Správa Estrela schválená vo výbore EP napriek porušeniu rokovacieho poriadku

Výbor Európskeho parlamentu pre práva žien a rodovú rovnosť 26. novembra v hlasovaní v pomere 19 ku 15 opätovne schválil kontroverznú správu poslankyne Edit Estrela o sexuálnom a reprodukčnom zdraví a právach. Podľa slovenskej europoslankyne Anny Záborskej pritom boli porušené práva poslancov aj rokovací poriadok parlamentného výboru. Poslanci totiž nedostali možnosť podať pozmeňovacie návrhy o texte, ktorý plénum parlamentu počas októbrovej plenárnej schôdze odmietlo a vrátilo na prerokovanie vo výbore.

„Som v parlamente už druhé volebné obdobie a na takéto hrubé porušenie rokovacieho poriadku si nepamätám. V snahe za každú cenu pretlačiť správu cez parlament tentokrát socialisti nerešpektovali základné pravidlá parlamentnej práce. Hneď po hlasovaní som požiadala o pripojenie menšinového stanoviska k uzneseniu výboru a zvažujem aj ďalšie kroky. Takúto hrubú neúctu voči demokratickým postupom jednoducho nie je možné tolerovať,“ zdôraznila Anna Záborská.

Správa o sexuálnom a reprodukčnom zdraví a právach poslankyne Edit Estrela vyvolala v októbri vlnu kritiky vo viacerých členských štátoch EÚ, pretože vstupuje do oblastí, ktoré sú vo výlučnej právomoci členských štátov, ako je vzdelanie, zdravotná starostlivosť a etika. Správa sa snaží obmedziť základné ľudské práva, predovšetkým právo na život, slobodu slova, slobodu viery, vyznania a náboženského presvedčenia, práva dieťaťa, ako aj právo rodičov vychovávať svoje deti v súlade s ich hodnotovým presvedčením.

Zároveň správa propaguje potrat ako ľudské právo, hoci takéto právo nemá oporu v záväzných medzinárodných ľudskoprávnych dokumentoch a zmluvách.. Snaží sa tiež zaviesť sexuálne vzdelávanie, ktoré neberie ohľad na ľudskú dôstojnosť a propaguje práva založené na sexuálnej orientácii ako ľudské práva napriek tomu, že základné ľudské práva sú vždy univerzálne a prináležia každému človeku bez ohľadu na pohlavie, rasu, náboženstvo, alebo príslušnosť k akejkoľvek skupine.

„V týchto dňoch dostávam ja aj moji kolegovia stovky emailov od občanov zo Slovenska a ďalších členských štátov EÚ. Občania v nich vyjadrujú svoj nesúhlas s touto správou a žiadajú poslancov, aby ju odmietli. Som vďačná za túto podporu a verím, že aj vďaka nej sa nám ešte podarí túto škodlivú správu zastaviť,“ dodala Záborská.

Zdroj: www.zaborska.sk

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.