Monitoring správ zo sveta bioetiky a pro-life #2

Prinášame vám súhrn správ zo sveta bioetiky a pro-life za minulý týždeň (15.-21.1.2024).
 
1. Poslanci talianskeho regiónu Benátsko hlasovali minulý utorok o zákone, ktorý by obyvateľom tohto kraja zabezpečil prístup k asistovanej samovražde. Návrh zákona vyvolal búrlivú diskusiu, nakoľko by bol historicky prvým v Taliansku, ktorý by účasť na zabití chorého legalizoval. Zákon nakoniec neprešiel s výsledkom 25 za a 25 proti.
 
2. Minulý piatok sa konal pochod za život vo Washingtone. Mohutná celonárodná manifestácia sa koná každoročne pri výročí rozsudku Roe verzus Wade, kvôli ktorému sa umelé potraty v USA stali legálnymi. Heslom národného pochodu 2024 bolo: „S každou ženou, pre každé dieťa.“ Podľa organizátorov byť pro-life neznamená prehovárať ženu, aby nešla na potrat, ale treba sa jej pýtať, čo by potrebovala, pomôcť jej a sprevádzať ju. 
 
3. Pochod za život sa konal minulú nedeľu aj v Paríži. Ide každoročne o najväčšiu pro-life manifestáciu v Európe od roku 2005. Približne 20 tisíc účastníkov demonštrovalo tento rok proti zakotveniu práva na interrupciu v ústave a proti legalizácii eutanázie a asistovanej samovraždy. Organizátori pochodu požadujú tiež preventívne politiky ako napr. podporu pôrodov, právo na výhradu svedomia pre zdravotníkov, povinný ultrazvuk od 6. týždňa tehotenstva, 3 dni na rozmyslenie pred potratom a žiadajú podporu, rozvoj a financovanie paliatívnej starostlivosti.
 
4. Hodnoty v politike podľa kardinála Pietra Parolina 
Štátny sekretár Vatikánu Pietro Parolin na stretnutí v talianskom Senáte hovoril o solidarite a subsidiarite ako o základných hodnotách talianskej ústavy. V súvislosti s neschváleným zákonom o eutanázii v Benátkach vyzdvihol hodnotu života: „Je to naša téma. Život vo všetkých jeho etapách, rozmeroch a prejavoch, od jeho prirodzeného začiatku až po jeho prirodzený koniec.“
   
5. V Číne klesol počet pôrodov o 500 tisíc
Populácia v Číne už druhý rok klesá. Podľa Global Times klesol v roku 2023 počet ľudí o 2,08 milióna na 1,410 miliardy. Vychádzajú z vládnej správy, ktorá uvádza štyri neriešiteľné príčiny tohto poklesu: neskorý vek sobáša, nechuť mladých mať deti, pokles počtu žien v reprodukčnom veku a nárast neplodnosti. Čína však bola líderkou v presadzovaní politiky jedného dieťaťa, čo v tejto krajine zredukovalo pôrodnosť na jednu z najnižších na svete (1,2 dieťaťa na ženu).

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.