KANADA: Dieťa v maternici zachránené operáciou

Oceané Mackenzie sa stala prvým dieťaťom v Kanadskej histórii, ktorá úspešne zvládla život zachraňujúci zásah, keď bola ešte v maternici 32-ročnej matky, ktorá už má sedemročného a štvorročného syna. Matka sa o problémoch so srdcom dieťaťa dozvedela na základe ultrazvukového vyšetrenia, keď bola v 30. týždni tehotenstva a musela sa v priebehu niekoľkých dní rozhodnúť o podstúpení chirurgického zákroku.

Riskantnú procedúru realizoval tím lekárov z Hospital for Sick Children a Mount Sinai Hospital. Zahŕňala zavedenie ihly cez brucho matky do ľavej srdcovej komory dieťaťa. Vyžadoval sa veľmi presný manéver s veľmi tenkým drôtikom, aby nafukovacia cievka mohla roztvoriť zúženú chlopňu vedúcu k aorte dieťaťa. Doteraz menej ako desať lekárskych ústavov na svete úspešne realizovalo túto komplikovanú operáciu.

Operácia bola nutná, pretože kritické zúženie aorty malej Oceané by inak viedlo k vážnemu stavu vyžadujúcemu rôzne kardiologické operácie a k malej nádeji na prežitie zhruba 10 rokov. Operácia samotná síce trvala len okolo hodiny, ale bola spojená s veľkým rizikom poškodenia srdca plodu a zastavením srdca.

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.