Írske zákony podľa Európskeho súdu pre ľudské práva porušujú práva žien

Európsky súd pre ľudské práva rozhodol, že írska ústavná ochrana nenarodených porušuje práva žien na súkromie. Rozsudok je založený na vyhovení sťažnosti ženy, ktorá sa sťažovala, že musí kvôli potratu vycestovať z Írska. Jednalo sa o ženu z Litvy, žijúcu toho času v Írsku, ktorá trpela ochorením na rakovinu, avšak to bolo na ústupe, keď sa rozhodovala pre potrat – obávala sa, že by mohlo privodiť recidívu. Súd vyhlásil, že írska ústava zaručuje žene rovnocenne právo na potrat s právom na život matky a nenarodeného dieťaťa.
Zároveň súd odmietol ďalšie dve žaloby žien (v pomere hlasov 11-6) a vyhlásil, že neexistuje žiadne právo na potrat zakotvené v Európskej konvencii ľudských práv.
John Smeaton, riaditeľ britskej Spoločnosti pre ochranu nenarodených detí, konštatoval, že súd zle interpretoval írsku ústavu a pletie si potraty so štandardnou zdravotnou starostlivosťou. Podobne sa vyjadril aj Patrick Buckley, ktorý vyčíta súdu nerešpektovanie írskej zvrchovanosti a jednostrannú interpretáciu ústavy.
Rebecca Roughneen z organizácie Youth Defence povedala, že tvrdenie, že v Írsku nie je možné podstúpiť liečenie rakoviny aj keď postup môže ohroziť nenarodené dieťa, sa vôbec nezakladá na pravde.
Súd odmietol uznať, že liečenie rakoviny, ktoré neúmyselne spôsobí poškodenie dieťaťa nie je potrat, a táto liečba je plne dostupná írskym ženám.
Predstavitelia pro-life hnutia vidia za rozhodnutím aj taktiku IPPF (Medzinárodnej federácie pre plánované rodičovstvo – najväčšej pro-choice organizácii na svete), ktorou sa snaží napadnúť írske zákony a tlačiť na zmenu legislatívy. Ochrancovia života veria, že rozsudok neovplyvní írske zákonodarstvo a nebude viesť k liberalizácii potratového zákona.

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.