Správa z protestu proti neetickým praktikám americkej organizácie pre plánované rodičovstvo

Slovenskí občania protestovali pred slovenskou pobočkou International Planned Parenthood Federation proti neetickým praktikám jej amerických kolegov.

V sobotu 22. augusta sa pred sídlom slovenskej Spoločnosti pre plánované rodičovstvo (SSPPR) na Medenej ulici v Bratislave zišlo okolo 70 ľudí, ktorí vyjadrili postoj zastávajúci život a ľudskú dôstojnosť nenarodeného dieťaťa.  Zároveň sa solidarizovali so všetkými organizáciami protestujúcimi v rovnakom dni pred pobočkami Planned Parenthood v USA a v iných krajinách. Zhromaždenie zásadne odmietlo barbarské praktiky ničiace počatý život za cieľom získavania orgánov.

Protest spoluorganizovali Fórum pre verejné otázky (FVO), Fórum života, Fórum kresťanských inštitúcií, Spoločenstvo Ladislava Hanusa a ďalšie organizácie. S prejavmi vystúpili aj slovenskí europoslanci Anna Záborská a Branislav Škripek , za KDH hovorkyňa Natália Žembová. Podľa europoslankyne Záborskej SSPPR „slovenskí lekári jediným slovom neodsúdili predávanie orgánov umelo potratených detí. Akú majú ženy a dievčatá záruku, že týmto lekárom ide v prvom rade o ich zdravie, a nie o vlastný odborný alebo finančný prospech?” Europoslanec Škripek odsúdil cynický prístup pracovníčok Planned Parenthood z videozáznamu, a opísal svedectvo jednej z nich, že srdce dieťatka „určeného na orgány“ dokonca ešte bilo. „Praktiky Panned Parenthood sú barbarské nielen uskutočňovaním potratov, ale riadením  potratu takým spôsobom, aby sa uchovala celistvosť orgánov na ďalšie použitie. Ide o chladnokrvný pohľad na ľudskú bytosť len ako na súhrn orgánov,“ zdôraznila na proteste Mária Raučinová z Fóra života.

Hlavný organizátor z FVO Michal Makovník poďakoval „všetkým, ktorí sa na zhromaždení  zúčastnili a tiež tým, ktorí ho podporili na diaľku“. Na záver prečítal vyhlásenie, v ktorom zhromaždenie „podporilo život hodný ochrany už pred narodením“, „pridalo sa k snahám o zrušenie financovania aktivít Planned Parenthood z peňazí daňových poplatníkov“„odmietlo prípadné snahy o zavedenie podobných praktík na Slovensku“. Iniciátori a účastníci zhromaždenia vyzvali predstaviteľov SSPPR, „aby sa dištancovali od praktík svojej partnerskej organizácie v USA a ak IPPF neprijme zásadné opatrenia pre nápravu, aby sa vzdali jej finančných príspevkov“. Vyzvali tiež vládu SR, aby „kontrolovala obchodovanie s orgánmi potratených detí na Slovensku a dôrazne sa proti nemu postavila aj na medzinárodných fórach“.

 

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.