V Rajeckých Tepliciach opäť bilo srdce kultúry života


Rajecké Teplice
– Ľudská dôstojnosť, staroba a zomieranie. To bola téma XIV. ročníka konferencie Vyber si život, ktorá sa dňoch 23. a 24. marca 2012 konala v Rajeckých Tepliciach. Jej hlavnými organizátormi sú Áno pre život, n.o., Fórum života, o.z. a Fakulta Misijnej práce a tropického zdravotníctva Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety. „Konferencia sa stále snaží vedecko-populárnym spôsobom približovať rôzne pohľady na ochranu života. Tento raz sme hovorili o posledných dňoch života človeka, o paliatívnej starostlivosti, o hospicoch, ale aj o eutanázii,“ priblížil výkonný riaditeľ Fóra života, o.z. Marek Michalčík. Záštitu nad podujatím, ktoré sa koná v súvislosti s 25.marcom- Dňom počatého dieťaťa, prevzala europoslankyňa Anna Záborská a primátor Rajeckých Teplíc Peter Dobeš.

Prvý deň konferencie otvoril taliansky politik Luca Volonte, ktorý hovoril o politických skúsenostiach s ochranou pred eutanáziou. Lekár Jozef Glasa účastníkom konferencie priblížil medicínsku terminulógiu a etiku starostlivosti o pacienta v terminálnom štádiu choroby. „Žijeme v dobe, ktorá je charakteristická neúctou k slovu, k devalvácii slova. Táto skutočnosť je ovocím, ale aj prostriedkom kultúry smrti, ktorá má svoj vlastný, ničnehovoriaci, zastierajúci slovník smrti. Tomuto slovníku musíme rozumieť,“ povedal Jozef Glasa. V programe tiež vystúpil poslanec NR SR Štefan Kuffa, ktorý načrtol život v hospici, psychologička Patrícia Dobríková hovorila o psychologických aspektoch starostlivosti o zomierajúcich a lekár Pavel Bician priblížil špecifiká starostlivosti o ťažko choré a zomierajúce deti. Magdaléna Veselská priblížila účastníkom nelichotivú finančnú situáciu hospicov na Slovensku, ktoré je odrazom nedostatočného uznania paliatívnej medicíny. So svojimi skúsenosťami s prijímaním rezolúcie proti eutanázii, ktorú prijala Rada Európy v januári tohto roka, sa prišiel podeliť poslanec talianskeho parlamentu Luca Volonte.

Súčasťou konferencie bol aj 8. ročník odovzdávania Ceny Antona Neuwirtha za ochranu života. V kategórii Slovenská osobnosť cenu získala Alica Válkyová, ktorá v Bardejovskej Novej Vsi založila prvý hospic na Slovensku. Ako zahraničná osobnosť bola ocenená zakladateľka hospicového hnutia v Českej republike Marie Svatošová. Za organizáciu si cenu prevzala Rodina Nepoškvrnenej.

Význam konferencie zhrnula predsedníčka Fóra života Marcela Dobešová: „Je potrebné stále zdôrazňovať a opakovať potrebu rešpektu ku každému človeku nech už sa nachádza v ktorejkoľvek fáze života. Kým človek žije, neprestáva byť človekom a ako taký si zaslúži našu úctu a lásku.“

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.