Tlačová správa: Snem Fóra života sa konal opäť prezenčne po dvojročnej covidovej prestávke

Bratislava, 14. jún 2022 – V sobotu 11. júna sa v Žiline uskutočnil Snem Fóra života. Po dvoch pandemických rokoch sa naživo stretli fyzické i právnické osoby združené v platforme Fórum života.  

Po úvodnom privítaní a prezentácii prítomných členov, bola členská základňa rozšírená o štyroch nových členov (3 fyzické osoby a 2 právnická osoba). Následne snem bilancoval rok 2021. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi, napriek obmedzeným možnostiam, bol opäť bohatý na činnosti. 

V oblasti advokácie žiadalo Fórum života poslancov NR SR podporiť návrh zákona o pomoci tehotným ženám a v novembri ku Dňu boja za slobodu boli vyzvané médiá, politici a lídri z verejného, spoločenského a občianskeho života, aby sa snažili hľadať pravdu, prestali medzi sebou bojovať a prevzali zodpovednosť za spoločné dobro. 

V roku 2021 bola po 21-krát organizovaná kampaň Deň počatého dieťaťa, ktorá sa niesla mottom Život je dar. V jeseni kampaň Sviečka za nenarodené deti znela Zapáľme sviečku za nenarodené deti. V rámci obmedzených možnosti Fórum života organizovalo webináre na aktuálne témy – Neplánované tehotenstvo v mojom okolí, surogátne materstvo a obete trestných činov pre osoby prvého kontaktu. K dispozícií na internete je aj film Manželstvá z tlakového hrnca, ktorý zachytáva výpovede manželských párov, ktorí prekonali krízu. V septembri sa konal aj 22. ročník konferencie Vyber si život s témou Farmácia a ochrana života.

Projekty konkrétnej pomoci (Sieť pomoci, Zachráňme životy a Poradne Femnina) spojili odborníkov a organizácie, ktorí vedeli pomôcť v teréne ľuďom, ktorí sa ocitli v ťažkej životnej situácii, a tak im mohli dať nádej, že ich život má hodnotu a zaslúži si dôstojnosť.

Bilancia hospodárenia mala kladný výsledok. Všetky náklady na činnosť boli vo výške 337 tisíc eur a výnosy vo výške 361 tisíc eur. Zdroje financovania boli najmä z darov a príspevkov vo výške 112 tisíc eur, dotácie vo výške 117 tisíc eur a z podielu zaplatenej dane (2 %) sme získali 9 tisíc eur.

Výročná správa za rok 2021, ktorá sa týkala činnosti a hospodárenia, bola jednohlasne odsúhlasená.

V druhej časti snemu členovia diskutovali o cieľoch na najbližšie obdobie a prijali plán činnosti a rozpočet na rok 2022. Chcú sa zamerať najmä na odbornosť a skvalitňovanie súčasných aktivít Fóra života, na zlepšenie komunikácie so všetkými svojimi členmi. Ďalej sa chce sústrediť na posilňovanie regionálnych partnerstiev a aktívne zapájanie členov Fóra života do činnosti organizácie. Ambíciou je pripraviť stratégiu Fóra života 2023+ a tým meniť mienku ľudí v prospech ochrany života a ľudskej dôstojnosti.

Slávnostným okamihom bolo odovzdávanie Ceny Antona Neuwirtha za rok 2021 a 2022

Za rok 2021 v kategórii Organizácia bol ocenený mobilný hospic sv. Lujzy za prínos pre ochranu života a ľudskej dôstojnosti na Slovensku v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti pacientom s chronickými nevyliečiteľnými, pokročilými a progredujúcimi chorobami s časovo obmedzeným prežívaním. Hospic funguje pod odborným dohľadom doktorky Emílie Vlčkovej. Cena bola odovzdaná do rúk Mgr. Jany Kobelovej a Magdalény Kováčovej, zdravotných sestier v teréne.

V kategórii Fyzická osoba bola cena udelená PhLic. Mgr. Jurajovi Jendrejovskému, za osobitný prínos pre ochranu života a ľudskej dôstojnosti na Slovensku, najmä v oblasti duchovnej starostlivosti o pacientov v nemocniciach a ich rodiny, tvárou tvár najťažším chvíľam jednotlivých pacientov.

Za rok 2022 bola udelená cena v kategórii Fyzická osoba pani doktorke Oľge Čechovej, za celoživotné dielo pri starostlivosti o detských pacientov a šírenie hodnôt života. Ostatné kategórie neboli udelené. 

Fórum života vyjadruje veľkú vďaku známym i neznámym priaznivcom a podporovateľom, bez ktorých nie je možné dosiahnuť vytýčené ciele. 

Cena Antona Neuwirtha – Cena je pomenovaná po prvom slovenskom veľvyslancovi vo Vatikáne a lekárovi Antonovi Neuwirthovi. Počas socializmu bol odsúdený na 12 rokov väzenia za velezradu. Mottom jeho života bolo prekonávať zlo dobrom. Pri príležitosti 100. výročia od jeho narodenia mu v roku 2021 udelil minister zahraničných vecí Ivan Korčok najvyššie ocenenie rezortu diplomacie in memoriam.

Fórum života – Fórum života je platformou 49 pro-life organizácií a jednotlivcov od roku 2001. Svojimi aktivitami scitlivuje verejnú mienku v prospech života, pozitívne komunikuje hodnotu života a ľudskú dôstojnosť a navrhuje systémové riešenia v ochrane ľudského života. Pôsobí v regiónoch Slovenska, v teréne, v poradných orgánoch a v medzinárodných organizáciách.

Aktivity a projekty Fóra života sú zamerané na vzdelávanie (konferencie Vyber si život, 25. marec – Deň počatého života, Sviečka za nenarodené deti, Cena Antona Neuwirtha) a na konkrétnu pomoc (Sieť pomoci, Zachráňme životy, centrá konkrétnej pomoci Femina). Je zriaďovateľom Poradne Alexis, n.o., Tlakový hrniec, n.o. a spoluzriaďovateľom gynekologických ambulancií Gianna, n.o. v Žiline, Terezka n.o. v Poprade, sociálneho podniku Labore, n.o. a Centra konkrétnej pomoci Femina, n.o.

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.