Monitoring správ zo sveta bioetiky a pro-life #4

Prinášame vám súhrn správ zo sveta bioetiky a pro-life za minulý týždeň (29. 1. – 4. 2. 2024).

1. Francúzsko: potraty majú byť slobodou garantovanou v ústave.

Rozhodli o tom minulý utorok poslanci Národného zhromaždenia v hlasovaní 493 „za“ a 30 „proti“. Stalo sa tak len pár dní po Pochode za život v Paríži, kde 20-tisíc účastníkov protestovalo práve proti ústavnej ochrane potratov. Ak táto zmena ústavy prejde vo februári aj v senáte, bude Francúzsko prvou krajinou Európy s potratmi v ústave.

https://www.lefigaro.fr/politique/l-assemblee-nationale-adopte-le-projet-de-loi-visant-a-inscrire-le-droit-a-l-ivg-dans-la-constitution-20240130

2. Kanada: zatiaľ nepovolia eutanáziu pre duševne chorých.

Kanadský minister zdravotníctva Mark Holland minulý týždeň oznámil, že opäť odkladá program rozšírenia asistovaného zomierania pre duševne chorých, pretože zdravotnícky systém na to nie je pripravený. Kanada zlegalizovala zabíjanie chorých na požiadanie v roku 2016. Odvtedy prudko stúpol počet úmrtí na eutanáziu z 1018 prípadov až na 13 241 v roku 2022.

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-68120380

3. Holandsko: eutanázia pre deti pod 12 rokov. 

Po Belgicku sa stalo Holandsko druhou krajinou na svete, kde je eutanázia malých detí legálna. Od februára tam totiž začal platiť zákon, ktorý umožňuje vykonať eutanáziu nevyliečiteľne chorým deťom mladším ako 12 rokov. Mal by sa pritom vyžadovať ich súhlas prípadne nesúhlas. Podrobnú správu o tom priniesol denník Postoj.

https://www.postoj.sk/146456/holandsko-povolilo-usmrtit-na-poziadanie-uz-aj-deti-mladsie-ako-12-rokov

4. Taliansko: oslava Dňa života sa koná od roku legalizácie interrupcií.

Taliani v nedeľu slávili 46. Národný deň za život, ktorý má pripomínať, že život je najväčšie dobro, ktoré sme dostali ako dar. Heslom tohtoročnej kampane je: „Sila života nás prekvapuje. Veď, čo osoží človeku, keby aj celý svet získal, a svojej duši by uškodil?! (Mk, 8,36).“ Posolstvo pri príležitosti tohto významnému pro-life sviatku poslali aj tento rok talianski biskupi.

https://www.chiesacattolica.it/il-messaggio-per-la-46a-giornata-nazionale-per-la-vita/

5. USA: mozgový čip sa im podarilo implantovať prvému pacientovi. 

Oznámil to minulý týždeň Elon Musk, ktorého spoločnosť Neuralink získala povolenie americkej FDA o testovaní na ľuďoch. Cieľom pokusov je umožniť ochrnutým pacientom pohybovať sa a komunikovať. V prvej fáze by mal pacient ovládať kurzor počítača pomocou myšlienok. Na vývoji prepojenia ľudského mozgu s počítačom však už roky pracujú úspešne aj iné technologické spoločnosti. 

https://www.bbc.com/news/technology-68137046

6. Ukrajina: spermie a vajíčka od mŕtvych darcov použijú na oplodnenie. 

Ukrajinci chcú, aby pohlavné bunky po padlých vojakoch a vojačkách boli zachované aj po ich smrti. Partneri prípadne rodičia padlých budú môcť použiť tieto bunky na tvorbu nových ľudských embryí pri umelom oplodnení. Táto kontroverzná a v mnohých krajinách aj zakázaná praktika spojená s prenájmom maternice môže byť v rozpore s medzinárodným Dohovorom o právach dieťaťa. 

 https://www.teraz.sk/spravy/na-ukrajine-rokuju-o-zmene-zakona-o-li/770828-clanok.html


7. Slovensko: poslanci budú hlasovať o pracovnom voľne pre ženy po potrate. 

Návrh na zmenu zákonníka práce priniesli minulú stredu na program 9. schôdze poslankyne z progresívneho tábora. Cieľom je ponúknuť ženám a ich príbuzným čas na trúchlenie v podobe dvojdňového pracovného voľna s náhradou mzdy. O ženách po umelom potrate sa však v návrhu nehovorí. Na programe 9. schôdze sú aj návrhy zákonov z dielne konzervatívcov o pochovávaní potratených detí, súhlase rodičov so sexuálnou výchovou detí, ako aj o príspevku pre tehotné absolventky štúdia.

https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=zakony/zakon&ZakZborID=13&CisObdobia=9&CPT=159https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=zakony/sslp&PredkladatelID=0&PredkladatelPoslanecId=147&CisObdobia=9

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.