Dokument „Donum vitae“ z roku 1987 k dispozícii na webstránke KBS

Konferencia biskupov Slovenska zverejnila na svojej internetovej stránke textovú verziu inštrukcie „Donum Vitae“ (Dar života, 1987). Záujemcovia ju nájdu na stránke www.kbs.sk v časti Dokumenty – Dokumenty vatikánskych úradov – Kongregácia pre náuku viery. Doteraz bol dokument vydaný len v knižnej forme. Na stránke je k dispozícii aj v pdf verzii a pre elektronické čítačky.

„Inštrukcia „Donum Vitae“ o rešpektovaní začínajúceho sa ľudského života a o dôstojnosti plodenia, publikovaná 22. februára 1987, sa stretla so živým ohlasom zo strany duchovných pastierov, veriacich a – vďaka masmédiám – aj zo strany širokej verejnosti, a to aj nekatolíckej. Mnohé a kvalifikované boli prejavy súhlasu, aj keď nechýbali prejavy nepochopenia a opačné názory,“ uvádza vtedajší prefekt Kongregácie pre vieroučné otázky (dnes Kongregácia pre náuku viery) Jozef Ratzinger (neskorší pápež Benedikt XVI.).

„Nechceli sme vypracovať systematický a úplný traktát o učení Cirkvi ohľadom dôstojnosti začínajúceho sa ľudského života a plodenia. Dokument si nerobí nároky ani na to, že ponúkne kompletný obraz rozsiahlej konkrétnej kazuistiky, ktorá je v tejto oblasti,“ uvádza kardinál Ratzinger. Úmysel je podľa neho „skromnejší“, keď dokument chce „predstaviť iba odpovede katolíckeho morálneho učenia na niektoré najaktuálnejšie otázky.“ Z talianskeho do slovenského jazyka preložil dokument v roku 1998 P. Ján Ďačok, SJ.

PLNÉ ZNENIE dokumentu je možné nájsť ::TU::

Zdroj: TK KBS

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.