Proti výstavbe megakasína už 56 tisíc podpisov


Skupina občanov a občaniek s podporou 20 občianskych združení otvorili 22. decembra 2009 petíciu proti výstavbe megakasína Metropolis v Bratislave. Investor projektu Metropolis sľubuje výstavbu rôznych prvkov nadmestskej infraštruktúry za podmienky, že jeho súčasťou bude obrovské kasíno, typu Las Vegas, ktoré je prispôsobené širokej verejnosti. Podľa mnohých by však bolo takéto centrum významným strediskom hazardu v Európe. Predstavuje hrozbu zvýšenej kriminality, drog, prostitúcie, organizovaného zločinu, závislostí a zhoršenia morálneho prostredia na Slovensku. 
 
Petičný výbor oznamuje, že do konca januára 2010 získal pod petíciu 56000 (päťdesiatšesťtisíc) podpisov. Zber podpisov pod petíciu naďalej pokračuje po celom Slovensku.

Podpisovanie petície odštartovali obyvatelia mestskej časti Petržalka. Vysoký záujem prejavili obyvatelia celej Bratislavy a po tlačovej konferencii 12. januára sa petícia preniesla do celého Slovenska. Petíciu podporili viaceré významné osobnosti verejného života (pozri stránku petície: www.peticia.sk/megakasíno). Silnú podporu vyjadrili tiež občania a občianky, ktorí prišli do bezprostredného kontaktu s gamblerstvom.

 
Petičný výbor si nesmierne váži prácu všetkých dobrovoľníkov pri získavaní podpisov. Výbor pripravuje pre odosielateľov petičných hárkov ďakovné listy. Zaslané boli už aj osobné listy všetkým poslancom mestského zastupiteľstva Bratislava, poslancom mestskej časti Petržalka a tiež poslancom obce Jarovce.
 
Petičný výbor vyjadruje hlboké znepokojenie, že naši volení zástupcovia v NR SR neberú ohľad na dôsledky výstavby megakasína pre dlhodobý vývoj našej spoločnosti a  paradoxne neprihľadajú ani na spoločenský pohyb v tejto otázke. V prvej fáze poslanci zlyhali. 22. 10. 2009, keď prijali podsunutú účelovú zmenu zákona (Zákon č. 478/2009 Z.z. o hazardných hrách), ktorý zavedením pojmu „kasíno v rekreačnom komplexe“ privileguje investora megakasína zavedením degresívnej dane pri raste príjmov z hazardu a možnosťou poskytnutia licencie až na 30 rokov. Následné pokusy poslancov z opozície zmeniť prijatý zákon narazili na odmietnutie zo strany predovšetkým koaličných poslancov a poslankýň. Pri ich prerokovávaní neposunuli návrhy ani do druhého čítania i napriek tomu, že  medzitým pribudlo na internete, v médiách i zo strany občianskych iniciatív dostatok informácií o širších a dlhodobých negatívnych súvislostiach výstavby megakasína. Pri poslednom hlasovaní k tejto veci 4. februára 2010 bolo proti prerokovaniu návrhu v druhom čítaní 39 poslancov s tichou podporou ďalších 31 poslancov prevažne z tábora koalície a za návrh hlasovalo iba 64 poslancov prevažne z opozície. Vyzývame preto zákonodarcov v NR SR a na úrovni samosprávy, aby pri najbližšom prerokovaní noriem súvisiacich s megakasínom svojím hlasovaním povedali ÁNO zdravému Slovensku a NIE megakasínu.

 Vyzývame tiež všetkých občanov a občianky, ktorým záleží na zdravom vývoji mládeže, rodín a ekonomiky na Slovensku: zapojte sa do petície, pokiaľ ste tak ešte neurobili! Povedzte svojim podpisom rozhodné NIE! stavbe megakasína! Petícia stále pokračuje.

Potrebné informácie o petícii a podpisový hárok nájdete na www.peticia.sk/megakasino.

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.