Vyhodnotenie kampane Deň počatého dieťaťa 2022

Skončil 22. ročník celoslovenskej kampane Deň počatého dieťaťa. Aj tento rok sme ho slávili v online priestore v čase od 14. 3., s vyvrcholením 25.3. a postupnými dozvukmi do konca marca 2022. Avšak už sme sa aj na regionálnej úrovni snažili podnietiť a motivovať spoločenstvá, školy, farnosti k zorganizovaniu si Dňa počatého dieťaťa v ich okolí. Priniesli sme motto “Život je dar” s dovetkom “a potrebuje nádej”

Špecifiká roku 2022

Dalo by sa povedať, že tento ročník bol pre nás veľkou výzvou. Chceli sa zaujať to správne postavenie v rámci celospoločenskej situácie – vnímať bolestnú situáciu vojny u našich susedov na Ukrajine, na druhej strane však neupnúť sa len na ňu a poukázať na niečo viac – poukázať na hodnotu života, poukázať na nádej, ktorá jediná má moc preniesť človeka cez ťažké obdobie a cez ťažké skúšky. Do kampane sme zapojili informovanie o pomoci na Ukrajine prostredníctvom Siete pomoci Fóra života. 

  1. Sieť pomoci na Ukrajine

Fórum života buduje Sieť pomoci od roku 2018. Práve v tomto čase sa ukázala jej aktuálnosť. Zuzana Gajdošová koordinovala pomoc i stále ju koordinuje prostredníctvom Siete pomoci na ukrajinských hraniciach, teraz už aj vďaka ukrajinským partnerom priamo na Ukrajine. Informovali sme aj počas kampane o týchto aktivitách:

Správy z hraníc, vol. 1 – SIEŤ POMOCI (sietpomoci.sk) 

Správy z hraníc, vol. 2 – SIEŤ POMOCI (sietpomoci.sk)

Správy z hraníc, vol. 3 – SIEŤ POMOCI (sietpomoci.sk)

  1. Mydlá Vôňa bábätka

V spolupráci s Gréckokatolíckou rómskou misiou pre nás vyrobili rómske ženy ekologické mydlo Vôňa bábätka. Kúpou tohto mydielka mali ľudia možnosť podporiť jednak prácu rómskych žien, jednak i Fórum života, pretože časť z predaja každého mydla išla na podporu projektov Fóra života. 

Teší nás, že sa predalo 278 mydiel (k 4. 4. 2022), čo predčilo naše očakávania a nová dávka mydiel je už vo výrobe. 

  1. Videá

Tento rok sa nám podarilo natočiť 4 videá, resp. 3 boli z našej dielne, jedno od pani poslankyne Miriam Lexmann. Obzvlášť nás tešil video výstup s Máriou Demeterovou a možnosť predstaviť vyše 200 detičiek z projektu Zachráňme životy. 

  1. Virtuálna stužka

Počas kampane sme komunikovali aj viaceré spôsoby ako finančne podporiť činnosť Fóra života a jeho projekty. Na stránke 25.marec.sk bola a stále je možnosť pripnutia virtuálnej bielej stužky na mapu Slovenska. Ďakujeme všetkým, čo nás podporili

  1. Snaha zapojiť školy, spoločenstvá, farnosti

Do tohtoročnej kampane sme zapojili i školy a spoločenstvá mladých v trenčianskom kraji.  ZŠ s MŠ sv. Andreja- Svorada a Benedikta v Trenčíne sa aktívne zapojila so svojimi žiakmi,ktorí v rámci hodín náboženstva venovali čas vyrábaniu bielych stužiek pre svojich spolužiakov i pedagógov. K téme tohtoročnej kampane Život je dar, žiaci prvého stupňa kresbou stvárňovali ich predstavu o živote dieťatka od počatia a na túto tému sa spoločne rozprávali.

Starší študenti na Piaristickom gymnáziu Jozefa Braneckého v Trenčíne  rozdávali biele stužky pre študentov i veriacich v kostoloch. Do vyučovania na túto tému zapojili p. učiteľky i hru Neviditeľný človek. Takisto Piaristická spojená škola Františka Hanáka v Prievidzi pritiahla svojich žiakov a študentov so svojimi aktivitami do kampane Deň počatého dieťaťa. 

V Centre pre rodinu v Trenčíne sa pripravovali plagáty na pripomenutie Dňa počatého dieťaťa pre jednotlivé kostoly a v popoludňajších hodinách sa stretávali študenti pri výrobe bielych stužiek , ktoré sa rozdávali po sv. omšiach v piatich kostoloch v trenčianskej farnosti.

  1. Mediálne výstupy

Prostredníctvom sociálnych sietí, stránky 25marec.sk, našej domovskej stánky forumzivota.sk, newsletteru Fóra života, ale aj cez ostatné masovokomunikačné prostriedky sme prinášali myšlienku ochrany života od počatia medzi ľudí. 

Za obdobie kampane Deň počatého dieťaťa evidujeme 12 mediálnych výstupov na rôznych portáloch. Obzvlášť sa tešíme z relácie Doma je doma na TV LUX, potešil nás rozsiahly článok v denníku postoj.sk, spolupráca s TK KBS. Cítili sme veľkú podporu našich partnerov a mediálnych partnerov, keď na sociálnych sieťach spomínali kampaň, prípadne prezdielavali naše príspevky.

Kampaň hodnotíme veľmi pozitívne. Ďakujeme aj všetkým našim partnerom, mediálnym partnerom a všetkým, ktorí priložili ruku k dielu. Takisto tým, ktorí nás finančne podporili. 

Ďakujeme, že nám pomáhate pomáhať! 

Za celý tím Fóra života Andrea Žiaková

Čísla v kocke

V kampani Deň počatého dieťaťa 2022 sme dosiahli tieto úspechy:

  • za obdobie 14. – 25. marec sme oslovili 41 388 ľudí cez sociálnu sieť Facebook
  • získali sme 26 nových ľudí, ktorým sa páči náš profil. Facebooková stránka Fóra života má tak celkovo 8 314 ľudí a sme znovu bližšie k cieľu 9000.
  • Biela stužka v profilovke sa tento rok nekonala, nakoľko Facebooku zmenil pravidlá a nebolo možné pokračovať v tomto smere i tento rok
  • 5 top postov: Na Ukrajine sa zabíja (dosah 20 165 ľudí), Mydielka (UMY-TE si ruky a osláv s nami život (dosah 9 501 ľudí), Informačný status k 25.3.  (dosah 6 938 ľudí), status s v virtuálnou bielou stužkou (dosah 6 254 ľudí) 
  • poslali sme 1 tlačovú správu, 2 newslettre Fóra života, 
  • 12 mediálnych výstupov na rôznych portáloch (Lux, Lumen, postoj, slovoplus a mnoho iných)

Ďakujeme všetkým partnerom a mediálnym partnerom za pomoc, za informovanie a zdieľanie na soc. sieťach a na svojich webových stránkach. 

Srdečne ďakujeme!

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.