Monika z Podpoľania: Na počiatku bola túžba žiť inak

Inšpiratívny príbeh rodiny Fialovcov z lazov

„Zdalo sa nám, že sme obklopení príliš umelým svetom. Svetom, kde je síce všetko, ale treba za to platiť skôr peniazmi ako námahou,“ priznáva Monika. Dospelí si dokážu všetko zracionalizovať. A preto nám napokon až tak neprekáža žiť v umelom svete. Veď strava zo supermarketov je predsa lacnejšia, život mimo bytovky je menej pohodlný, musíme si brať nadčasy, aby sme uživili rodinu… Pre Fialovcov bol rozhodujúci pohľad na ich deti. Zdravý a šťastný výraz detskej tváre nedokáže klamať. A teraz si celá rodinka užíva sladké plody rozhodnutia žiť inak – hoci aj v pote tváre. Samozrejme, to neznamená, že každý sa má presťahovať na vidiek; každý je však povolaný nasledovať túžbu po inom, zdravšom a plnšom živote. O ceste svojej rodiny k takémuto životu píše Monika, ktorá sa s manželom a deťmi presťahovala na lazy.

Píšem tento text v kuchyni s kachľovou pecou. Sedím s hrnčekom kávy, dieťa pokojne spí pri mne a ja pozerám z okna, či pri tom nezbadám srnky, čo k nám chodievajú z blízkeho lesa alebo zajaca ušiaka. Naše tri ovečky sa spokojne pasú na čerstvej jarnej tráve, deti behajú po vonku a naháňajú chúďa mačku, aby ju vyhrešili, že ulovila drozda, ktorého ony, samozrejme, nakoniec zachránili. S vyhliadkou z nášho kopca sa cítim ako hradná pani. Všade naokolo lazy, domy poskrývané v záhyboch kopcov. V diaľke vidím našu dedinu, náš kostol a cestu. Všetko to mám na dosah a pritom som obklopená prírodou. To je miesto, kde bývame, polosamota na Podpoľaní, náš domov.

Viac sa dočítate TU.

Inšpiratívne príbehy z vidieka je projekt iniciatívy Kresťan na vidieku, spoluorganizátormi sú Fórum života a Fórum kresťanských inštitúcií (FKI). Zverejňované sú v rámci portálu Zastolom.sk.
Ak chcete dostávať príbeh a kresťanské enviro-inšpirácie každé 2 týždne do svojej mejlovej schránky, prihláste sa na odber 
newslettra Kresťan na vidieku.

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.