Monitoring správ zo sveta bioetiky a pro-life #1

Prinášame vám aktuálne témy zo sveta bioetiky, ktoré rezonujú nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Legálna eutanázia na Kube

Krajina čeliaca obrovskej ekonomickej kríze zlegalizovala pred Vianocami eutanáziu. Kubánsky parlament schválil zákon jednomyseľne. Stal sa tak prvým autoritárskym režimom, ktorý uznáva právo ma smrť.
 

Asistovaná samovražda v Novom Južnom Walese

Obyvatelia Nového Južného Walesu už môžu podávať oficiálne žiadosti o „dobrovoľné asistované umieranie“. Ide o posledný austrálsky štát, ktorý zlegalizoval asistovanú samovraždu ešte v roku 2022 a v decembri 2023 vstúpil tento zákon do platnosti. Podľa zákona by mali zdravotnícki pracovníci informovať všetkých umierajúcich o možnosti podania smrteľného lieku.
 
 

Zákonná podpora tehotných žien na Slovensku

Od januára tohto roku sa zvýšila na Slovensku podpora tehotných žien. Z verejného zdravotného poistenia budú mať plne hradené štyri návštevy pôrodných asistentiek počas tehotenstva a po pôrode. Táto novela zákona o sociálnom poistení zároveň umožní, aby aj tehotné absolventky stredných a vysokých škôl mali nárok na materské. Ich štúdium sa totiž zaráta do doby nemocenského poistenia najmenej 270 dní pred pôrodom.
 

Financie na podporu potratov na Slovensku

Slováci posielajú cez Donio peniaze na financovanie interrupcií cez organizáciu Možnosť voľby. Informovalo o tom samotné združenie pred pár dňami na svojej facebookovej stránke. V minulom roku zriadili aj poradňu pre tehotné ženy, ktorej súčasťou je aj vybavenie interrupcie.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.