Fórum života ďakuje za podporu pre rodiny s deťmi

Vláda premiéra Hegera schválila prorodinný balíček, ktorým zvyšuje prídavok na dieťa na 50 eur, zvyšuje daňový bonus na dieťa a zároveň 50 eur dostane mesačne každé dieťa na voľnočasové aktivity. Konečne. Konečne našiel niekto odvahu podporiť VŠETKY rodiny. Samozrejme, určite je správne, že štát podporuje rodiny, ktoré sú v chudobe. Avšak rodiny, kde obidvaja rodičia statočne pracujú alebo osamelý rodič, ktorý pracuje v dvoch zamestnaniach, aby uživil deti sa zvyčajne k žiadnej ani podpore nedostane. Totiž, ich príjem býva iba o niekoľko desiatok eur vyšší ako je stanovené príjem pre podporu. Väčšinou ide o rodičov s 3 a viac deťmi alebo osamelých rodičov, čo potvrdzujú dlhoročné štatistiky – popri skupine osamelo žijúcich dôchodcov (28,5 percenta domácností) sú na tom materiálne najhoršie rodiny s troma a viac deťmi (36,3 percenta) a neúplné rodiny, kde jeden rodič vychováva jedno alebo viacero detí, či už ide o matku samoživiteľku, matku či otca po rozvode, alebo vdovu/vdovca (33,6 percenta).

Nie všetkým sa však tento prorodinný balík, v čase stúpajúcej inflácie, páči. Hoci by malo byť každému jasné, že rodiny s deťmi majú vyššiu spotrebu energie, vyššie náklady na potraviny a šatstvo a popritom nižšie príjmy, keďže v rodine s malými deťmi často pracuje iba jeden rodič. Sme prekvapení, že prorodinné opatrenia vyvolávajú negatívne emócie. Samozrejme vieme, že samosprávy sa obávajú pri zvýšení daňového bonusu na dieťa o svoje príjmy do rozpočtu, to by však mali riešiť inak, napríklad otvorením debaty o ich viaczdrojovom financovaní. Rukojemníkmi súčasného financovania by nemali byť ani samosprávy, ale ani rodičia.  Ale to je už iná debata.

Iba funkčné rodiny sú pre štát kľúčom k prosperite, preto by vláda mala robiť všetko preto, aby rodiny s deťmi neboli ani len ohrozené chudobou, tobôž nie chudobné. 

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.