Monitoring správ zo sveta bioetiky a pro-life #12

Prinášame vám súhrn aktuálnych tém zo sveta bioetiky a pro-life, ktoré rezonujú nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. (13. – 31. mája 2024)

UMELÉ POTRATY

  1. USA: Melinda Gates venuje miliardu dolárov na podporu reprodukčných práv

Známa miliardárka a filantropka Gates v polovici mája oznámila, že odchádza z Nadácie Billa a Melindy Gatesovcov z pozície spolupredsedníčky, avšak dobročinnosti sa chce venovať aj naďalej. V nasledujúcich dvoch rokoch venuje jednu miliardu dolárov na podporu zdravia žien, reprodukčných práv a rodovej rovnosti po celom svete. Podľa Melindy Gates trpia ženy aj v 14.-tich amerických štátoch obmedzovaním potratov, a preto chce začať podporou reprodukčných práv doma.

  1. Texas, USA: Najvyšší súd zamietol žalobu žien pre odmietnutie potratov  

Sudcovia Najvyššieho súdu štátu Texas jednomyseľne zamietli žalobu 20-tich žien, ktorým lekári odmietli vykonať interrupciu. Zdôvodnili to platnosťou zákona, ktorý umožňuje vykonať umelý potrat iba v prípade ohrozenia života matky alebo vážneho ublíženie na zdraví. Po rozsudku zverejnili médiá prípad jednej zo žalobkýň Amandy Zurawski, ktorej v 18. týždni tehotenstva diagnostikovali predčasnú ruptúru plodových obalov (PPROM). Dieťa podľa prognóz nemalo šancu prežiť, ale nakoľko mu ešte bilo srdce, lekári ho odmietli usmrtiť. Matka dieťaťa však dostala sepsu a skončila na jednotke intenzívnej starostlivosti. V Texase platí od roku 2021 zákon o tzv. tlkote srdca, ktorý zakazuje usmrtiť dieťa s bijúcim srdcom od 6. týždňa tehotenstva.      

  1. USA: bioetické témy na rokovaniach v júnovom Senáte

Pred prezidentskými voľbami sa v Spojených štátoch budú riešiť aj potraty, umelé oplodnenie či antikoncepcia. Denník Postoj koncom mája informoval o aktivitách demokratov v Senáte. Americká ľavica sa plánuje ešte v júni vyhraniť voči republikánom a chce legislatívne riešiť tzv. reprodukčné práva, najmä umelé potraty. Prekvapili však republikáni Ted Cruz a Katie Brittová, ktorí sa svojím nedávnym návrhom zákona rozhodli chrániť umelé oplodnenie.

  1. USA: Najvyšší súd USA vynesie rozsudok k potratovej tabletke v júni

Žaloba lekárov z Aliancie pre Hippokratovu medicínu ohľadom dostupnosti chemických potratov skončila na Najvyššom súde USA. Lekári žiadali o prehodnotenie rozhodnutia Úradu pre kontrolu potravín a liekov (FDA) z roku 2016 ohľadom širokého prístupu k tejto procedúre, nakoľko podľa nich chýbajú relevantné dáta ohľadom jej bezpečnosti. FDA schválil v roku 2000 mifepristone ako potratovú tabletku a v roku 2016 ju široko sprístupnil. Predĺžil vykonanie chemického potratu zo 7. na 10. týždeň tehotenstva, znížil počet návštev u lekára z 3 na 1, tabletku dovolil predpisovať a podávať aj pôrodným asistentkám a zdravotným sestrám. Od roku 2021 povolil výber tabletky priamo z lekárne od lekárnika a dokonca môže byť doručená poštou domov. Chemická interrupcia sa v USA stala najčastejšou formou umelého potratu (63%), avšak predstavuje aj niektoré vážne riziká pre zdravie žien po jej užití.  

  1. Biskupi USA: „financovanie potratov je v rozpore so zdravotnou starostlivosťou“

Konferencia amerických biskupov poslala 16. mája Kongresu USA list o pro-life prioritách na rozpočtový rok 2025. Biskup Michael Burbidge z Komisie pre pro-life aktivity v liste dôrazne odsúdil federálne financovanie potratov a komodifikáciu ľudských bytostí prostredníctvom techník umelého oplodnenia. Za konferenciu biskupov zároveň deklaroval podporu verejných politík, ktoré by pomohli rodičom a nárastu pôrodnosti v krajine. Poukázal na potrebu zdravotnej starostlivosti o matky a deti, vrátane naprotechnológií (NPT); zavedenie daňového bonus na dieťa, platenej rodičovskej dovolenky, ako aj federálne financovanie programu špeciálnej doplnkovej výživy pre ženy, dojčatá a deti (WIC). Konferencia amerických biskupov tiež vyzvala v májovom newslettri k modlitbám ohľadom očakávaného júnového rozhodnutia Najvyššieho súdu k obmedzeniam chemických potratov.

  1.  
    1. Miliardárka a filantropka Melinda Gates v nasledujúcich dvoch rokoch venuje jednu miliardu dolárov na podporu žien (dennikn.sk)

Opinion | Melinda French Gates’s Philanthropy Will Include Abortion Rights – The New York Times (nytimes.com)

    1. Texas Supreme Court rejects abortion ban challenge (bbc.com)
    2. Demokrati v americkom Senáte sa budúci mesiac zamerajú na kultúrno-etické témy | Konzervatívny denník (postoj.sk)
    3. US Supreme Court appears sceptical of abortion pill case (bbc.com)
    4. Letter to Congress on Pro-Life Appropriations Priorities FY25 | USCCB

U.S. Catholic bishops to Congress: Abortion funding is ‘antithesis of health care and justice’ | Catholic News Agency

 

UMELÉ OPLODNENIE

  1. Francúzsko: toxické spermie z kliniky na liečbu neplodnosti

Na francúzskej klinike zistili, že viac ako polovica vzoriek spermií obsahuje pesticídy. V spermiách našli veľké množstvo toxickej chemikálie glyfosátu, ktorý sa používa na ničenie buriny. Výsledky boli zverejnené v novej štúdii, ktorej autori vysvetľujú negatívny vplyv glyfosátu na ľudské reprodukčné zdravie a pravdepodobne aj na potomstvo. Problémový glyfosát u farmárov už deklaroval aj americký vládny výskum z roku 2023. Ten zistil genotoxicitu u farmárov s vysokými hladinami herbicídu v krvi, čo naznačuje súvislosť medzi ním a rakovinou. Francúzski vedci v štúdii prvýkrát porovnávali hladiny glyfosfátu v krvi mužov a ich spermiách, kde boli až štyrikrát vyššie. 

  1. USA: kliniky asistovanej reprodukcie umožňujú výber pohlavia dieťaťa

Výber pohlavia sa považuje za kontroverznú praktiku umelého oplodnenia, a preto je vo väčšine krajín zakázaný. Spojené štáty sú jednou z mála krajín, kde je legálny, napriek nesúhlasu Americkej spoločnosti pre reprodukčnú medicínu. Od roku 2018 ponúkalo výber pohlavia až 75% IVF kliník z dôvodu získania väčšieho množstva klientov. Takéto kliniky sa stávajú zaujímavými aj pre plodné páry, ktoré chcú mať ďalšie dieťa podľa svojich predstáv. V ponuke kliník je aj výber farby očí, výšky, či inteligencie a prináša im odhadom až 500 miliónov dolárov ročne. Pohľad do zákulisia problému priniesol začiatkom mája portál Bioedge.

  1. Kanada: dokument o darcoch spermií odhalil troch mužov a ich 600 detí

V Kanade majú vážny problém s darcovstvom spermií potom, čo traja muži z jednej rodiny v Quebecu splodili až 600 detí. Podľa dokumentu quebeckého spravodajstva Noovo Info ponúkali na internete bezplatné darcovstvo spermií tak, že zverejnili reklamu na facebooku. Dvaja z darcov sú dokonca nositeľmi genetickej poruchy pečene, ktorá by sa mohla preniesť na potomstvo. Quebecký minister zdravotníctva Christian Dubé sa obáva neúmyselných incestov. Spolu s úradmi verejného zdravia hľadajú riešenia a plánujú zastaviť neregulované darcovstvo spermií.

  1. Taliansko: nové usmernenia k zákonu o umelom oplodnení

Taliansky zákon o umelom oplodnení má od mája nové pravidlá. Jedným z nich je kapitola „Opatrenia na ochranu embrya“ z vyhlášky Ministerstva zdravotníctva. Taliansky zákon č. 40 z roku 2004 patrí prísnejším v Európe. Po oplodnení a vzniku embrya už nie je možné odvolať proces umelého oplodnenia, pretože účelom embrya je narodiť sa. Embryá „vyradené“ po predimplantačnej diagnostike nemožno zlikvidovať ani použiť na výskum, ak je možné uskutočniť určité terapeutické zásahy. Náklady za zamrazené embryá si po roku musia platiť rodičia. Rodičia majú podľa zákona nárok na psychologickú pomoc a sprevádzanie, aj po nezdarených pokusoch asistovanej reprodukcie. Tento zákon zakazuje aj tzv. náhradné materstvo.    

 

    1. Vo vyše polovici vzoriek spermií sa našlo vysoké množstvo herbicídu (dennikn.sk)

High levels of weedkiller found in more than half of sperm samples, study finds | Herbicides | The Guardian

    1. American IVF clinics are happily offering sex selection – BioEdge
    2. 3 sperm donors from same family in Quebec have sired 600 children  – BioEdge
    3. Embrioni, eterologa, spese di conservazione: le nuove regole del Ministero (avvenire.it)

 

DEMOGRAFIA

  1. Japonsko: narastá tragické umieranie seniorov – opustení a bez povšimnutia

Ročne zomrie v Japonsku až 68-tisíc seniorov samo doma a ich smrť si dokonca dlhšiu dobu nikto ani nevšimne. Premiér Fumio Kišida vyjadrili obavy, či ešte vôbec môžu ako spoločnosť fungovať. Toto tragické umieranie je výsledkom dlhodobej demografickej krízy a spoločnosť čelí vážnym problémom so starnúcou populáciou. Japonská vláda zriadila úrad na boj proti izolácii a osamelosti s povinnosťou samospráv a regiónov zriaďovať podporné skupiny pre osamelých. Podľa demografickej prognózy klesne v Japonsku počet obyvateľov do konca storočia až na polovicu.

  1. Slovensko: ubúdanie a starnutie obyvateľstva

Pokles počtu obyvateľov u nás dramaticky pokračuje tri roky po sebe. Vývoj ovplyvňuje to, že viac obyvateľov krajiny zomrelo, ako sa narodilo. Podľa štatistických údajov zverejnených v máji malo Slovensko na konci marca tohto roku 5 422 620 obyvateľov, čo je pokles o 2067 osôb. Za prvý štvrťrok sa nám narodilo 11 596 detí a zomrelo 14 092 obyvateľov. Pred necelými 40.-timi rokmi patrilo Slovensko ku krajinám s najvyššou plodnosťou v Európe, teraz je to naopak. Počet obyvateľov starších ako 65 rokov je dnes približne 920-tisíc. Podľa prognóz nám však stúpne na viac ako 1,5 milióna do roku 2050 a budú tvoriť až 30 percent populácie. 

 

    1. Around 68,000 elderly die alone in Japan annually: police (kyodonews.net)
    2. Na Slovensku v prvom štvrťroku pokračoval pokles počtu obyvateľov, medziročne sa znížil o 4190 osôb na zhruba 5,42 milióna ľudí (dennikn.sk)

 

EUTANÁZIA

  1. Ostrov Man: parlament rokuje o legalizácii tzv. asistovaného zomierania.

Poslanci parlamentu ostrova Man v Írskom mori diskutovali 14. mája o legálnom zabíjaní nevyliečiteľne chorých. Ostrov s takmer 85-tisíc obyvateľmi má vlastné zákonodarstvo nezávislé od Spojeného kráľovstva, kde je prax eutanázie a asistovanej samovraždy zakázaná. Podobné legislatívne návrhy plánujú uzákoniť aktuálne v Škótsku a na ostrove Jersey. Manskí poslanci budú v rokovaniach o asistovanej smrti pokračovať v júni. 

  1. Ostrov Jersey: poslanci schválili plány na vykonanie eutanázie

Poslanci Štátneho zhromaždenia na ostrove Jersey diskutovali o konkrétnych návrhoch na vykonanie eutanázie. Táto ostrovná krajina bola prvou z Britských a Normanských ostrovov, kde sa hlasovalo za eutanáziu v roku 2021. O konkrétnej podobe zákona nakoniec rozhodli poslanci v hlasovaní 22. mája a schválili plány na vykonanie eutanázie v pomere hlasov 32 za a 14 proti. O usmrtenie bude môcť požiadať pacient, ktorý má smrteľné ochorenie spôsobujúce neznesiteľné utrpenie, dovŕšil 18 rokov, žije na ostrove dlhšie ako rok a od podania žiadosti po podanie smrteľnej látky musia prejsť minimálne 2 týždne. Zdravotník má právo odmietnuť účasť na zabití pacienta. Návrh zákona bude po zapracovaní schválených plánov opäť prerokovaný v parlamente v roku 2025.      

  1. Holandsko: eutanázia psychiatrickej pacientky

Holandské autority po troch rokoch schválili v máji žiadosť o eutanáziu 29-ročnej pacientky s chronickým duševným ochorením, ktorá neznesiteľne trpela. Ide o ženu s diagnostikovaným autizmom, chronickou depresiou, úzkosťami, poruchou osobnosti a samovražednými úmyslami. Podľa holandského zákona má totiž právo žiadať o smrť a bude usmrtená zdravotníckym personálom v domácom prostredí. Otázky však vyvoláva v odborných kruhoch najmä schopnosť krehkej pacientky o jej slobodnom rozhodovaní. V roku 2022 zomrelo v Holandsku na eutanáziu 8720 chorých, z toho 115 kvôli psychickému ochoreniu; v roku 2023 stúpol počet zabitých na 9068 a z toho bolo až 138 psychicky chorých.   

  1. Francúzsko: poslanci začali rokovať o kontroverznom „asistovanom umieraní“

V pondelok 27. mája vykročili Francúzi cestou legalizácie zabíjania, keď začali rokovať o vládnom návrhu zákona o tzv. asistovanom umieraní. Pôvodný text navrhnutý vládou Emanuela Macrona bol úplne zmenený v odbornej komisii na prípravu zákona o „asistovanom umieraní“. Výsledkom je, že Francúzi budú mať pravdepodobne jeden z najliberálnejších zákonov v Európe. Pacientom by mohla byť vykonaná eutanázia v prípade každej vážnej a nevyliečiteľnej choroby, nielen v terminálnom, ale aj pokročilom štádiu ochorenia, aj v prípade straty vedomia a môže im byť dokonca skrátená lehota na rozmyslenie. Zdravotníci môžu byť trestaní za skutok „marenia“ eutanázie väzením a pokutami. Tieto kontroverzné návrhy zákona o tzv. asistovanom zomieraní budú predmetom rokovaní vo francúzskom parlamente až do 11. júna.  

12. Zákonodarcovia na ostrove Man diskutujú o legalizácii asistovanej smrti | Konzervatívny denník (postoj.sk)

13. Jersey’s politicians debate assisted dying service plans (bbc.com)

Jersey assisted dying plans for terminally ill approved (bbc.com)

What do assisted dying, assisted suicide and euthanasia mean and what is the law? (bbc.com)

14. Eutanasia a una paziente con disturbi psichici (avvenire.it)

15. Fin de vie : les députés font sauter les garde-fous du projet de loi sur l’aide à mourir (lefigaro.fr)

Fin de vie: ce que contient le projet de loi remanié par les députés qui inquiète le corps médical (lefigaro.fr)

 

LGBTI

  1. Európa: práva LGBT komunity sa majú stať prioritou politickej agendy

Belgické predsedníctvo EÚ navrhlo text deklarácie, ktorý vyzýva na väčšiu ochranu LGBT+ ľudí. Vyzýva členské štáty, aby sa práva tejto komunity stali prioritou európskej agendy. Deklaráciu prijalo 17. mája 18 členských štátov EÚ. Okrem ochrany pred nenávisťou žiadajú legislatívne uznanie párov rovnakého pohlavia. Slovensko spolu s Talianskom, Maďarskom, Bulharskom, Rumunskom, Chorvátskom, Litvou a Lotyšskom sa k tejto výzve nepripojili.

  1. Vatikán: nemôžu sa požehnávať homosexuálne zväzky

Rozhovor s pápežom Františkom pre americkú Cbs Evening News zverejnil Vatikán 20. mája. Pápež v ňom zdôraznil základný princíp svojho pontifikátu, ktorým je prijatie: „Cirkev je otvorená pre všetkých“ a rovnako aj požehnanie je pre všetkých. Pápež zdôraznil, že každá osoba môže byť požehnaná, ale nie homosexuálny zväzok. “To, čo som dovolil nebolo požehnávanie zväzku. To je proti učeniu Cirkvi”, vysvetlil v rozhovore Sv. Otec. K téme sa pápež František vrátil 28. mája, keď sa ospravedlnil za nevhodné pomenovanie homosexuality v príhovore talianskym biskupom, ktoré sa konali za zatvorenými dverami. Podľa slov pápeža je v Cirkvi miesto pre všetkých.

  1. Veľká Británia: plánuje zákaz výučby o rodovej identite na školách

Britská vláda vydala 16. mája návrh usmernenia, ktoré v rámci revízie upravuje výučbu vzťahovej a sexuálnej výchovy. Tá bude na školách zakázaná pre deti mladšie ako 9 rokov. Novinkou však je zákaz vzdelávania detí o tzv. rodovej identite. Premiér Rishi Sunak chce vládnym usmernením zabezpečiť, aby deti neboli vystavené znepokojivému obsahu. Učebné materiály nebudú môcť podľa nového usmernenia „prezentovať sporné názory ako fakty, vrátane názoru, že pohlavie je spektrum“. Učebné materiály by mali byť sprístupnené aj rodičom.

  1. Peru: zákon definujúci transidentitu ako diagnózu vyvolal pobúrenie

Peruánske ministerstvo zdravotníctva klasifikovalo v novom zákone problémy pohlavnej identity ako problémy duševného zdravia. Rozhodnutie vyvolalo 17. mája protesty stoviek demonštrantov v hlavnom meste Lima a obrovský mediálny záujem. Podľa peruánskeho zákona sa tí, ktorí sa identifikujú ako „transgender“ alebo „cross dresser“ spolu s ďalšími poruchami rodovej identity považujú za ľudí s diagnózou a majú nárok na služby duševného zdravia prostredníctvom verejných aj súkromných poskytovateľov.

  1. Francúzsko: Senát schválil zákazy kvôli transidentite maloletých

Francúzski poslanci schválili zákon, ktorý má chrániť deti do 18 rokov pred nezvratnými zákrokmi ohľadom zmeny pohlavia. Podľa predkladateľov by deti pochybujúce o svojej pohlavnej identite mohli lekárske zákroky na svojom tele v dospelosti ľutovať. Za opozičný návrh zákona hlasovalo v utorok 28. mája až 180 poslancov z 316; proti bolo 136 poslancov ľavice a vlády. Poslanci schválili úplný zákaz chirugických zákrokov a hormonálnej liečby kvôli zmene pohlavia a obmedzili predpisovanie blokátorov puberty až po 2 rokoch lekárskych konzultácií. Zo zákazov vyplývajú aj tresty pre lekárov ako sú pokuty, zákaz činnosti, či väzenie. Aktivistické združenia a skupiny však označujú zákon za “transfóbny”, a organizujú protesty. O jeho osude budú ešte rozhodovať poslanci v Národnom zhromaždení.

 

    1. Slovensko je v skupine štátov, ktoré sa nepripojili k výzve na väčšiu ochranu LGBT+ ľudí (dennikn.sk)
    2. Il Papa: Chiesa aperta a tutti, ma non si possono benedire le unioni omosessuali – Vatican News

Pápež sa ospravedlnil za použitie ľudového talianskeho označenia homosexuálov – Svet SME

    1.  Spojené kráľovstvo plánuje zakázať rodovú ideológiu v školách a podporiť rodičovské práva | Konzervatívny denník (postoj.sk)

Schools told not to teach about gender identity (bbc.com)

    1. Peru protesters slam new insurance law that deems transgender people mentally ill | Reuters
    2. Transidentité des mineurs: malgré l’opposition du gouvernement, le Sénat encadre les transitions de genre (lefigaro.fr)

DUŠEVNÉ ZDRAVIE

  1. EÚ: vyšetrovanie kvôli návykovým algoritmom sociálnych sietí

Európska únia začala vyšetrovať spoločnosť Meta kvôli sociálnym sieťam Facebook a Instagram, ktorých algoritmy vyvolávajú u detí návykové správanie. Spoločnosť porušila ustanovenia nariadenia EÚ známeho ako Akt o digitálnych službách (DSA), ktorý prikazuje technologickým firmám chrániť užívateľov a potláčať nezákonný obsah. Regulačným orgánom EÚ v oblastí technológií je Európska komisia, ktorá systémy týchto online platforiem pokladá za rizikové v podnecovaní behaviorálnych závislostí u detí. Ďalšie veľké online platformy ako Snapchat, TikTok, či YouTube sú rizikové pre negatívne účinky na duševné zdravie detí a mladých, preto musia dodržiavať prísne pravidlá moderovania obsahu a obmedzovania negatívnych vplyvov.

  1. Kanada: marihuana spúšťa u dospievajúcich vážne psychózy

Lekári dlhodobo upozorňujú, že nadmerné užívanie marihuany môže spustiť psychózu, najmä u mladých dospievajúcich. Najnovší kanadský výskum publikovaný v Psychological Medicine tvrdí, že tínedžeri užívajúci kanabis majú 11-krát vyššiu pravdepodobnosť psychotickej epizódy v porovnaní s tínedžermi, ktorí drogu neužívajú. Psychotické epizódy sú nebezpečný psychiatrický stav, v ktorom ľudia strácajú spojenie s realitou a môžu potrebovať až hospitalizáciu. Problémom mladých sú dnes aj komercializované a širokodostupné kanabisové produkty, ktoré majú dokonca vyšší obsah THC.

  1. Slovensko: nedostupnosť detskej psychiatrickej starostlivosti

Odborníci z oblasti psychiatrie upozornili na alarmujúcu situáciu, nakoľko pre detských psychiatrických pacientov je zdravotná starostlivosť v Banskej Bystrici a okolí nedostupná. Nemajú žiadneho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ktorý by ambulantne prijímal psychiatrických pacientov v detskom a adolescentnom veku, mesto nedisponuje žiadnymi lôžkami. Kritická situácia je na celom Slovensku, pretože máme len 40 detských psychiatrov, mnohí už na dôchodku, chýbajú lôžka a čakacie doby na ambulantné vyšetrenia či hospitalizáciu sú niekoľkomesačné. Svetové štatistiky o stave duševného zdravia sú podľa odborníkov ohromujúce. Problémy s duševným zdravím postihujú miliardu ľudí na svete, čo znamená, že jeden z ôsmich ľudí trpí psychickým ochorením alebo poruchou.

  1. Česko: skúmali duševné zdravie mladých dospelých

Výskumný tím z Psychiatrickej kliniky 1. LF UK a Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe sa zameral na mladých dospelých od 18 do 30 rokov a skúmal ich duševné zdravie a životný štýl. Trpia predovšetkým úzkosťami, depresiou a syndrómom vyhorenia, a to viac ženy ako muži. Príznaky zhoršuje zlý spánok a pravidelné pitie alkoholu. Ďalšími faktormi, ktoré podľa výskumu zhoršujú duševné zdravie mladých sú vysoká záťaž spojená s akademickým úspechom, dynamický vývoj na trhu práce, dlhodobý stres, či tlak digitálnych médií a sociálnych sietí.

 

      1. EÚ začala vyšetrovanie Mety pre návykové algoritmy škodiace deťom (teraz.sk)
      2. Risk for psychosis skyrockets among teens who use cannabis – UPI.com
      3. V Banskej Bystrici i celom regióne je nedostatok detských psychiatrov (teraz.sk)
      4. Českí vedci skúmali psychiku mladých, ťažkosťami trpia viac ženy (teraz.sk)

 

UMELÁ INTELIGENCIA

  1. EÚ: prvý zákon o umelej inteligencii na svete

Ministri členských štátov prijali jednohlasne 21. mája v Bruseli prelomový akt o umelej inteligencii (AIA). Ide o prvý komplexný právny rámec pre oblasť umelej inteligencie (UI), ktorý má zabezpečiť, aby systémy UI rešpektovali základné práva, bezpečnosť a etické zásady a zároveň má riešiť riziká spojené s vysokovýkonnými a vplyvnými modelmi UI. Zákon rozdeľuje rôzne typy UI podľa rizika. Systémy UI ako kognitívna behaviorálna manipulácia a sociálne hodnotenie budú v EÚ zakázané, pretože predstavujú neprijateľné riziko. Zákon zakazuje aj používanie UI na prediktívne policajné práce založené na profilovaní a systémoch, ktoré využívajú biometrické údaje na kategorizáciu ľudí podľa rasy, náboženstva alebo sexuálnej orientácie.

  1. Taliansko: piemontská konferencia o umelej inteligencii a etike

V piemontskej diecéze sa v rámci festivalu o komunikácii konala 11. mája konferencia o umelej inteligencii a etike v Pinerolo. Podľa organizátorov sme všetci povolaní rozvíjať kritické myslenie, schopnosť overovať, vyhodnocovať a využiť to najlepšie, čo nám ponúka ľudská vynaliezavosť. Odborníci na umelú inteligenciu (UI) ju hodnotia ako stroje vycvičené na vykonávanie úloh. Človek má pochopiť ako stroj funguje, aby ho mohol naplno využívať. Podľa profesora Boellu z Turínskej univerzity predstavuje dnes rozvoj umelej inteligencie obrovské investície a enviromentálnu záťaž. Systémy generatívnej umelej inteligencie sú totiž veľmi energeticky náročné. Hovorí, že odpoveď na jedinú otázku položenú napríklad programom ChatGPT, spotrebuje toľko ako nabitie jedného mobilného telefónu.

 

      1. V Bruseli prijali prelomový akt o umelej inteligencii (teraz.sk)

Ministri krajín EÚ schválili prelomový zákon o umelej inteligencii (teraz.sk)

      1. Pinerolo, al Festival della Comunicazione il rapporto tra IA e etica – Vatican News

Festival della Comunicazione. Il programma – Diocesi di Pinerolo (diocesipinerolo.it)

 

Prehľad správ pripravila: Mgr., BeLic. Pavla Bicianová, 6. júna 2024.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.