Intenzívne pracujeme na vytvorení nového webu, ktorý ešte lepšie poslúži našim spoločným cieľom a potrebám.

Nová webová stránka bude absolútne transparentná a otvorená dialógu.  Budeme vás počúvať, zastupovať vaše názory, hodnoty, presvedčenia, postoje.

Nový web je náš spoločný projekt a chceme, aby ste boli jeho súčasťou.

A začíname už teraz!

Aj vy ste Fórum života.

Ako na Vás pôsobí dizajn novej stránky?

Chceme Vám aj naďalej prinášať dôležité informácie, priestor na rozjímanie a motiváciu k rozhovorom a rozhodnutiam. 

Nový web, na ktorom práve pracujeme, tu bude pre Vás s prehľadnejším dizajnom, s citom a informáciami nabitými článkami, aby ste sa necítili sami v ťažkých témach.

Fórum života na Európskom summite “pomoc v tehotenstve” v Budapešti

Tlačová správa: 5. ročník európskeho Summitu lídrov pomoci v tehotenstve v Budapešti priniesol nové perspektívy a posilnil solidaritu

Budapešť, 21. september 2024 – Piaty ročník európskeho Summitu lídrov pomoci v tehotenstve, ktorý zorganizovala americká Heartbeat International, sa uskutočnil vo štvrtok 19. až sobotu 21. septembra v hlavnom meste Maďarska. 

Podujatie privítalo viac ako 55 lídrov a zástupcov pro-life organizácií z celej Európy a USA, ktorí sa stretli s cieľom zdieľať osvedčené postupy, diskutovať o výzvach a hľadať nové riešenia pre podporu tehotenských centier, ktoré sú navrhnuté tak, aby boli centrom zdrojov a poradenstva pre ženy, ktoré čelia neplánovanému tehotenstvu, pre ženy, ktoré potratili spontánne alebo umelo, pre ženy, ktoré porodili mŕtve dieťa a majú problémy s plodnosťou, a pre ženy a rodiny, ktoré majú vo svojom strede dieťa so špeciálnymi potrebami.

Na tomto prestížnom podujatí v Budapešti sa stretli organizácie z celého sveta: Lýdia – Bijúce srdce z Macedónska, Maják – Centrum pre život zo Sarajeva, Save One z Viedne, Hope Center z Atén a mnohé ďalšie z Albánska, Rumunska, Chorvátska, Slovinska či Malty. Summit sa niesol v atmosfére podpory a vzájomného povzbudenia, pričom sa účastníci zamerali na posilnenie pomoci tehotným ženám, ktoré čelia ťažkým životným rozhodnutiam.

Účastníci sa mohli osobne stretnúť s rovnako zmýšľajúcimi ľuďmi a organizáciami a spoločne sa zamerať na hľadanie spôsobov, ako čo najefektívnejšie pomôcť ženám, ktoré čelia neplánovaným tehotenstvám. 

Inšpirujúce príbehy a cenné lekcie

Summit otvoril pastor Robert Jurjevich z Bosny a Hercegoviny, zakladateľ centra Májak v Sarajeve, ktorý vo svojej úvodnej reči zdôraznil význam ochrany života cez legendu o patrónovi Osla, svätom Hallvardovi.

Podľa legendy sa pokúsil ochrániť tehotnú ženu, slúžku či otrokyňu, ktorá bola prenasledovaná za krádež jedla. Snažil sa ju odviezť na svojej lodi, avšak obaja boli zabití prenasledovateľmi, ktorí ho zasiahli tromi šípmi. Aby zakryli svoju vinu, priviazali Hallvardovi na krk mlynský kameň a hodili ho do mora. Napriek tomu sa jeho telo s kameňom na krku vynorilo, čo bolo považované za zázrak a viedlo k jeho kanonizácii.

Tento príbeh rezonoval s Jurjevichovým posolstvom, keďže rovnako zdôrazňuje hodnotu obetovania sa pre druhých a ochranu nevinných životov, čo je ústrednou témou summitov na podporu života.

Jedným z bodov programu bola inšpiratívna prednáška Teodory Diany Paulovej, predsedníčky organizácie Študenti za život z Bukurešti. Vo svojom príspevku sa venovala tomu, ako efektívne komunikovať pro-life posolstvo mladým ľuďom.

“Mladá rumunská aktivistka ma zaujala svojím pohľadom na rozdiely medzi generáciami X a Z, ktoré spočívajú v ich prístupe k informáciám. Zatiaľ čo mladí narodení medzi 1997 a 2012 ich majú na dosah ruky a sústredia sa na virtuálny svet, čo vedie k osamelosti, úzkosti a psychickej nepohode, staršia generácia kladie dôraz na osobné zážitky a fyzické interakcie. Podľa Teodory chýba generácii Z skutočné zapojenie sa do reálneho sveta, čo sú kľúčové faktory, aby dokázali lepšie pochopiť význam hodnôt, ako je ochrana života, a boli sme schopní ich ako pro-life združenie oslovovať,” uviedla PR manažérka Fóra života Eva Atangana, ktorá sa konferencie zúčastnila. 

Príspevky konferencie boli rozmanité a venovali sa napríklad aj linkám pomoci či súdnym procesom proti pro-life aktivistom angažujúcim sa len v tichej modlitbe pred klinikami vykonávajúcimi interrupcie a postupnému oslabovaniu slobody prejavu pre pro-life hnutia, o čom hovoril právnik z ADF International Guillermo Morales Sancho. ADF International pôsobí aj na Slovensku a venuje sa právnej ochrane rodičovských práv, slobody svedomia a náboženského vyznania.

Jedným z vrcholov summitu bola návšteva maďarského parlamentu, ktorú zorganizoval maďarský pro-life líder Imre Téglásy známy svojou celoživotnou oddanosťou ochrane života, zakladateľ a riaditeľ organizácie Alfa Szövetség (Aliancia Alfa), jednej z najaktívnejších pro-life organizácií v Maďarsku. V minulosti bol politickým väzňom a bojoval za základné ľudské práva.

Záverečný deň a posilnenie partnerstiev

V sobotu, počas záverečných workshopov, sa pozornosť sústredila na tému fundraisingu, získavanie donorov, vzájomnú spoluprácu a pôsobenie na verejnosti. 

“Inšpirujúci príspevok predniesol Jor-El Godsey, prezident Heartbeat International, ktorý nás povzbudil k rozvoju vzťahov s takzvanými veľkými darcami. V prednáške zdôraznil, že nadviazanie osobného kontaktu s darcami a pochopenie ich cieľov môže otvoriť nové možnosti financovania, často aj na nečakaných miestach,” doplnila Atangana.

Po záverečnom slove summitu sa účastníci mohli zúčastniť pochodu za život Budapešťou.

“Summit lídrov pomoci v tehotenstve v Budapešti bol jedinečným priestorom na zdieľanie skúseností, získavanie nových poznatkov a upevnenie pro-life siete v Európe a opäť potvrdil, že európska komunita pro-life organizácií rastie a je pripravená čeliť novým výzvam,” dodala PR manažérka Fóra života.

Heartbeat International bola prvou pro-life sieťou v USA a dnes predstavuje najväčšiu globálnu sieť organizácií pomoci v tehotenstve, pôsobiacu na všetkých šiestich obývaných kontinentoch. Od roku 1971 Heartbeat podporuje tisíce organizácií vrátane tehotenských poradní, zdravotníckych kliník, materských domovov a adopčných agentúr. Hlavným poslaním je poskytovať alternatívy k potratom, vytvárať svet, kde je každý nový život vítaný, podporovať život-affirmujúce tehotenské poradne, materské domy, neziskové adopčné agentúry a programy na zotavenie po potratoch.

 

Prvý európsky summit Heartbeat International sa konal v Bratislave v roku 2014. Uskutočňuje sa každé dva roky v rôznych európskych mestách. 

 

Zástupkyne Fóra života a Poradne Alexis reprezentujúce na summite Slovensko  Eva Atangana a Zuzana Straková sa aktívne podieľali na diskusiách o ochrane života, zdieľali skúsenosti slovenského pro-life a čerpajúc zo svojich bohatých skúseností, predstavili iniciatívy starostlivosti o tehotné ženy v ťažkých životných situáciách.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.