Regulácia, či liberalizácia?

V čase, keď Svetová zdravotnícka organizácia uznala závislosť na počítačových hrách za regulárne psychické ochorenie a začlenila ju do Medzinárodnej klasifikácie chorôb, u nás na Slovensku sa pripravoval zákon o regulácii hazardných hier. Občania a aktivisti proti hazardu zostali zaskočení, pretože zákaz, ktorý v Bratislave už začal platiť, sa mal zrazu zmeniť. Návrh nového zákona v podstate uvoľňuje on-line trh pre zahraničných prevádzkovateľov. Kým doteraz on-line priestor patril iba jednej národnej lotériovej spoločnosti, prístup budú mať (v rámci stanovených pravidiel) neobmedzene aj zahraničné subjekty. Podľa IT odborníkov bude však veľmi náročné opravdivo zregulovať takýto liberalizovaný on-line hazard. Skôr sa predpokladá vyššia miera závislosti a suma prehratých financií.

To, čo získa štát cez zdaňovanie vstupujúcich zahraničných investorov, stratí  v oblasti zdravotníctva liečením sociálnych patológií našich občanov. Pochopiteľne, následky v podobe depresií či alkoholizmu sa premietnu do iných výrobných odvetví (farmaceutického a potravinárskeho) v podobe väčších súkromných ziskov. Ťažko však vyčísliť všetky straty v medziľudských a rodinných vzťahoch. Čo by asi bolo vyplnené pri tomto návrhu v kolónke „rodinná doložka“?  Tohto návrhu sa to už asi nedotkne. Návrh sa dostane do parlamentu a bude opäť na poslancoch, ako sa postavia k hodnote rodiny.

Možno sa vám zdá, že sa to slušných ľudí netýka. No čo ak si už za nejaký čas budú naši synovia či dcéry (údajne až od 18 rokov) zakladať hazardné on-line účty  s nádejou, že si „zarobia“? Pri dnešnej chytľavej adrenalínovej mentalite a hypotekárnom zadlžení to nie je vylúčené. A od častého riskovania je už iba krok k závislosti, k obsesívnemu nekontrolovanému správaniu a v konečnom dôsledku k osobnému finančnému krachu .

Paradoxne v čase, keď medicína založená na vede dokazuje fakty, zakrývame si pred nimi oči a hľadáme dôvody, ako ich obísť. Ako rozum omámiť chvíľkovými rozkošami, pre ktoré v mene „slobody“ vytvárame všetky potrebné legislatívne podmienky.

Mária Raučinová (článok vyšiel v Regionpresse, 29.06. 2018)

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.