Vianočné dieťatko a 231. žena

Rozprávanie Márie Demeterovej o tom, ako v praxi fungujú Zachráňme životy

Často sa ma ľudia pýtajú na projekt Fóra života Zachráňme životy. Projekt ich zaujíma, svojím charakterom si získava sympatizantov a následne i podporovateľov.  Aj ja si úprimne myslím, že mu niet čo vytknúť. Čestne a spravodlivo spájame tých, ktorí sú ochotní pomôcť, so ženami, ktoré pomoc potrebujú. A tak zachraňujeme životy. Doslova. Niekedy sa však možno zabúda, že zachraňujeme životy dva.  Nejde len o dieťa, ale aj o život matky. Rozhodnutie ísť na umelý potrat mnohé ženy poznačí na celý život, niektoré obrazne povedané o život aj prídu. 

Je december, oslavujeme 15 rokov fungovania projektu a radi by sme cez príbeh Janky, 231. ženy zaradenej do projektu, predstavili a priblížili, ako celý proces “zachraňovania životov” prebieha v praxi. 

V októbri mi prišiel mail od sociálnej pracovníčky Marty. Marta pracuje v Spišskej katolíckej charite. Prosila ma, či by sa dala zaradiť do projektu ich klientka Janka. S pani Martou spolupracujeme už roky rokúce a málokedy sa za niekoho tak naliehavo prihovárala:

Obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc pre moju klientku Janku, ktorá čaká svoje druhé dieťa. Janka je odchovankyňou detského domova, má 23 rokov a momentálne je jednou z najchudobnejších osôb, aké vôbec poznám. Býva u rodičov otca svojich detí, ktorí jej pridelili jednu izbu v zadnej časti domu. V domácnosti je elektrina a voda, avšak len zo studne. Tento rok, keď bolo suché leto, klesla aj hladina vody v studni. Preto si vodu na varenie a na pranie  musela nosiť z obecného zdroja. Príjem rodiny je nízky a už teraz pre trojčlennú domácnosť, ktorá sa navyše ešte zadĺžila, nestačí. Obávam sa, že príchod dieťaťa do rodiny výrazne zhorší jej celkovú životnú situáciu. Obraciam sa preto na Vás s nádejou, že sa podarí zaradiť ju do projektu Zachráňme životy s tým, že ja osobne budem dohliadať na efektívne využívanie finančných prostriedkov. Za Vašu pomoc Vám budeme aj v mene Janky veľmi vďační.

Aj takéto bývajú prvé impulzy, ako konkrétne pomôcť. Niekto sa prihovára za finančnú podporu ženy v núdzi, aby mohla dôstojnejšie žiť, alebo sa na nás obráti priamo matka, ktorá naliehavo potrebuje pomoc a s odborným pracovníkom riešime vhodný postup. Príbehy sa usilujeme rozpliesť a vždy overiť ich pravdivosť. Komunikujeme aj s pomáhajúcou organizáciou, ktorá zaradenie navrhla. Stretla som sa aj s tým, že prosba zaradiť ženu do projektu prišla z okolia, no samotná žena nemala v záujme situáciu s nami riešiť. Okolnosti sú rôzne. A väčšinou smutné. 

V tomto prípade nám napísala aj Janka: 

Dobrý deň prajem, 

volám sa Janka a čakám svoje druhé dieťa. Staršia dcérka bude mať čoskoro 3 roky a moje druhé dieťa sa má narodiť presne na Štedrý deň (24. 12. 2022). Či sa skutočne narodí v tento požehnaný vianočný čas, to neviem, ale už teraz sa teším na deň, kedy uvidím svoje druhé dieťatko, ktoré nosím pod srdcom.

Nad mojou radosťou sa však vznáša aj smútok a obavy, ako vyžijeme z príjmu, ktorý pozostáva len z rodičovského príspevku a rodinných prídavkov na staršie dieťa. Otec mojich detí sa nevie zamestnať, pretože je nepočujúci a nikto ho zamestnať nechce. Občas sa mu podarí získať nejakú prácu, avšak len v rámci nejakých výkopových prác, úpravy terénov a podobne. Snaží sa vybaviť si invalidný dôchodok. Momentálne absolvuje rôzne lekárske vyšetrenia, ktoré sú nevyhnutné k žiadosti, ale to bude trvať dlho.

Spolu so súrodencami som vyrastala v detskom domove. Súrodenci sa po odchode z domova rozišli do rôznych miest a obcí. Zostala som na všetko sama. Nemám rodičov, ktorí by mi pomohli, a nemám ani inú bližšiu či vzdialenú rodinu, ktorá by mi mohla pomôcť. Jedinou osobou, ktorá mi príležitostne vypomáha so stravou, hygienou, oblečením pre mňa a pre malú, je jedna pani z charity. Od nej som sa dozvedela, že existuje Vaša organizácia, ktorá pomáha tehotným matkám v núdzi. Obraciam sa preto na Vás so žiadosťou o pomoc pre mňa, dcérku a aj moje nenarodené dieťa. Verím, že moja žiadosť o pomoc Vás osloví a zaradíte ma medzi príjemcov Vašej pomoci. Za pomoc vopred ďakujem.

S pozdravom 

Janka

Janku sme do Zachráňme životy zaradili. Sme tu pre ňu a ostatné mamy v podobnej situácii. Je našou 231. ženou v projekte a spolu s ňou očakávame narodenie vianočného dieťatka. Podporovať ich budeme do jedného roku veku dieťaťa, v prípade potreby možno aj dlhšie. Sme radi, že tu pre tieto ženy môžeme byť už 15 rokov a dávať im to najdôležitejšie – nádej, že nie sú samé a že všetko postupne zvládnu. Pozývame vás pridať sa k nám. Staňte sa našim pravidelným podporovateľom a pomôžete tak ženám ako Janka. Aj malý finančný dar dokáže robiť veľké veci. Ďakujeme! 

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.