Heidi Carter: Zákon o potratoch s Downovým syndrómom nerešpektuje môj život

Žena s Downovým syndrómom, ktorá napáda postoj interrupčného zákona k deťom s týmto ochorením, tvrdí, že právne predpisy nerešpektujú jej život.

26-ročná Heidi Carter z Coventry je jednou z troch navrhovateliek, ktorých prípad proti vláde Spojeného kráľovstva na najvyššom súde sa začal v utorok.

Podľa aktuálne platných zákonov môžu byť tehotenstvá s Downovým syndrómom ukončené až do narodenia. Jason Coppal QC, advokát žalobcov, pre Najvyšší súd uviedol, že súčasný zákon je „stereotypný a ponižujúci“.

Lord Justice Singh a pani Justice Lieven sa vyjadrili, že navrhovateľka Máire Lea-Wilson verí, že je morálne a eticky nesprávne zničiť život na základe zdravotného postihnutia. „Pokúsime sa však dokázať, že je to právne nesprávne.“

Právnici na dvojdňovom pojednávaní tvrdili, že zákon je nezlučiteľný s Európskym dohovorom o ľudských právach, a preto je nezákonne diskriminačný.
Dvaja z navrhovateľov sú práve ľudia obdarení chromozómom naviac. Bol im diagnostikovaný Downov syndróm. Dostali šancu žiť a žijú šťastné a plnohodnotné životy, čo dokazuje väčšina ľudí s Downovým syndrómom,“ uviedol pred súdom Coppal.

V Anglicku, Škótsku a Walese existuje všeobecná 24-týždňová lehota na umelé prerušenie tehotenstva.

Zákony však uvádzajú, že ukončenie sa dá uskutočniť aj dlhšie ako vyššie spomínané obdobie, ak existuje „značné riziko, že ak by sa dieťa narodilo, malo by také fyzické alebo psychické abnormality, ak by malo byť vážne postihnuté“, čo zahŕňa Downov syndróm.

Demonštranti zhromaždení pred Najvyšším súdom

Pani Carterová, ktorá vedie kampane pod dievčenským menom Crowter, povedala: „Som niekto, kto má Downov syndróm a považujem za mimoriadne urážlivé, že zákon nerešpektuje môj život a nebudem si za ním stáť.

„Chcem zmeniť zákon a chcem spochybniť vnímanie Downovho syndrómu ľuďmi. Chcem, aby sa na mňa pozreli a povedali „toto je len normálny človek“.

Lea-Wilson zo západného Londýna chce, aby jej syn Aidan „vyrastal s vedomím, že nie je niekým, s kým sa musia ľudia vyrovnať, nie je záťažou pre spoločnosť, je úžasnou ľudskou bytosťou v jeho vlastné právo “.

„Mám dvoch synov, ktorých milujem a ktorých si vážim rovnako a nemôžem pochopiť, prečo to zákon nerobí,“ hovorí a pokračuje: „Bola som v 34. týždni tehotenstva, keď som zistila, že Aidan má Downov syndróm. Opýtali sa ma, či chcem ukončiť tehotenstvo v kontexte mnohých lekársky predpojatých informácií. Pýtali sa ma to dokonca trikrát. Naposledy ma požiadali o ukončenie tehotenstva dva dni pred jeho narodením.“

Vyzývatelia, podporovaní skupinou kampaní Don’t Screen Us Out, predtým usporiadali demonštráciu pred Kráľovským súdnym dvorom v Londýne.

Pani Carterová uviedla, že zákonná ponuka sa netýka spochybnenia práva žien na výber, ktoré plne rešpektuje. O budúcich matkách, ktorých nenarodené deti mali diagnostikovaný Downov syndróm, však povedala: „Chcem len, aby dostali správne informácie a stretli sa iba s niekým, kto takéto dieťa má a vie poradiť.“

Máire Lea-Wilson (33 r. ) uviedla, že interupciu jej ponúkali ešte dva dni prerd narodením jej syna Aidana

„Hovoríme o relatívne malom počte potratov každý rok, ktoré sa uskutočnia po 24 týždňoch. Sú to neuveriteľne náročné a srdcervúce okolnosti, ktoré sa týkajú veľmi, veľmi žiadaného tehotenstva, keď ženy musia robiť skutočne ťažké rozhodnutia,“ nechala sa počuť Clare Murphyová z Britskej poradenskej služby pre tehotenstvo pre BBC Breakfast.

Zdroj: https://www.bbc.com/news/uk-england-57734572

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.