Monitoring správ zo sveta bioetiky a pro-life #10

Súhrn správ zo sveta bioetiky a pro-life za mesiac apríl 2024

POCHODY ZA ŽIVOT

  1. Česko: Praha, 6.4.

Každoročný pochod za život sa konal u našich susedov prvú aprílovú sobotu s heslom: „Nejlepší je proste pomoct.“ Niekoľko stoviek účastníkov podporujúcich pro-life aktivity výlučne na pomoc neplánovane tehotným ženám však bolo nečakane zablokovaných ich odporcami. Napriek výzvam polície odporcovia pochodu za život cestu neuvoľnili, dokonca ani počas zásahu hasičov. 

  1. Poľsko: Varšava, 14.4.

Na nedeľný pochod ulicami Varšavy prišlo podľa organizátorov približne 50-tisíc účastníkov z celého Poľska, aby vyjadrili svoj postoj k ochrane života a rodiny a proti liberalizácii potratového zákona. Národný pochod za život podporili svojou záštitou aj poľskí biskupi, niesol sa v duchu hesla: nech žije Poľsko! a stal sa témou aj liberálnych médií.

  1. Belgicko: Brusel, 21.4.

Pochod za život sa konal v nedeľu aj Bruseli s cieľom „zvýšiť povedomie verejnosti o podpore kultúry života v Belgicku“ a zároveň vyjadriť nesúhlas s interrupciami a eutanáziou. Podľa nedávnych legislatívnych návrhov by mali byť v Belgicku povolené interrupcie až do 18. týždňa tehotenstva a eutanáziu budú môcť podstúpiť aj ľudia s demenciou, prípadne z ekonomických dôvodov. 

  1. Slovensko: pochod za život bude po piatich rokoch v Košiciach. 

Pochod za život sa uskutoční 22. septembra v metropole Východu a informácie o jeho konaní a prípravách už boli oficiálne zverejnené v médiách. Na jeho organizácii sa podieľajú niektoré pro-life organizácie a jednotlivci v spolupráci s Konferenciou biskupov Slovenska. Organizátori vytvorili spoločnú deklaráciu so základnými tézami ochrany života od počatia po prirodzenú smrť a pozývajú k účasti všetkých, bez ohľadu na vierovyznanie.

Pochody za život sa konali od začiatku roka aj v ďalších krajinách, ako napr. v USA, Mexiku, Francúzsku, Španielsku, či Rumunsku. Na ďalší pochod sa pripravuje aj Taliansko a uskutoční sa v sobotu 22. júna v Ríme. 

INTERRUPCIE

  1. Európsky parlament: poslanci hlasovali o práve na potrat.

Europoslanci prijali 11. apríla v Bruseli uznesenie, ktorým chcú zakotviť tzv. právo na interrupciu do Charty základných práv EÚ. Za uznesenie hlasovalo 336 poslancov, 163 bolo proti a 39 sa zdržalo. V uznesení poslanci dokonca odsúdili uplatňovanie výhrady vo svedomí zdravotníkov i akékoľvek obmedzovanie potratov a žiadali povinnú výučbu interrupčných metód pre medikov a lekárov. Zároveň vyzvali EK, aby neposkytla žiadne finančné prostriedky pro-life organizáciám.  

  1. Slovensko: právo na potrat neexistuje. 

Politické strany KDH a KÚ reagovali na európsku pro-potratovú rezolúciu vyhlásením, že právo na potrat neexistuje. Odmietli rezolúciu, nakoľko útočí na základné ľudské právo na život, na výhradu vo svedomí i slobodu vierovyznania. Opozičné strany zároveň vyzvali vládu, aby odmietla začlenenie tzv. práva na potrat do Charty EÚ a bezprecedentný zásah do právomoci členských krajín v kultúrno-etických otázkach. Svojím vyhlásením na odmietnutie rezolúcie reagovalo v deň hlasovania europoslancov aj občianske združenie Fórum života.

  1. COMECE: existuje len právo na život a treba chrániť najzraniteľnejších.

Biskupi z celej Európy združení v COMECE vydali spoločné vyhlásenie ešte 2 dni pred hlasovaním v Európskom parlamente. Vo vyhlásení uviedli, že umelý potrat nemôže byť nikdy základným právom, pretože existuje právo na život ako základný pilier všetkých ostatných ľudských práv. Biskupi zdôraznili, že právo má chrániť život najmä najzraniteľnejších ľudských bytostí, ako sú nenarodené deti, migranti, seniori, ľudia s postihnutím, či chorí. Reakciu na schválenie pro-potratovej rezolúcie v podobe tlačovej vydala aj európska federácia One of Us, ktorá združuje 60 pro-life organizácii z celej Európy.

  1. Poľsko: poslanci hlasovali o liberalizácii interrupcií.

V poľskom parlamente sa 12. apríla riešili umelé potraty, pretože nová poľská vláda sľúbila ich liberalizáciu. Poslanci si odhlasovali, že budú pracovať na opätovnej legalizácii interrupcií a posunuli na ďalšie rokovanie až 4 návrhy potratových zákonov. Dva z nich požadujú neobmedzený prístup k potratom do 12. týždňa tehotenstva, ďalší má povoliť interrupcie chorých detí a posledný žiada navyše aj beztrestnosť pre vykonávateľov umelých potratov.   

  1. Nemecko: začala sa diskusia o legalizácii interrupcií.

Nemecká vládna koalícia predložením návrhu komisie otvorila 15. apríla diskusiu o umelých potratoch, ktoré podľa platných zákonov nie sú v krajine legálne, avšak beztrestné a tolerované. Vykonávajú sa do 12. týždňa tehotenstva, pokiaľ sa žena preukázala absolvovaním poradenstva. Cieľom návrhu je zlegalizovať potraty až do 22. týždňa tehotenstva a neskorších štádiách majú byť beztrestné. V roku 2022 Spolkový snem zrušil zákon z obdobia nacistického Nemecka, ktorý obmedzoval zdravotníkov v poskytovaní informácií ženám o možnosti umelého potratu.   

  1. Slovensko: poslanci navrhli zmenu potratového zákona.

Na aprílovej schôdzi parlamentu podali poslanci za opozičnú stranu SaS návrh zákona, ktorý by zlegalizoval na Slovensku tzv. potratovú tabletku (bod č. 67, ČPT 234). Chemickú formu interrupcie žiadali len v prípadoch, keď došlo k nahlásenému znásilneniu, ale aj po odumretí plodu. Nakoniec poslanci svoj návrh zákona stiahli.

  1. USA: interrupcie sa stali kľúčovou témou prezidentskej kampane.

– Biden podporí umelé potraty ako predvolebnú tému.

Prezident Biden sľúbil, že po víťazstve opäť obnoví platnosť rozhodnutia Najvyššieho súdu z roku 1973, ktorým sa zlegalizovali umelé potraty vo všetkých štátoch USA do 24. týždňa tehotenstva. V roku 2022 Najvyšší súd toto rozhodnutie zrušil a ponechal rozhodnutie v otázke interrupcií v kompetencii jednotlivých štátov. Podporu umelým potratom vyhlásila aj viceprezidentka USA Kamala Harrisová.

-Arizona: Snemovňa reprezentantov zrušila zákaz potratov z roku 1864.

Niekoľkotýždňový zápas medzi republikánmi a demokratmi sa skončil hlasovaním za zrušenie zákona, ktorý mal zakázať všetky umelé potraty od okamihu počatia s výnimkou ohrozenia života ženy. Zákon kritizoval okrem Joea Bidena aj odporca potratov Donald Trump, čím si pohneval mnohých voličov. Zákon čaká o týždeň ešte hlasovanie v Senáte. Pro-potratoví aktivisti plánujú vyhlásenie referenda s cieľom zakotviť právo na potraty do ústavy.

  1. Škótsko: 4 z 10 žien idú na potrat z ekonomických dôvodov.

Podľa dát získaných z prieskumov organizácie Pregnant then Screwe sa zistilo, že až 83,7% škótskych žien má náklady na starostlivosť o dieťa rovnaké alebo dokonca vyššie ako samotný príjem. Krajina už dlhodobo rieši aj problém s demografiou. Miera pôrodnosti totiž v Škótsku patrí s číslom 1,28 za rok 2022 medzi najnižšie v Európe. 

DEMOGRAFIA

  1. Slovensko: demografická kríza.

Podľa údajov Štatistického úradu SR už tretí rok po sebe klesá počet obyvateľov, kým predtým naša populácia 75 rokov rástla. Minulý rok umrelo 54.100 ľudí, čo je o 4000 viac, ako sa narodilo (48.600 detí). Úmrtnosť sa po pandémii u nás zastabilizovala, avšak problémom je veľký prepad pôrodnosti. Pokles počtu narodených detí na Slovensku trvá už 6 rokov, no minulý rok bola miera pôrodnosti najnižšia za posledných 100 rokov.

  1. Taliansko: pokles pracovnej sily o 8,1 % bude o 10 rokov.

Asociácia malých podnikateľov CGIA zverejnila štúdiu, že Taliansko príde o pár rokov až o neuveriteľné 3 milióny zamestnancov. Súvisí to s veľkým poklesom pôrodnosti v krajine, keďže v roku 2023 sa narodilo o 14-tisíc detí menej ako v roku 2022. Ďalším problémom je veľký nárast starnúceho obyvateľstva a tento stav je pre krajinu ekonomicky neudržateľný. Premiérka Giorgia Meloniová pokladá boj proti prudkému demografickému poklesu za vládnu prioritu a vyzvala aj EÚ na rozsiahlu podporu pôrodnosti. 

  1. USA: najnižšia pôrodnosť v histórii krajiny.

Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) je pokles pôrodnosti v krajine na historickom minime a predstavuje najmenší počet detí narodených od roku 1979. V roku 2023 sa narodilo o 3% detí menej, ako v roku 2022. Dlhodobý trend poklesu pôrodnosti trvá v USA s pár výnimkami už od 60.-tich rokov minulého storočia.

  1. Poľsko: každé dieťa do 35. mesiaca života dostane novú pomoc od štátu.

Poľská vláda predložila do parlamentu nový návrh zákona a navrhuje nové opatrenia na podporu rodičov vracajúcich sa na trh práce. Rodič dostane od štátu mesačný príspevok 1500 PLN (350,60 eur) alebo 1900 PLN (445,40 eur) v prípade dieťaťa so zdravotným znevýhodnením. Rodičia, ktorí sa rozhodnú zostať doma, budú dostávať príspevok 500 PLN (117,21eur) na dobu dvoch rokov. Vláda Donalda Tuska si od týchto opatrení sľubuje zvýšenie pôrodnosti.

SUROGÁTNE MATERSTVO

  1. Taliansko: konferencia o zákaze surogácie.

Začiatkom apríla sa v Ríme konala medzinárodná konferencia, ktorá nadväzuje na stretnutie a vyhlásenie v Casablanke z roku 2023. Medzi hosťami bola aj Olivia Maurelová, ktorá svedčila o svojej dramatickej skúsenosti dievčaťa narodeného z náhradnej matky. Konferencie sa zúčastnili aj talianski politici z viacerých strán, vďaka ktorým sa spustil v parlamente legislatívny proces zákazu tzv. náhradného materstva ako univerzálneho trestného činu.

  1. EP: náhradné materstvo je forma obchodovania s ľuďmi.

Europoslanci hlasovali na poslednej schôdzi v Štrasburgu za schválenie zákona o obchodovaní s ľuďmi, boji proti nemu a ochrane obetí. Zároveň uznali náhradné materstvo alebo surogáciu za formu reprodukčného vykorisťovania. Na zákone pracovala aj slovenská europoslankyňa Miriam Lexman, ktorá považuje prax surogátneho materstva za degradáciu dieťaťa na predmet obchodnej zmluvy a za zneužívanie žien v núdzi.  

EUTANÁZIA

  1. Belgicko: eutanáziu plánujú aj pre ľudí „unavených životom“.

Prezident najväčšej zdravotnej poisťovne Luc Van Gorp vyzval na radikálne riešenie problému starnutia populácie. Navrhol rozšíriť eutanáziu aj pre starých ľudí, ktorí už majú pocit, že ich život je naplnený alebo sú zo života unavení. Luc Van Gorp pre médiá povedal, že finančne dotovať systém starostlivosti je nezmyselné, nakoľko počet ľudí nad 80 rokov stúpne v roku 2050 na 1,2 milióna. Belgickí biskupi označili návrh za desivý, nakoľko eutanázia nemôže byť riešením problémov zdravotnej starostlivosti o seniorov a spoločnosť musí byť vždy za život. 

  1. Peru: prvý prípad eutanázie v krajine.

Peruánska psychologička trpiaca nevyliečiteľnou chorobou sa stala prvou osobou, ktorá podstúpila eutanáziu. Roky bojovala na súdoch za udelenie výnimky, súdny spor nakoniec vyhrala a bolo jej priznané právo podstúpiť eutanáziu. Stalo sa tak napriek tomu, že eutanázia a asistovaná samovražda sú v krajine nezákonné a zakázané. Peruánski biskupi eutanáziu odsúdili, pretože právo na život je neodňateľné a pripomenuli slová pápeža Františka: „Život je právo, nie smrť, a tú treba prijať, nie ju spôsobiť.“

  1. Škótsko: tretí pokus o asistovanú samovraždu.

Škóti sa už opäť pokúšajú legalizovať asistované umieranie. Poslanci predložili návrh zákona o možnosti usmrtiť nevyliečiteľne chorých dospelých. Ak by bol zákon schválený, Škótsko by sa stalo prvou krajinou Spojeného kráľovstva s legálnym zabitím chorého na požiadanie. Biskupi vyzvali všetkých, aby tento zákon odmietli a zabezpečili starostlivosť o chorých a starých skvalitnením a dofinancovaním paliatívnej starostlivosti. 

  1. Holandsko: seniori podnecovali k samovražde ľudí nad 70 rokov.

Podľa holandských médií sa sedem seniorov postaví pred súd za to, že ako organizovaná skupina propagovali medzi seniormi právo na smrť, podnecovali ich k samovražde a distribuovali ilegálne drogy ako „samovražedný prášok“. Niektorí z nich boli členmi skupiny Družstvo poslednej vôle, ktorá viedla kampaň za legalizáciu tzv. samovražednej tabletky a právo zvoliť si čas smrti.

LGBTI

  1. Nemecko: zmenu pohlavia im stačí nahlásiť na úrade.

Poslanci schválili návrh zákona, aby si transrodoví ľudia a tzv. nebinárne osoby mohli zmeniť úradný zápis o pohlaví. Nebudú k tomu potrebovať žiadny psychologický posudok, iba žiadosť s vyhlásením na matričnom úrade. Žiadosť môžu podať deti od 14 rokov so súhlasom rodiča a mladšie deti v zastúpení rodiča. Zákon má aj svojich kritikov kvôli riziku zneužitia zmeny identity a pre negatívny vplyv na mladých.  

  1. Švédsko: zmena pohlavia už bude jednoduchšia.

Parlament schválil zákon o novej zmene pohlavia, ktorý má transrodovým ľuďom uľahčiť celý proces. Podľa najnovších pravidiel nebude už potrebný lekársky zásah na zmenu pohlavia, skrátia sa konzultácie u lekára a psychológa a zníži sa vek z 18 na 16 rokov.

  1. Česko: definitívne uznanie partnerstiev homopárov.

Páry rovnakého pohlavia budú môcť v Čechách od budúceho roka uzatvárať tzv. partnerstvá, ktoré nahradia registrované partnerstvá z roku 2006. Získajú takmer rovnaké práva ako v manželstvách, okrem adopcií detí. Tie sú možné len v prípade, ak je jeden z homosexuálov aj biologickým rodičom dieťaťa. Novelu občianskeho zákonníka podpísal aj prezident Petr Pavel. Manželstvá párov rovnakého pohlavia uznáva dnes 36 krajín sveta, ďalších 12 má registrované partnerstvá.

ÚCTA K ŽIVOTU

  1. Vatikán: predstavili vyhlásenie Dignitas infinita.

Dikastérium pre náuku viery predstavilo začiatkom apríla dokument Nekonečná dôstojnosť, ktorý je výsledkom 5-ročnej práce odborníkov vysvetľujúcich súčasné bioetické výzvy. Toto dlhoočakávané vatikánske vyhlásenie obsahuje zoznam najzávažnejších porušení ľudskej dôstojnosti ako sú vojny, chudoba, násilie na ženách a migrantoch, umelý potrat, surogácia a obchodovanie s ľuďmi, eutanázia, rodová teória, ale aj digitálne násilie. Dokument zdôrazňuje, že život človeka treba vnímať v celistvosti, od počatia až po prirodzený skon a nezameriavať sa iba na jednu fázu ľudského života.

  1. USA: zomrela hrdinka života Jessica Hanna.

Influencerka Jessica Hanna sa v boji s rakovinou obetovala pre svoje nenarodené dieťa. V 14. týždni tehotenstva jej lekári diagnostikovali rakovinu prsníka a odporúčali umelý potrat, ktorý odmietla. Po liečbe a pôrode svojho najmladšieho syna mala výborné výsledky, avšak o dva roky neskôr sa jej rakovina vrátila. Zomrela týždeň po Veľkej noci a zanechala manžela a štyri deti.

  1. Taliansko: parlament schválil pro-life zákon.

Taliani schválili novelu zákona, ktorá zabezpečí informovanosť a podporu neplánovane tehotným ženám. Ženy žiadajúce o interrupciu musia byť o zákroku plne informované a bude im ponúknutá alternatíva. Neplánovane tehotné ženy budú mať možnosť využiť odborné poradenstvo od organizácií, ktoré sa podpore materstva a tehotenstva dlhodobo venujú. Táto služba ženám bude financovaná z verejných zdrojov.

  1. Slovensko: ďalší krok k podpore hospicov a starostlivosti o nevyliečiteľne chorých. 

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou uvítal, že súkromná zdravotná poisťovňa Union zrušila limitujúce finančné rozsahy pre hospice, mobilné hospice a domy ošetrovateľskej starostlivosti. Úrad vykonal ešte v januári kontroly a vyzval všetky poisťovne, aby prehodnotili finančné limity a ďalšie obmedzenia, ktoré sťažujú nevyliečiteľne chorým a umierajúcim prístup k tejto špecifickej zdravotnej starostlivosti.

Prehľad správ pripravila: Mgr., BeLic. Pavla Bicianová, 6. máj 2024.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.