Nemecko-najvyšší súd: Predimplantačná genetická diagnostika je v súlade s legislatívou krajiny

Najvyšší súd Spolkovej republiky Nemecko rozhodol o povolení genetickej diagnostiky embryí pred ich implantáciou do maternice pri procedúre umelého oplodnenia „in vitro“.
Rozhodnutie rozdelilo krajinu na dva tábory. Zatiaľ čo jedna strana ho víta ako možnosť prelomenia niektorých hraníc a obmedzení , druhá hovotrí o pokračovaní genocídy voči potenciálne postihnutým.
na pojednávaní, uskutočnenom v Berlíne dňa 6. júna, sa zúčastnil i berlínsky gynekológ, ktorý v rokoch 2005-2006 vykonal genetický skríning embryí od troch rôznych párov a následne implantoval len tie, ktoré nejavili známky poškodenia. Následne sám predložil súdu návrh na celkové schválenie tejto procedúry, proti však vystúpil štátny prokurátor. 
Nemecké zákony dotýkajúce sa používania embyrí sú prísnejšie v porovnaní s viacerými západnými krajinami. Človek, manipulujúci s embryami mimo tela matky za iným účelom, ako ich uchovaniu (zamrazenia) , môže byť potrestaný až tromi rokmi odňatia slobody.
Sudca Clements Basdorf , ktorý potvrdil rozhodnutie miestneho Berlínskeho súdu z mája 2009 konštatoval, že táto diagnostika nepredstavuje pre embryo bezúprostredné nebezpečenstvo a nie je ani v konflikte  so štátnymi zákonmi.
John Smeaton, riaditeľ britskej organizácie SPUC – Spoločnosť pre ochranu nenarodených detí sa obáva, že postupný rozvoj týchto techník by mohol viesť k stále intenzívnejšiemu umsrcovaniu potenciálne postihnutých nenarodených detí a to najmä v prípade „rozvoja techniky“ pre odhaľovanie možnosti postihnutia Downovým syndrómom (trizomia 21.chromozómu) . 
Pre denník Telegraph sa vyjadril : „Naša spoločnosť by nemala aplaudovať pseudorozvoju, ktorý prináša vyhľadávanie a usmrcovanie potenciálne postihnutých, hoci aj pod rúškom legálnosti a vedeckého napredovania.“
 

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.