Košice – Európske hlavné mesto kultúry života

Košice sa 21. a 22. septembra stanú Európskym hlavným mestom kultúry života. Organizátori Národného pochodu za život preto pre 50.000 účastníkov pripravili bohatý program.

Už počas týždňa pred podujatím budú Košice žiť kultúrou života, kedy organizátori chystajú niekoľko zaujímavých podujatí ako napríklad oblapenie Ústavného súdu či Akcia KILO zameraná na pomoc matkám v núdzi.

V piatok o 18:00 začne program Národného pochodu za život ekumenickou bohoslužbou v evanjelickom chráme na Mlynskej ulici v Košiciach „na poďakovanie Bohu za dar ľudského života“.

Program bude pokračovať v sobotu poobede od 13:00 workshopmi na rôzne prolife témy. Medzi najzaujímavejšie budú určite patriť: Čakáš nečakané dieťa?, konkrétna pomoc tehotným ženám v núdzi; Ako rešpektovať ľudskú dôstojnosť až do konca – paliatívna starostlivosť; Prirodzený prístup k plodnosti v gynekológii a pôrodníctve a ďalšie. Večer budú v Infinity aréne svedectvá a svätá omša za prítomnosti viacerých biskupov. Nasleduje koncert kapiel Kerygma, Milenky band a eSPé venovaný nenarodeným deťom.

V nedeľu doobeda od 9:00 budú v 16 kostoloch celebrovať 4 grekokatolícki a 12 rímskokatolícki biskupi omše s pro-life úmyslami a za Národný pochod za život. Počet celebrujúcich biskupov bude košickým historickým rekordom. Medzi cirkvami, ktoré podporujú pochod sú Rimsko-katolícka cirkev, Grekatolícka cirkev, Cirkev Bratská ako aj Ekumenické spoločenstvo na území mesta Košice.

Od 11:00 do 16:00 pripravia skauti “Skautské mestečko” s atrakciami pre deti na Hlavnej ulici pri Urbanovej veži.

Od 12:30 sa začnú ľudia zhromažďovať pred hlavným pódiom na Hlavnej ulici, na ktorom vystúpia rečníci z oblasti verejného života, kultúry, cirkvi, politiky na Slovensku i v zahraničí. Hudobný program zabezpečí skupina Komajota a ďalšie skupiny.

Národný pochod za život začne o 14:30. Účastníci pôjdu po trase Hlavná – Alžbetina – Šrobárova – Kuzmányho – Strojárenská – Nám. maratónu mieru – Hlavná.

O 16:30 sa účastníci pochodu vrátia k pódiu na Hlavnej, vypočujú si Manifest Národného pochodu za život a podujatie ukončia záverečnou „bodkou“.

 

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.