Monitoring správ zo sveta bioetiky a pro-life #3

Prinášame vám súhrn správ zo sveta bioetiky a pro-life za minulý týždeň (22. 1. – 28. 1. 2024).

Poľsko: Vláda schválila potratové legislatívne návrhy 

Poľský premiér Donald Tusk minulú stredu povedal, že jeho vláda je pripravená opäť zlegalizovať umelé potraty do 12. týždňa tehotenstva. Tuskova vláda schválila a do parlamentu predložila legislatívne návrhy ohľadom umelých potratov a tzv. núdzovej antikoncepcie. Opäť chcú povoliť voľný predaj potratovej tabletky, známej ako „deň po“ dievčatám od 15 rokov.

https://www.aktuality.sk/clanok/EfYrIHq/polsko-navrhuje-uvolnenie-obmedzeni-ktore-sa-tykaju-potratov-a-antikoncepcie/

UNICEF: Správa o deťoch, ktoré vyrastajú bez domova

Minulý týždeň zverejnila organizácia UNICEF správu, podľa ktorej až 456-tisíc detí z Európy a strednej Ázie žije v ústavných zariadeniach. Ide o dvojnásobné číslo v porovnaní s celosvetovým priemerom. Odlúčenie maloletých detí od rodín a citové zanedbávanie majú negatívny vplyv na ich duševné zdravie, preto je podľa organizácie nevyhnutné posilňovať rodiny a neústavné formy náhradnej starostlivosti.

https://www.vaticannews.va/it/mondo/news/2024-01/unicef-preoccupata-minori-ospiti-istituti-europa-e-asia-centrale.html

Taliansko: Detské nemocnice príjmu ťažko zranené deti z Palestíny

Vatikánska nemocnica Bambino Gesù bude spolu s ďalšími nemocnicami v Bologni, Janove a Florencii liečiť detských pacientov z Pásma Gazy. Tento humanitárny projekt vznikol z iniciatívy katolíckej Cirkvi a vďaka talianskej vláde a spolupráci s izraelskými, palestínskymi a egyptskými autoritami sa podarilo zorganizovať prepravu 120 ťažko zranených a chorých detí spolu so sprevádzajúcimi osobami. 

https://www.osservatoreromano.va/it/news/2024-01/quo-020/saranno-curati-in-italia-oltre-100-bambini-di-gaza.html?fbclid=IwAR3iFOIbaiRwYm8PkwfZzbtKrycJgBCqsN0ODoW2wrE0shEd2oCdmj0-Fw4

USA: Trest smrti dusíkom

V americkom štáte Alabama bol minulý týždeň poprvýkrát vykonaný trest smrti dusíkom. Mnohé ľudskoprávne organizácie, ako aj experti OSN vyzývali predstaviteľov štátu na jeho zastavenie. Považujú tento spôsob popravy za experimetálny a hraničiaci s mučením.      

https://edition.cnn.com/2024/01/23/us/nitrogen-gas-execution-kenneth-smith/index.html

WHO: Počet prípadov osýpok sa v Európe vlani zvýšil 30-násobne oproti roku 2022

Minulý utorok zverejnila WHO alarmujúcu správu o náraste prípadov osýpok v Európe. Kým v roku 2022 to bolo 941 prípadov, minulý rok vzrástol ich počet na 30-tisíc (z toho bolo 20-tisíc hospitalizácií a 5 úmrtí.) Príčinou je podľa WHO pokles zaočkovanosti dojčiat počas pandémie v rokoch 2020-2022 o 1,8 milióna. 

https://svet.sme.sk/c/23272751/vyskyt-osypok-v-europe-prudko-stupol-zvysil-sa-takmer-tridsatnasobne.html

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.