Intenzívne pracujeme na vytvorení nového webu, ktorý ešte lepšie poslúži našim spoločným cieľom a potrebám.

Nová webová stránka bude absolútne transparentná a otvorená dialógu.  Budeme vás počúvať, zastupovať vaše názory, hodnoty, presvedčenia, postoje.

Nový web je náš spoločný projekt a chceme, aby ste boli jeho súčasťou.

A začíname už teraz!

Aj vy ste Fórum života.

Ako na Vás pôsobí dizajn novej stránky?

Chceme Vám aj naďalej prinášať dôležité informácie, priestor na rozjímanie a motiváciu k rozhovorom a rozhodnutiam. 

Nový web, na ktorom práve pracujeme, tu bude pre Vás s prehľadnejším dizajnom, s citom a informáciami nabitými článkami, aby ste sa necítili sami v ťažkých témach.

Monitoring správ zo sveta bioetiky a pro-life #15

Súhrn aktuálnych tém zo sveta bioetiky a pro-life, ktoré rezonujú nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. (1.-16. september 2024)

UMELÉ POTRATY

  1. Poľsko: vládne usmernenie povolí interrupcie aj pri ohrození duševného zdravia ženy.

Poľská vláda vydala koncom augusta nové usmernenie, ktoré zmierňuje pravidlá pre interrupcie. Dôvodom na ich legálne vykonanie bude po novom aj ohrozenie duševného zdravia ženy. Vláda pred voľbami sľubovala liberalizáciu interrupcií, avšak v parlamente nenašla väčšinu pre zmenu zákona. Umelý potrat je v Poľsku legálny len v prípade, ak je tehotenstvo dôsledkom sexuálneho napadnutia alebo incestu alebo ohrozuje život či zdravie matky. 

  1. Holandsko: 86% obyvateľov podporuje umelé potraty ako súčasť sexuálneho zdravia.

Holandské centrum pre sexualitu Rutgers zverejnilo začiatkom septembra výsledky prieskumu o sexuálnom správaní Holanďanov. Súhlas partnera pred sexom si overuje až 96% opýtaných, avšak sexuálne násilie zažíva až štvrtina žien. Klesá užívanie používanie kondómov, užívanie hormonálnej antikoncepcie a narastá počet sexuálne prenosných chorôb. Až 86% Holanďanov podporuje právo žien na umelé potraty a musia sa podľa nich rozhodovať sami.  

  1. Slovensko: košickí biskupi vyzvali k účasti na pochode za život a k ochrane nenarodených.

Košickí biskupi vyzvali veriacich počas druhej septembrovej nedele k účasti na pochode za život. Podľa biskupov treba ľudský život chrániť od počatia po prirodzenú smrť, avšak predovšetkým nenarodené deti. Arcibiskup Cyril Vasiľ následne v rozhovore pre Postoj povedal: „..dokedy budeme mať na Slovensku platný zákon, ktorý dekriminalizuje umelé prerušenie tehotenstva, s výnimkou bezprostredného ohrozenia života ženy – kde nejde o zákrok smerujúci k zničeniu života, ale k záchrane života –, tak dovtedy budú takéto pochody potrebné“.

DEMOGRAFIA

  1. Slovensko: problém starnutia populácie narastá – budeme najstaršou ekonomikou. 

Zvyšovanie vekového priemeru, klesajúca miera pôrodnosti a znižujúci sa počet ľudí v produktívnom veku spôsobia podľa ministra investícií Rašiho Slovensku obrovské ekonomické problémy. Podľa predpovedí budeme patriť medzi najrýchlejšie starnúce ekonomiky EÚ. Slovensko v súčasnom programovom období vyčlenilo v rámci Programu Slovensko takmer dve miliardy eur na opatrenia zamerané na demografické problémy.

  1. Grécko: predstavili opatrenia na zvýšenie pôrodnosti.

V polovici septembra predstavili Gréci sociálne opatrenia na zvýšenie pôrodnosti ako daňové úľavy pre nových rodičov, poukážky na škôlky, zvýšenie minimálnej mzdy od roku 2025 a zníženie sociálnych odvodov. Podľa demografa Byrona Kotzamanisa to však nebude stačiť na vyriešenie problému, lebo v súčasnosti treba motivovať mladých ľudí, aby v Grécku zostali a tí, čo sú v zahraničí, aby sa vrátili. Riešením problému nemôžu byť podľa ministra financií len sociálne benefity, ale aj zlepšenie systému vzdelávania a zdravotníctva, zvýšenie príjmu obyvateľstva, lepšie podmienky na zosúladenie pracovného a súkromného života.

UMELÉ OPLODNENIE

  1. USA: Trump chce preplácať techniky umelého oplodnenia.

Kandidát na prezidenta Donald Trump bude požadovať, aby vláda alebo poisťovne platili za tzv. mimotelové oplodnenie (IVF). Trump sa chce svojím predvolebným sľubom zapáčiť pravdepodobne ženám a začal používať aj pojem „reprodukčné práva“. Vo svojej agende poľavuje aj pri umelých potratoch, nakoľko sa mu podľa nedávnych vyjadrení zdá hranica 6. týždňov tehotenstva na vykonanie interrupcie až príliš prísna.

  1. Holandsko: darca spermií žaluje Netflix za dokument „Muž s 1000 deťmi“.

Holanďan Jonathan Meijer bol napriek hlasom organizácií na ochranu detí vo svojich darcovských aktivitách nezastaviteľný. Podarilo sa mu totiž obísť zákonné pravidlá, keď oslovil s „ponukou“ až 11 kliník s umelým oplodnením. Podľa právnikov je dokument vo verejnom záujme na ochranu detí z umelého oplodnenia pred incestom a jeho žaloba preto nemá šancu na úspech. 

EUTANÁZIA

  1. Taliansko: opatrovateľ vraždil pacientov „zo súcitu“.

Mario Eutizia sa sám priznal k štyrom vraždám pacientov s rakovinou. Jeho cieľom bolo priviesť pacientov „jemne“ k smrti a „poháňal ho hlboký súcit a ľútosť“, pretože boli veľmi starí a vážne chorí. Prípad vyvolal rozruch, ako ľahko muž vraždil chorých zvýšením dávok liekov proti bolesti a pretrvávajú obavy z možnej existencie ďalších obetí.

  1. Japonsko: tragédie zomierajúcich v opustenosti stúpli na 37-tisíc.

V prvom polroku 2024 prvej zomrelo doma osamote vyše 37-tisíc Japoncov. Desatinu z nich našli až po mesiaci od úmrtia a o 130 mŕtvych neprejavil záujem nikto viac ako rok. Japonská Národná policajná agentúra zverejňuje tieto štatistiky s cieľom upozorniť na opustených seniorov, ktorí zomierajú neľudsky – osamote.  

LGBTI

  1. Bulharsko: transexuál neuspel so žiadosťou o úradnú zmenu pohlavia.

„Bulharský občan, ktorý sa vyhlásil za transsexuála, doma neuspel so žiadosťou o úradnú zmenu pohlavia. Tú si dnes každý členský štát rieši po svojom. Ak Súdny dvor EÚ rozhodne, že bulharské pravidlá porušujú právo Únie, svoju legislatívu by skôr či neskôr muselo zmeniť aj Slovensko“. Píše v článku Erik Potocký z Postoja.

  1. Austrália: transrodová žena dostane odškodné, pretože ju „apka“ neuznala za ženu.  

Transrodová žena z Austrálie vyhrala súdny spor s komunikačnou aplikáciou určenou len ženám. Apka ju odmietla na základe toho, že ju považuje za muža, pretože jej cieľom je vytvárať bezpečné útočisko pre ženy v online priestore. Sudca Robert Bromwich rozhodol, že Roxanne Tickleová sa stala obeťou nepriamej diskriminácie, pretože podľa súčasnej judikatúry je pohlavie „premenlivé, a nie nutne binárne.“ Transrodová žena preto dostane odškodné vo výške 10-tisíc austrálskych dolárov.

  1. Austrália: politici sa zaujímajú o sexuálnu orientáciu obyvateľov.

Austrálskych politikov rozdelila diskusia o zisťovaní sexuálnej orientácie počas sčítania obyvateľov, ktoré je v krajine povinné. Otázku o sexuálnej orientácii síce nakoniec zaradili, ale pre občanov je dobrovoľná. Niektorým LGBTI aktivistom sa nepáči, že do sčítania nie sú zahrnuté aj transrodové osoby.  

  1. USA: vymáhanie vykonávania transgenderových operácií zablokoval súd.

Okresný sudca Jeremy Kernodle zablokoval celoštátne pravidlo Bidenovej administratívy, ktoré nútilo nemocnice vykonávať operácie na zmenu pohlavných znakov. Štáty Texas a Montana tvrdili, že tento príkaz je v rozpore so štátnymi zákonmi o financovaní takýchto zákrokov, ako aj o ochrane mladistvých. Ak by federálna nemocnica odmietla zákrok, stratila by finančnú podporu; ak by súhlasila so zákrokom, porušila by zákon.  

OHROZENIE ZDRAVIA

  1. Slovensko: zdravotníctvo je podľa zistení NKÚ tesne pred kolapsom.

Z augustových analýz a varovaní Národného kontrolného úradu vyplýva, že slovenské zdravotníctvo je „vážne chorým pacientom“. Podľa šéfa NKÚ nemá na prvom mieste pacienta, ale biznis. Problémom posledných šiestich rokov je najmä extrémne zadĺženie nemocníc, ich neefektívne hospodárenie, ako aj časté zmeny ministrov a úradníkov. Napriek každoročným miliardám zo štátneho rozpočtu, ministerstvo nepredložilo podľa audítorov za šesť rokov žiadny strategický materiál na vyriešenie problému. Preto žiadajú zásah parlamentu a vlády.   

DROGY

  1. Slovensko: deťom stačí na kúpu drogy wi-fi a 15 eur. 

Zdravie detí na Slovensku ohrozuje nebezpečná droga pod názvom „kratom“. Ide o návykový opiát rastlinného pôvodu. České e-shopy ju doručujú kupujúcim dokonca bez overenia veku a na dobierku v hotovosti. Predaj kratomu je na Slovensku trestný čin, pokiaľ v Česku ide o legálnu aktivitu.

  1. Slovensko: omamné a psychotropné látky sú podľa zákona už aj HHC z automatov.

Poslanci NRSR konečne schválili zákon, podľa ktorého bude náhrada konope v podobe látky HHC označovaná za drogu. Tieto nebezpečné a zdravie ohrozujúce látky boli voľne dostupné aj deťom bez obmedzenia veku a ponúkané verejnosti v automatoch v obchodných centrách. Na problém už od minulého roka upozorňujú lekári, nakoľko na urgentoch pribúdajú otravy detí. Novela zákona nadobudne účinnosť od novembra tohto roka.

CHUDOBA

  1. Slovensko: pre chudobu si mnohí nemôžu dovoliť zdravotnú či sociálnu starostlivosť. Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský upozornil na nedostupnosť zdravotnej a sociálnej starostlivosti najmä pre ľudí v núdzi a bez domova. Dostať by sa k nej mali tieto skupiny aj po prepustení z nemocníc, ako aj neplatiči poistného. Rovnako je pre tieto skupiny nedostupná ošetrovateľská starostlivosť prostredníctvom ADOS-iek či hospicov.
  2. Slovensko: nedostupné bývanie spôsobuje nárast bezdomovectva aj u strednej vrstvy. Podľa Aleny Vachnovej z nadácie Dedo je nedostupnosť bývania príčinou narastajúceho bezdomovectva. V rámci prístupu „housing first“, poskytuje ľuďom bez domova bývanie ako prvé. Preto sa od človeka bez domova neočakáva, aby si vyriešil všetky svoje problémy, kým sa dostane k bývaniu. Bývanie však prestáva byť u nás dostupné už aj pre rodiny, ktoré si ho chcú zaplatiť. 

ÚCTA K ŽIVOTU

  1. Slovensko: od 1. septembra sa zlepší prístup k tehotným študentkám a študentom s deťmi. Prvý septembrový deň nadobudla účinnosť novela zákona o vysokých školách, ktorá pomáha tehotným študentkám a študentom starajúcim sa o deti s úpravami študijných plánov či s platbou školného. Novelu zákona prijal parlament v júni tohto roka.
  2. Indonézia: pápež František sa najskôr stretol s chudobnými, sirotami a utečencami.

Prvou zastávkou Svätého Otca Františka na jeho najdlhšej apoštolskej ceste bolo hneď po prílete do Jakarty stretnutie s najbiednejšími, ktorí sú v starostlivosti Jesuit Refugee Service e a Komunity Sv. Egídia.

  1. Vatikán: Pápežská akadémia za život predstavila „Malý lexikon o konci života“. 

Predseda PAV Mons. Paglia predstavil publikáciu s cieľom vyjasnenia niektorých morálnych otázok na konci ľudského života: absolútny nesúhlas s asistovanou samovraždou a eutanáziou, obrana práva na život, najmä tých najslabších, nevyhnutné prehodnotenie neprimeranej liečby, väčšia starostlivosť o chorých, spolupráca medzi Cirkvou a politikou.

  1. Slovensko: výzva pre rozvoj paliatívnej starostlivosti z Plánu obnovy.

Ministerstvo zdravotníctva SR otvorilo výzvu na rozšírenie a obnovu pobytovej paliatívnej starostlivosti. Na výzvu má vyčlenené prostriedky vo výške 4 994 234 eur bez DPH. Žiadosť o prostriedky možno predkladať od 9. septembra 2024 do konca októbra.

  1. Slovensko: pomoc neplodným párom.

Víkendové stretnutia pre bezdetné manželské páry pod názvom Manželstvo ako dar sa za účasti lekárov a kňazov opäť uskutoční pod záštitou Banskobystrickej diecézy. Uskutoční sa od 27. do 29. septembra 2024 v Penzióne Zornička na Donovaloch.

Prehľad správ pripravila: Mgr., BeLic. Pavla Bicianová, 25.9.2024.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.