Poslankyňa NR SR Jana Cigániková (SaS). Zdroj: tasr

Politický lynč poslankyne Bittó Cigánikovej na naše združenie môže nastoliť nebezpečný precedens

Vyjadrenie Fóra života k obvineniu poslankyňou Janou Bittó Cigánikovou a organizáciou Možnosť voľby.

Osočovanie, ktoré sa posledné dni šíri médiami v kontexte našej organizácie, je šialené a normálne neveríme, že toto sa v demokratickej spoločnosti vôbec môže diať. Vlnu spustila tlačová správa poslankyne Jany Bittó Cigánikovej, ktorá nás jedným dychom obviňuje jednak z toho, že bojujeme proti ženským právam, a jednak z budúcej korupcie. Oboje je nezmysel.

Zaráža nás to najmä preto, že takéto konanie môže nastoliť nebezpečný precedens, kedy dovoľujeme politikovi útočiť na občianske združenia a neziskové organizácie bez dôkazov, hovoriť o konflikte záujmov, možnosti porušenia zákona alebo inom pochybení iba preto, aby si dokázal svoje, a médiá či iné občianske organizácie sa voči tomu neohradia.

Máme k tomu tri veci, ktoré nás trochu desia, pretože znižujú úroveň slovenskej občianskej spoločnosti a demokracie vôbec.

Politička šliape po občianskych združeniach, aby vyhrala v politickom súboji

Súčasťou slovenskej občianskej spoločnosti sme už 25 rokov. Sme platformou, nestraníckym občianskym združením a máme za sebou slušné výsledky aj v oblasti budovania občianskej spoločnosti. Je teda nesmierne poburujúce, že sa politička rozhodne osočovať nás a hanobiť nám meno, aby vyhrala v politickom súboji. Je to podlá hra a zníženie sa k praktikám, ktoré by mal každý občiansky aktivista a novinár odsúdiť a nie podporovať.

Zaujímalo by nás, akoby médiá a organizácie, ktoré chránia občiansku spoločnosť a demokraciu, reagovali, ak by takto začal nejaký politik útočiť a osočovať pro-choice organizácie. Ale asi sa len znova uplatňujú dva metre, čo prestáva byť v našej spoločnosti raritou.

Prvá desivá vec tohto vyfabulovaného sporu zo strany poslankyne Jany Bittó Cigánikovej je, že nás obviňuje a osočuje z niečoho, čo sa ani nestalo, ale obáva sa, že sa v budúcnosti bude diať. Nevieme o tom, že by sme nejaké dotácie dostali, o ktoré sme sa neoprávnene uchádzali, no poslankyňa už šíri správy o konflikte záujmov a korupcii tvrdeniami, že si chce poslankyňa Záborská cez Úrad vlády financovať „spriatelené organizácie“. Túto rétoriku následne preberá záujmové občianske združenie Možnosť voľby, ktoré vo svojej tlačovej správe priamo hovorí o Fóre života ako spriatelenej organizácii Záborskej.

A tieto dve tlačové správy prebrala agentúra SITA, ktorá bez nášho vyjadrenia zverejnila zavádzajúcu správu, ktorú dychtivo kopírovali ostatné médiá, pretože sa im to hodilo do ich vlastných presvedčení. Nepreverovali už ďalej, nepýtali sa nás. Pridali sa k útoku a tak ich články vyzerajú ako úbohé PR pre jednu političku a jednu organizáciu.

Druhou závažnou vecou je, že poslankyňa celou hystériou len ukazuje, ako veľmi málo rozumie verejnej politike a verejným financiám a nikoho to nezaujíma. Ako zákonodarkyňa by mala predsa vedieť o miere účinku, efektivite a hospodárnosti verejných financií, ich riadení a kontrole. Potom by takto nezavádzala.

Možnosť voľby neprestáva celé desaťročia šíriť tie isté klamstvá

Pani Mesochoritisová, prosíme Vás, prestaňte už dookola šíriť klamstvá. Konkrétne hovoríme o Vašom výroku v správe tlačovej agentúry SITA, ktorú čerpali z tlačovej správy Možnosti voľby k danej veci: „…umožnia dotovať zo štátnych peňazí organizácie, ktorých cieľom je presviedčať ženy, aby nepodstupovali interrupcie.“

Navodzujete daným tvrdením, že nútime alebo zakazujeme ženám podstúpiť interrupcie. Zavádzate, pretože ženy majú u nás vždy slobodu rozhodnúť sa. Bez odsúdenia podávame konkrétnu pomoc, ak ju chcú prijať.

Keď nechcú ísť na interrupciu, môžu sa obrátiť na nás, keď chcú, obracajú sa na vás. To je ako keby sme my o vás písali, že presviedčate a nútite ženy, aby podstupovali interrupcie, napríklad keď ste Ukrajinkám dávali po prekročení hraníc letáky o možnostiach potratov na Slovensku.

Ak za nami žena príde, že je nečakane tehotná a chce poradiť, ponúkneme jej komplexné informácie a dáme viacero možností. Ako sa rozhodne, je na nej. Hovoriť, že ich presviedčame je zavádzanie a klamstvo. My im pomáhame a radíme.

Čo je, prosím Vás, nesprávne na tom, že má žena možnosť voľby aj v prípade výberu občianskeho združenia, ktoré požiada o pomoc?

Namiesto toho, aby sme spoločne, každá organizácia svojou cestou, pomáhali ženám a prinášali rôzne riešenia, neustále proti nám útočíte a šírite klamstvá. Váš jednostranný pohľad na rodovú rovnosť je v priamom rozpore s pluralitnou, otvorenou a demokratickou spoločnosťou.

Médiá ani nezaujíma naša strana k celej veci

Tlačová agentúra SITA prakticky prekopírovala dve tlačové správy poslankyne Bittó Cigánikovej a Možnosti voľby bez ďalšieho preverovania alebo našej strany príbehu, čo už môžeme považovať za skvelé PR pravdepodobne „spriatelenej“ poslankyni a organizácii.

Vážení novinári, keď o nás píšete, spomínate náš názov a nechávate druhej strane šíriť klamstvá, osočovať a obviňovať nás, dajte aj nám priestor. Máme za sebou výsledky, ktoré pozitívne ovplyvnili životy žien a ich detí. Máme za sebou výsledky systémovej práce v prospech ľudí.

Dúfame, že na Slovensku ešte nejaké štandardy kvalitnej žurnalistiky nevymizli. Dať priestor obom stranám vyfabulovaného sporu je to najmenej, čo by ste v prípade takejto správy mohli dodržať.

V opačnom prípade podporujete závažný precedens, kedy si politik môže kopať a hnusným, zavádzajúcim spôsobom hanobiť občiansky sektor a našu prácu bez toho, aby zaznela aj druhá strana.

Vážení politici, vážení novinári a vážené dámy z Možnosti voľby

Pošpiniť dlhoročnú prácu občianskeho združenia prostredníctvom vašich vyhlásení je v dnešnej dobe veľmi ľahké a populistické. Môže to mať pre občianske združenie až katastrofický dopad v podobe straty dôvery v prácu ľudí, ktorí svoje súkromie, vlastné finančné prostriedky i to najvzácnejšie – čas svojho ľudského života – venujú najzraniteľnejším skupinám našej spoločnosti. Je ľahké zlikvidovať občianske združenie, ale nie je ľahké ich vybudovať a rozvíjať. Verejné prostriedky sú pre všetkých, ktorí ich využívajú účinne, efektívne a hospodárne.

Marcela Dobešová

predsedníčka Fóra života

––
Zdroj ilustračnej fotografie: Poslankyňa NR SR Jana Cigániková (SaS).
Zdroj: tasr

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.