Fórum života ku kauze neprijateľného riešenia nákazy vírusom Zika

Pomoc matkám a deťom a hľadanie liečby sú riešením nákazy vírusom Zika, nie vydávanie neľudských techník za ľudské právo, ako to robí komisár OSN.

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos vo svojom vystúpení 7. februára 2016 povedal, že neexistuje dôkaz o spojitosti vírusu Zika a ochorením mikrocefálie [The Guardian]. V Kolumbii je 3177 tehotných matiek nakazených vírusom Zika, zatiaľ však neevidujú prípad mikrocefálie u detí týchto matiek. Do Kolumbie mieri tím amerických vedcov a lekárov, aby hľadali riešenie. Na túto situáciu reagovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásením stavu núdze.

Závažné sú vyjadrenia Vysokého komisára OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajna. Tento sa k situácii vyjadril obzvlášť nevhodne a radikálne napriek tomu, že vedecky nie je potvrdený súvis medzi vírusom a ochorením detí. Odporučil krajinám uvoľniť potratové zákony a zvýšiť dostupnosť antikoncepcie napriek tomu, že v súčasnosti prebieha skúmanie prenosu vírusu pohlavným stykom, a teda antikoncepcia nákaze pravdepodobne nezabráni. V médiách sa vyjadrenia komisára interpretujú ako odporúčania OSN.

„Fórum života ako platforma 51 organizácií a tisícok jednotlivcov na Slovensku odmieta takýto nevedecký, eugenický prístup k riešeniu závažných situácií. Ľudskému životu je potrebné pomáhať, chrániť ho a vážiť si ho od počatia až po prirodzenú smrť a nie ho v prípade podozrenia (!) zničiť,“ uviedla Marcela Dobešová, predsedníčka Fóra života.

„Potrat nie je ľudským právom, ako to uvádza komisár OSN, nikto o ňom nepovie, že je dobrým riešením pre matku ani pre dieťa. Sme radi, že ho odmieta čím ďalej, tým viac ľudí na Slovensku. Ako uvádzajú prieskumy (FOCUS), najmä potrat zo sociálnych dôvodov odmieta 70% občanov SR. Tento stav by mali reflektovať aj zákony na Slovensku, tehotným mamám máme podávať pomocnú ruku, nie ich odsudzovať na utrpenie,“ dodáva Tomáš Kováčik, výkonný riaditeľ Fóra života a spoluorganizátor Národných pochodov za život.

„Vnútromaternicový vývoj dieťaťa môže byť ohrozený vnútornými i vonkajšími faktormi, medzi ktoré patrí aj nákaza rôznymi typmi vírusov. Jedným z mnohých z nich môže byť aj vírus Zika. Jednoznačný súvis medzi jeho pôsobením a nesprávnym vývojom dieťaťa však zatiaľ nie je vedecky potvrdený. V takejto situácii odporúčať v súvislosti s vírusom Zika „preventívne“ uvoľnenie potratových zákonov a lepšiu dostupnosť antikoncepcie, tak ako to urobil vysoký komisár OSN, je tým najlacnejším a najmenej humánnym riešením. Aj keby súvislosť medzi pôsobením vírusu a postihnutím mikrocefaleou dokázaná bola, sústredenie sa na vedecké riešenie problému, ako je zamedzenie šírenia vírusu a vývoj účinnej vakcíny, je v súčasnosti oveľa dôležitejšie, než vyjadrenia odporúčajúce zjednodušenie umelých potratov,“ uzatvára gynekológ Ivan Wallenfels.

Zdroje:

http://www.theguardian.com/world/2016/feb/05/zika-virus-epidemic-abortion-birth-control-access-latin-america-united-nations

http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/382508-osn-krajiny-postihnute-virusom-zika-by-mali-tehotnym-umoznit-potrat/?sc=art-382705

http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/382855-uvolni-zika-zakony-o-interrupciach/

http://svet.sme.sk/c/20088395/virusom-zika-je-v-kolumbii-nakazenych-vyse-3000-tehotnych.html

 

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.