tehotenstvo ich dcéry  a  hnev otca  jej otvorili oči … Zrazu zabudla na krivdy, ktoré na nej  obaja páchali.  Cítila, že musí zmobilizovať sily . V prvom rade sa odpútať od manžela a pomôcť dcére. Jej otec ju totiž v návale zlosti, že ho sklamala, vyhodil z bytu….

Ingrid sa rozhodla hľadať prostredníctvom organizácie spôsob, ako sebe aj dcére pomôcť. Chcela by pri nej stáť a pomáhať jej aj po narodení dieťaťa.  Uvedomuje si okolnosti a aj to, že nemá peniaze. Pracovať nikdy nemusela. Úspory si nerobila, všetko doteraz platil manžel.  Napriek všetkému, nechce dopustiť, aby skončili na ulici. Je rozhodnutá popasovať sa problémami a začať nový – lepší život.“

 

Na základe posúdenia povahy problému tejto rodiny a následnej analýzy možností/ schopností a sociálnej siete našej klientky sme poskytli základné sociálne poradenstvo, informácie a možnosti riešenia problému. Klientke a jej dcére sme sprostredkovali dočasné bývanie.  Zo zdrojov láskavého anonymného darcu sme uhradili štartovacie náklady a nájomné na obdobie 3 mesiacov, ktoré poskytol práve na tento účel. Po dohode s klientkou sme jej zabezpečili neodkladné psychiatrické vyšetrenie, kde po konzultácii lekár – špecialista zvolil prvoplánovo ambulantnú liečbu závislosti. Klientka dochádza na pravidelné kontroly. Aktuálne prebieha u klientky aj rozvodové konanie.  Klientke poskytujeme bezplatné právne poradenstvo.

Vývoj udalostí naberá dobrý smer v prospech našej klientky, obete domáceho násilia. S klientkou naďalej spolupracujeme, pretože v našom Centre konkrétnej pomoci prihliadame na individuálne potreby klienta a poradenstvo poskytujeme v rozsahu aký vyžaduje situácia nášho klienta. Našim cieľom poskytovanej služby je poskytnúť klientovi oporu a sprevádzať ho náročným životným obdobím.

 

 CKP Femina Prešov

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.