Monitoring správ zo sveta bioetiky a pro-life #5

Prinášame vám súhrn správ zo sveta bioetiky a pro-life za minulý týždeň (5. 2. – 11. 2. 2024).

1. Slovensko: nový trestný zákon pomôže sexuálnym násilníkom.
Slovenskí koaliční poslanci schválili minulý štvrtok kontroverznú novelu trestného zákona, ktorá znižuje premlčaciu dobu v prípade znásilnenia a sexuálneho zneužívania až na polovicu. Opozičné poslankyne v reakcii na to zorganizovali na druhý deň spoločnú tlačovú besedu s oranžovými tričkami a odkazom vláde „nepremlčíte nás“. 
 
2. Slovensko: ministerka Dolinková plánuje schváliť interrupčnú tabletku.
Ministerka zdravotníctva podpíše vyhlášku, ktorá na Slovensku zlegalizuje chemické potraty. Vyjadrenie poskytla pred pár dňami v relácii televízie JOJ.
Plánuje ešte jedno stretnutie s odborníkmi ohľadom štandardných postupov. 
 
3. Svetový deň chorých: liečiť uzdravovaním vzťahov.
Pápež František vo svojom posolstve z 11. februára vyjadril súcit s utrpením a samotou chorých. Pripomenul, že mnoho chorých trpí dnes samotou a dokonca opustenosťou. Diagnostikoval chorobu našej spoločnosti ako individualizmus, tlak na výkon, ľahostajnosť a bezohľadnosť. Podľa Františka naša kultúra „vyraďovania“ nerešpektuje nenarodených, lebo ich ešte netreba a starých a chorých, lebo ich už netreba.     
 
4. Česko: partnerstvá rovnakého pohlavia 
Českí poslanci schválili minulý utorok v druhom čítaní novelu občianskeho zákonníka, ktorá by mala doterajšie registrované partnerstvá zmeniť na partnerstvá osôb rovnakého pohlavia. Zákon by mal zabezpečiť práva a povinnosti homosexuálov v partnerstve podobné manželstvu. Posledné hlasovanie čaká Čechov koncom februára. 
 
 
5. Ekvádor: eutanáziu dekriminalizoval najvyšší súd
Minulú stredu bola rozhodnutím najvyššieho súdu legalizovaná eutanázia aj v Ekvádore. Súd tak rozhodnutím reagoval na žalobu 40-ročnej ženy s nevyliečiteľným degeneratívnym ochorením a nariadil zákonodarcom a zdravotníkom vypracovať postup na zabíjanie chorých. Po Kolumbii a Kube je Ekvádor ďalšou krajinou s povolenou eutanáziou a diskutuje sa o nej už aj v Čile a Uruguaji.  
 
6. Slovensko: Dievčatko našli v hniezde záchrany
Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku pred pár dňami informovala, že v ich verejnom inkubátore bolo uložené a nájdené dieťa. Do nemocničného hniezda záchrany môžu zúfalé ženy po pôrode uložiť dieťa už od roku 2004. Podľa združenia Šanca pre nechcených dávajú šancu na život deťom, ktoré by inak mohli skončiť tragicky. 
 
 
7. Poľsko: opatrenia proti najväčšej demografickej kríze od skončenia vojny
Minulý rok klesol počet narodených detí v Poľsku o 33-tisíc oproti roku 2022. Počet úmrtí zároveň prevýšil počet pôrodov v tejto krajine a za minulý rok tak ubudlo až 137-tisíc Poliakov. Dlhoročný úbytok obyvateľov nezastavili opatrenia minulej vlády v podobe zvýšených prídavkov na deti, ani zákaz potratov. Poľská vláda minulý týždeň predstavila ďalšie sociálne opatrenie v podobe dávky na opatrovanie dieťaťa po nástupe rodiča do práce.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.