Monitoring správ zo sveta bioetiky a pro-life #6

Prinášame vám aktuálne témy zo sveta bioetiky, ktoré rezonujú nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

1. Grécko: uzákonili manželstvá pre homopáry.

Minulý štvrtok si Gréci odhlasovali, že aj osoby rovnakého pohlavia budú môcť uzatvoriť manželstvo. Grécko sa tak stalo 16. krajinou v EÚ s manželstvami pre gejov a lesby, čo vyvolalo protesty Pravoslávnej cirkvi. Schválená novela občianskeho zákonníka umožňuje zosobášeným homosexuálom aj adopciu detí. Prax tzv. náhradného materstva však Gréci odmietli a zostáva pre tieto páry aj naďalej zakázaná.

2. Slovensko: len polovica rodín je založených manželstvom.

Štatistický úrad SR vydal minulý týždeň publikáciu zo sčítania obyvateľstva v roku 2021. Podľa dokumentu žije v rodinách založených manželstvom len 53% populácie.

3. Vatikán: zasadala Pápežská akadémia pre život.

Minulý týždeň sa konalo vo Vatikáne každoročné plenárne zasadnutie Pápežskej akadémie pre život. Rozvoj umelej inteligencie stavia dnes človeka pred mnohé antropologické výzvy, nad ktorými sa zamýšľali členovia PAV spolu s účastníkmi vedeckej konferencie. Nanovo pochopiť vzťah medzi človekom a strojom pozval účastníkov vo svojom príhovore aj pápež František. Podľa neho má akadémia ponúkať kultúru rozvoja človeka prostredníctvom dialógu, interdisciplinárnou spoluprácou, vzájomným počúvaním sa, kritickým myslením  a v synodálnom napredovaní.

4. Slovensko: odškodnenie nezákonných sterilizácií žien.

Poslanci Národnej rady minulý piatok rokovali o návrhu zákona z dielne opozičných strán Slovensko, Za Ľudí a KÚ, podľa ktorého budú obete nútených sterilizácií odškodnené. Na Slovensku došlo k nezákonným sterilizáciám v rokoch 1966 až 2004. Za porušovanie ľudských práv dotknutých žien sa ospravedlnila vláda v roku 2021.

5. Ukrajina: poslanci definitívne schválili posmrtné darcovstvo pohlavných buniek vojakov.

Poslanci ukrajinského parlamentu schválili druhý februárový týždeň kontroverzný zákon o uchovávaní pohlavných buniek padlých vojakov. Ich rodinní príslušníci ich budú môcť po smrti použiť na umelé oplodnenie a tvorbu embryí s využitím náhradného materstva. Navrhovatelia zákona argumentovali potrebou zabezpečiť genofond ukrajinského národa a „právom na dieťa“ bez ohľadu na práva detí.

6. EÚ: surogáciu odhlasovali poslanci ako praktiku obchodovania s ľuďmi.

Minulý štvrtok zasadali europoslanci z výborov LIBE/FEMM a hlasovali o zmene smernice o obchodovaní s ľuďmi z roku 2011. Podľa najnovšej úpravy by malo byť už aj zneužívanie náhradného materstva definované ako nová forma obchodovania s ľuďmi. Ide o významný krok v posilnení ochrany práv žien a detí, nakoľko surogácia je v niektorých európskych krajinách legálna.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.