Dnes by oslavoval 100 rokov: Anton Neuwirth

Anton Neuwirth dnes oslavuje 100. výročie narodenia. My, vo Fóre života sa veľmi tešíme, že táto výrazná osobnosť slovenských dejín stála pri našom zrode. Bol zakladajúcim členom Fóra života a ako človek, lekár, diplomat a mysliteľ svojim životom vydal svedectvo života v pravde. Patrí mu vďaka za záchranu detí, za dôstojné životy spoluväzňov vo väzniciach, za jeho knihu Liečiť zlo láskou a duchovné vedenie Fóra života.

Takto si na prvé stretnutie s ním spomína naša predsedníčka Marcelka Dobešová: „V Rajeckých Tepliciach sme organizovali semináre s témou ochrany života, prostredníctvom ktorých sme chceli šíriť osvetu. Bolo to koncom 90tych rokov a mali sme túžbu spojiť všetky organizácie, ktoré na Slovensku pôsobili v oblasti života a rodiny. A tak sa k nám prihlásil pán Anton Neuwirth. Pre nás to bola obrovská osobnosť, ktorá prišla ku nám, v podstate na perifériu do Rajeckých Teplíc. Skromne, bez nejakého mimoriadneho pozvania a oficialít prišiel medzi nás ako obyčajný účastník, z čoho teda ja som mala obrovskú trému. Nezabudnem, ako mi pri zoznámení stisol ruku a povedal: Volaj ma Tono! A ja som z toho cítila neskutočnú pokoru a bázeň.“

Životnou túžbou Antona Neuwirtha bol svet bez nenávisti, ktorej od detstva a mladosti zakúsil ozaj dosť. Rozhodol sa proti nej a zlu bojovať láskou, akú poznal od svojej matky a najbližších. Ako sám hovoril: „Ľudia sú trápení zlom. Už  od vekov v nich buráca niečo, aby bojovali proti zlu. Myslia si, že zlo sa dá zničiť… Uvedomme si, že už oddávna bolo zlo definované ako nedostatok dobra. Jediná cesta na odstránenie zla je konať dobro a to sa stalo mojím životným poslaním.“ Tieto slová sú nadčasové a aktuálne aj dnes. To k nemu priťahovalo mladých aj tých skôr narodených.

Dr. Anton Neuwirth bol jedným zo zakladajúcich členov Fóra života v roku 2001. Mal rád život v jeho plnosti, vo všetkých jeho odtieňoch. Od počatia až po prirodzenú smrť. Preto nechal stopu aj v našich stanovách, v našom smerovaní, ale najmä v našich srdciach. Ďakujeme!

Andrea Žiaková, Mária Demeterová

 

—————-

STRUČNÝ ŽIVOTOPISNÝ MEDAILÓN

Anton Neuwirth bol slovenský lekár, politik a diplomat, prvý slovenský veľvyslanec pri Svätej Stolici vo Vatikáne. Počas komunistického režimu sa angažoval v katolíckom spoločenstve Rodina, za čo ho odsúdili na 12 rokov väzenia za velezradu. Vo väzení v Ilave a Leopoldove strávil sedem rokov a prepustili ho na základe všeobecnej amnestie 11. mája 1960. Po prepustení pôsobil ako odborný lekár v žilinskej pôrodnici a neskôr v Čadci ako primár oddelenia klinickej biochémie. Počas svojho pôsobenia položil základy pre zriadenie nemocnice v Čadci.

Anton Neuwirth bol poslancom slovenského parlamentu, kandidoval tiež na post prezidenta. Ako veľvyslanec vo Vatikáne sa podieľal na príprave Základnej zmluvy Slovenska a Svätej stolice. Neuwirtha vyznamenal Svätý Otec Ján Pavol II. Veľkým krížom Rádu Pia IX.
Svoje pamäti nazval Liečiť zlo láskou. Jeho autobiografia s názvom Liečiť zlo láskou (vydal Kalligram, 2001) približuje životný osud a vyznania tohto výnimočného mysliteľa a diplomata.

Doktor Anton Neuwirth sa odobral do večnosti 21. septembra 2004.

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.