Zomrela Evelyn Billingsová

Dňa  16. 2 . 2013 ráno zomrela vo veku 95 rokov po krátkej chorobe detská lekárka a embryologička – histologička, priekopníčka prirodzenej regulácie počatia Evelyn Billingsová. Spolu s manželom Johnom predstavili ovulačnú metódu, ktorá nesie ich meno.

Lyn výrazne prispela najmä štúdiami cyklov dojčiacich matiek a žien blížiacich sa k menopauze. Pol storočia cestovali po svete, aby vysvetľovali ovulačnú metódu v rámci vernosti výzve pápeža Pavla VI., aby  „muži a ženy vedy (teda aj lekári a lekárky) boli poslušní Pánovi a konali ako verní tlmočníci Jeho plánu”.  Manželské páry vo viac ako 100 krajinách sú svedectvom práce Lyn a jej manžela. Dokonca aj v Číne naučili tisícky ľudí používať ich ovulačnú metódu, čím prispeli k výraznému poklesu umelých potratov.

Bola spoluautorkou s novinárkou Ann Westmore jednej z najpredávanejších kníh Billingsova metóda z roku 1980. Vyšla 16-krát v 7 revidovaných vydaniach, ostatne roku 2011, v 22 jazykoch. Manželia Billingsovci boli osobní priatelia troch pápežov, v roku 2003 im bol udelený Rád  sv.  Gregora Veľkého pápežom Jánom Pavlom II. Evelyn bola aktívnou členkou Pápežskej akadémie pre život, nositeľkou čestných doktorátov z univerzít z celého sveta, ostatne z Tor Vergata v Ríme v roku 2005. Medzinárodná katolícka federácia lekárskych asociácií vyhlásila manželov Billingsovcov roku 2002 za lekárov roka.

Bola milujúca matka veľkej rodiny, ktorú považovala za najväčší úspech, zostalo po nej 8 detí z 9, 39 vnúčat a 31 pravnúčat.

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.