Drobné okamihy, veľké srdcia: otcovia v našich životoch

Zajtra oslavujeme Deň otcov, čo je dokonalý čas na zamyslenie sa nad úlohou, ktorú otcovstvo hrá v našich životoch. Každodenné zážitky s našimi otcami, od veselých hier až po vážne okamihy pomoci, formujú naše spomienky a posilňujú naše putá. 

Otcovia sú piliermi našich rodín, ktorí nás neustále inšpirujú a podporujú. Preto si dnes prajeme vyjadriť úprimnú vďačnosť za ich lásku, odvahu a oddanosť.

“Hrali sme sa s ocinom a súrodencami, kto prvý povie nejaké slovo. Všetkým sa darilo, boli úplne tichučko, tak som si povedal, že musím na to inak. Šiel som do kuchyne, nabral vodu do pohára, priplížil sa zozadu k ocinovi a… tenký prúdik studenej vody som mu nalial na hlavu. Ocino vyskočil na nohy, tvár mal od úžasu v nejakej grimase, ale nemukol. Prehol ma cez plece a hybaj so mnou do vane. Vysprchoval on mňa. Skončilo to riadnym smiechom a zážitkom, ktorý sme si dlho rozprávali…”

 

“Ja som ocinovi rozsypala všetky nástavce na vŕtačku z jeho kufríka. Myslela som si, že dostane infarkt. Nestalo sa tak, iba sa nadýchol, vydýchol a pomohol mi nástavce pozbierať…” 

 

“Oci, je tma, bojím sa, poď ku mne.” 

 

“Oci, toto sa mi pokazilo, opravíš mi?” 

 

“Ocinko, ty si môj hrdina. Však si najsilnejší na svete?” 

 

“Tatinko, keby prišli zlodeji, tak ja sa vôbec nebojím, lebo ty si pri nás…”

 

“Ach, zase mám defekt na bicykli, je zapchatý záchod, potrebujem vreckové, kto ma odvezie skoro ráno na výlet?”



Rolu otca vystihujú práve takéto situácie. Drobnosti, ktoré tvoria náš deň. Podieľajú sa na pocite bezpečnosti, podporujú v odvahe a všedný deň obohacujú o poriadok a disciplínu. 

Otec detí je takisto aj manželom ich mamy. Vo vzťahu k nej otcovstvo začína. V jej lone život jeho detí začne a vďaka nej sa stáva otcom. A keďže my, mamy, sme bytosti nežnejšie, slabšie a často uponáhľané v kolotoči domácich prác, v tajných snoch si predstavujeme ideálneho otecka aj s takýmito otázkami na perách:

“Ako ti môžem pomôcť…” 

“Oddýchni si, miláčik, dnes po deťoch upracem ja.” 

“Rád upracem kuchyňu.”

“Deti, šup do postieľky, nechajte už tú maminu, dnes vás budem uspávať len ja!” 

 

Milí otcovia, prajeme vám všetko najlepšie ku dňu otcov! Veríme, že aj vy si uvedomujete, že byť hrdinom v očiach detí ide ruka v ruke s hrdinstvom v očiach manželky. Ďakujeme, že ste. 

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.