Monitoring správ zo sveta bioetiky a pro-life #11

Súhrn aktuálnych tém zo sveta bioetiky a pro-life, ktoré rezonujú nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. (1.-12.máj 2024)

 

INTERRUPCIE

1. USA: Florida má nový zákon o tlkote srdca
V americkom štáte Florida vstúpil od 1. mája do platnosti zákon, ktorý sprísňuje umelé potraty a je mediálne známy ako zákon „o tlkote srdca plodu“. Cieľom zákona je chrániť nenarodené dieťa od momentu, keď ultrazvuk zachytí tlkot jeho srdca, čo je možné už v 6. týždni tehotenstva. Potom už nie je možné interrupciu vykonať. Výnimkami sú prípady ohrozenia života matky, znásilnenia, incestu a obchodovania s ľuďmi. Podobný zákon platí od roku 2021 v Texase.
2. USA: Senát Arizony definitívne zrušil zákaz potratov
Štát Arizona dovŕšil 1. mája niekoľkotýždňový zápas o interrupcie. Po snemovni reprezentantov to potvrdilo aj hlasovanie v senáte, ktorým sa zrušil zákaz umelých potratov z roku 1864. Ten zakazoval všetky umelé potraty od okamihu počatia s výnimkou ohrozenia života ženy. Zrušenie zákazu prekvapivo podporili dvaja republikánski senátori a rozhodli tak o výsledku v pomere 16 za a 14 proti. Interrupcie sa stali hlavnou témou amerických prezidentských volieb a práve Arizona môže o ich výsledku rozhodnúť. V boji za potraty pokračujú arizonskí aktivisti ďalej a plánujú referendom zakotviť právo na umelý potrat do ústavy.
3. Dánsko: umelé potraty budú robiť až do 18. týždňa tehotenstva
Dánska vláda sa rozhodla liberalizovať interrupčný zákon z roku 1973. Umelé potraty sa doteraz vykonávali do 12. týždňa bezplatne. Po odhlasovaní v parlamente budú potraty legálne do 18. týždňa tehotenstva a budú sa robiť dokonca bez súhlasu rodičov aj 15. ročným dievčatám. Nový zákon by mal vstúpiť do platnosti 1. júna 2025. Podobný zákon platí aj v susednom Švédsku.
4. Európska iniciatíva občanov: žiadajú vytvoriť európsky potratový fond
Pro-potratové organizácie vyzývajú na podporu Európskej iniciatívy občanov s názvom Môj hlas, moja voľba, ktorej cieľom je financovať umelé potraty. Iniciatívu podpísalo za pár týždňov vyše 200-tisíc ľudí a žiadajú Európsku komisiu, aby vytvorila interrupčný fond. Pro-
potratové organizácie sú už dlhodobo finančne podporované cez Medzinárodnú federáciu pre plánované rodičovstvo (IPPF) so sídlom v Londýne. IPPF je financovaná mnohými vládami sveta, Európskou komisiou aj OSN. Podobnú iniciatívu vyhlásilo v roku 2017 Belgicko a Holandsko, keď sa rozhodli založiť fond na podporu medzinárodných mimovládok, ktoré interrupcie vykonávajú alebo podporujú. Oficiálne zbierky na potraty sa konajú od minulého roku už aj na Slovensku.
5. Slovensko: ďalšia diskusia o potratovej tabletke
V rámci hodiny otázok sa 2. mája riešilo v parlamente aj zavedenie tzv. potratovej tabletky. Ministerka zdravotníctva Dolinková odpovedala poslancom na možnosti jej zavedenia po vzore okolitých krajín. Podľa predchádzajúcich vyjadrení nemá ministerka problém zaviesť novú interrupčnú metódu, avšak téma podľa nej vyvoláva veľké spoločenské otázky a potrebuje dohodu v koalícii. Diskusiu s odborníkmi uskutočnila ministerka 7. mája.

1. https://catholicvirginian.org/news/national/florida-law-prohibiting-abortion-after-6-weeks-gestation-goes-into-effect/
2. https://svet.sme.sk/c/23324572/arizonsky-senat-odsuhlasil-zrusenie-zakona-zakazujuceho-interupcie.html
3. https://apnews.com/article/denmark-abortion-18th-week-teenagers-5e7d096182dff514c1ed409b2d2e1e39
4. https://eci.ec.europa.eu/044/public/#/screen/home
https://www.teraz.sk/zahranicie/belgicko-a-holandsko-vytvoria-fond-na-po/240435-clanok.html

5. https://tvnoviny.sk/domace/clanok/893069-zavedeniu-potratovej-tabletky-bude-predchadzat-diskusia-ministerka-sa-tak-chce-vyhnut-politikarceniu
https://dennikn.sk/minuta/3971638/
https://dennikn.sk/minuta/3978614/

DEMOGRAFIA

6. Slovensko: čelíme demografickej kríze
Údaje Štatistického úradu SR zaznamenali už tretí rok po sebe pokles počtu obyvateľov a pôrodnosti. Podľa demografa a prognostika Borisa Vaňa nám chýbajú dáta o názoroch a postojoch obyvateľov na reprodukciu a rodinu, máme problém s interpretáciou výsledkov a následne so zavedením účinných politík. Kľúčovým hodnotovým faktorom u mladých je životný štýl spojený s kariérou a voľnočasovými aktivitami, ktorý je v rozpore s rodinou a deťmi. Ekonomickým faktorom sú nedostatky v oblasti financií, bývania, možnosti zlaďovania práce a rodiny, dostupnosti predškolských zariadení a pružný pracovný čas. 
7. Taliansko: pápež vyzýva k odvážnym politikám, aby si matky nemuseli vyberať
Pápež František sa 10. mája zúčastnil demografickej konferencie v Ríme a vyzval európskych politikov k tvorbe funkčných rodinných politík, ktoré by zvýšili pôrodnosť a pomohli so starnúcou populáciou. Zdôraznil, že mladí potrebujú prácu a bývanie a matky zladenie práce so starostlivosťou o dieťa, aby si nemuseli vyberať. Pápež tiež pripomenul, že spoločnosť dnes investuje do zbraní, ktoré životy berú a do antikoncepčných prostriedkov, ktoré životom zabraňujú. Povzbudil mladých, aby verili v budúcnosť, ktorej nádejou sú deti.

6. https://dennikn.sk/3978468/demograf-slovensko-bude-o-50-rokov-menej-pocetne-etnicky-pestrejsie-a-starsie/?ref=mwat
7. https://www.teraz.sk/zahranicie/papez-frantisek-vyzval-politikov-aby/793940-clanok.html

EUTANÁZIA

8. Írsko: príprava zdravotníkov na tzv. asistované zomieranie
Írski lekári sa pripravujú na zavedenie eutanázie v krajine pod názvom zákon o „asistovanom zomieraní“. Írska lekárska rada totiž v najnovšom vydaní svojho Sprievodcu o profesionálnom správaní a etike vypustila vetu: „Nesmiete sa podieľať na úmyselnom zabití pacienta“, s vysvetlením: „čo je legálne, je aj etické.“ Prvý krok k eutanázii urobil výbor írskeho parlamentu ešte v marci tohto roku. Odporučil vláde zavedenie legislatívy, ktorá by zabíjanie smrteľne chorých so 6-mesačnou prognózou umožňovala.
9. Francúzsko: poslanci pripravujú návrh zákona o „asistovanom umieraní“
Národné zhromaždenie zriadilo špeciálnu komisiu, ktorá už niekoľko týždňov pripravuje zákon o zavedení eutanázie v krajine. Do 7. mája bolo komisii doručených až 1800 pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov, z ktorých vyplýva snaha o najliberálnejší zákon v Európe. Na legalizácii eutanázie pracuje 71 poslancov, ktorí koncom mája predložia návrh zákona do parlamentu.

8. https://bioedge.org/end-of-life-issues/irelands-medical-council-gears-up-for-legal-assisted-dying/
https://www.medicalindependent.ie/comment/opinion/deep-concerns-over-processes-in-medical-council/
9. https://www.lefigaro.fr/actualite-france/euthanasie-des-mineurs-directives-anticipees-pronostic-vital-engage-ces-amendements-qui-bousculent-le-projet-loi-fin-de-vie-20240507

LGBTI

10. Česko: súd rozhodol o úradnej zmene pohlavia
Ústavný súd ČR rozhodol o zrušení paragrafu 29 občianskeho zákonníka, ktorý umožní záujemcom úradnú zmenu pohlavia bez lekárskeho zásahu. Súčasťou zdravotnej starostlivosti o transsexuálov bol podľa zákona aj chirurgický zákrok na reprodukčných orgánoch. Ide o sterilizácie alebo kastrácie, ktoré sa často mylne interpretujú ako zmena pohlavia. Prelomový rozsudok ústavného súdu riešil prípad transsexuála, ktorý sa narodil ako žena, ale identifikoval sa ako muž. Matričný úrad zamietol mužovi zmenu pohlavia, lebo odmietol operáciu vaječníkov.
11. USA: metodisti zrušili zákaz vysviacky homosexuálov
Členovia vedenia Zjednotenej metodistickej cirkvi hlasovali 1. mája na spoločnej konferencii v Charlotte v Severnej Karolíne za vysviacku homosexuálnych duchovných a sobáše homosexuálov. Pomerom hlasov 692 za a 51 proti tak zrušili 40 rokov platný zákaz, ktorý dosiahli po odstúpení konzervatívnejších členov vedenia cirkvi. Metodisti tvoria približne 4,5 percenta americkej populácie a sú treťou najväčšou kresťanskou cirkvou v Spojených štátoch.
12. Irak: 15 rokov väzenia za homosexuálne vzťahy
Iracký parlament schválil zákon o boji proti prostitúcii a homosexualite, ktorý kriminalizuje sex medzi homosexuálmi a trestá ich až 15-ročným väzením. V prípade propagácie homosexuality hrozí občanom 7 rokov väzenia. Zákon schválený 27. apríla kritizovala OSN, nakoľko je v rozpore s medzinárodnými dohovormi o ľudských právach. Homosexualita je v irackej spoločnosti neprijateľná, avšak doteraz neexistoval zákon, ktorý by tieto skutky trestal.

10. https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/kastrace-trans-povinne-uredni-zmena-pohlavi_2405070908_ank
11. https://svet.sme.sk/c/23324529/metodisticka-cirkev-zrusila-zakaz-vysviacky-lgbt-ludi-za-duchovnych.html
12. https://www.aktuality.sk/clanok/6OCigQB/irak-schvalil-zakon-proti-homosexualite/

ÚCTA K ŽIVOTU

13. Slovensko: zákon o pomoci tehotným študentkám VŠ a ďalšie pro-life návrhy
Poslanci parlamentu zahlasovali 30. apríla za vládny návrh zákona o vysokých školách, ktorý má pomôcť aj tehotným vysokoškoláčkam. Školy majú podľa zákona pomôcť tehotným študentkám pri tvorbe študijných plánov, pri prerušení štúdia a odpustení školného. Zákonné úpravy sa týkajú študentiek a študentov, ktorí sa starajú o dieťa mladšie ako tri roky. Do parlamentu sa dostali aj návrhy zákonov, ktoré riešili pomoc matkám, deťom a rodinám napr. s dieťaťom so zdravotným postihnutím, po úmrtí opatrovanej osoby, po spontánnom potrate, s dodržiavaním práv rómskej menšiny alebo by pacientom zlepšili prístup k zdravotnej starostlivosti. Žiadny z návrhov nakoniec neprešiel, nakoľko poslanci koalície za opozičné návrhy nezahlasovali. Strana KDH vyzvala vládu, aby riešila problémy ľudí najviac ohrozených chudobou: jednorodičovské domácnosti, rodiny s viacerými deťmi a jednoosobové domácnosti seniorov.
14. Vatikán: pápež navštívil ženskú väznicu v Benátkach
Vrtuľník s pápežom na palube pristál 28. apríla priamo na pozemku ženskej väznice na benátskom ostrove Giudecca, kde sa pápež stretol s asi 80 väzenkyňami a personálom. S pochopením pre tvrdú realitu za mrežami pozval ženy, aby svoj život prestavali „tehlu po
tehle, spoločne a s odhodlaním“. Objal ich a povzbudil, že aj väzenie sa môže stať miestom morálneho a materiálneho znovuzrodenia a začať je možné už dnes.
15. Slovensko: prezidentka sa prihovorila matkám v ťažkých životných situáciách
Pri príležitostí osláv Dňa matiek sa prezidentka Čaputová prihovorila matkám, ktoré to nemajú v živote jednoduché. Povzbudila matky, ktoré sú oporou pre svoje choré deti; matky, ktoré zažívajú násilie a chránia pred ním svoje deti; a myslí aj na matky samoživiteľky, ktoré sami nedokážu deťom všetko zabezpečiť.

13. https://www.teraz.sk/slovensko/nrsr-na-vs-by-sa-mohol-zmenit-pristu/791740-clanok.html
https://www.postoj.sk/155478/kdh-vyzyva-vladu-aby-zacala-riesit-problemy-ludi-najviac-ohrozenych-chudobou
https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=schodze/schodza&ID=524#current
14. https://svet.sme.sk/c/23322931/papez-sa-stretol-s-vazenkynami-v-benatkach.html

15. https://www.teraz.sk/spravy/prezidentka-podakovala-vsetkym-mamam/794219-clanok.html

 


Prehľad správ pripravila: Mgr., BeLic. Pavla Bicianová, 17. máj 2024.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.