Keď sa zlo premení v dobro…

Sprevádzanie. Kus ťažkej životnej cesty kráčame spolu… aj o tom je Fórum života. Sieť pomoci v regionálnych kontaktných bodoch rieši rozličné prípady a životné príbehy. Je orientovaná na klienta, pre ktorého pomoc spája rôzne pomáhajúce organizácie i jednotlivcov. Prinášame jeden z príbehov kontaktného miesta Siete pomoci, ktorý svedčí o tom, že aj z veľkého zla sa môže vyťažiť veľa dobra.

„Bola som sexuálne znásilnená,“ začína svoj príbeh mladá žena, ktorá sa rozhodla podeliť o svoj príbeh a vyjadriť vďačnosť za pomoc vo svojej ťažkej životnej situácii.
Keď zistila, že po znásilnení ostala tehotná, hľadala pomoc na internete. Viacerí jej odporučili Poradňu Alexis, ktorú následne kontaktovala a požiadala o pomoc. „Spoznala som jednu úžasnú pani Katarínu, ktorá mi veľmi pomohla, aj mi chcela stále pomáhať, ale bola v Bratislave a ja som z iného mesta,“ – vysvetľuje klientka.

Pani Katarína z Poradne Alexis sprevádzala klientku niekoľko týždňov a hľadala ďalšie možnosti pomoci v regióne prostredníctvom Siete pomoci – projektu, ktorý Fórum života v tom čase rozbiehalo. Sieť pomoci spája tých, čo chcú, vedia a potrebujú poradiť, pomôcť a vzdelávať. „Pani Katarína mi odporučila jednu pani v mojom okolí, ktorá so mnou všetko absolvovala,“ pokračuje vo svojom príbehu mladá žena, ktorá musela  riešiť extrémne náročnú životnú situáciu. Nechcela, aby sa o jej traumatizujúcej udalosti dozvedelo okolie. Keď už pokračujúce tehotenstvo bolo viditeľné, aby sa vyhla otázkam, ktoré by jej pripomínali nepríjemnú udalosť, stiahla sa do ústrania a podala výpoveď, čím ostala bez príjmu. Finančnú rezervu časom minula na nájom a ostala bez prostriedkov. Jej rodinná situácia nebola natoľko priaznivá, aby sama zvládala zabezpečiť  základné potreby, platiť nájom a výdavky spojené s tehotenstvom. S kontaktnou osobou Siete pomoci hľadali možnosti pomoci na úradoch, no mladá žena nespĺňala potrebné kritériá. Sieť pomoci spolu s Poradňou Alexis našli ochotných ľudí, ktorí klientke pomohli pokryť sumu za nájom bytu na niekoľko mesiacov. Slovenský červený kríž sa postaral o potravinovú pomoc, Úsmev ako dar poskytol stravné lístky, hygienické potreby i veci k pôrodu a zabezpečil psychologické poradenstvo, milá pani dula pripravila mladú klientku na jej prvý pôrod. Na kontroly i samotný pôrod ju sprevádzala pani zo Siete pomoci.

Vďaka informáciám z Poradne Alexis i zo stretnutí s psychologičkou sa mladá žena rozhodla pre utajený pôrod a adopciu. „Rozhodla som sa, že nepôjdem na potrat, ale že dieťa donosím a budem mať utajený pôrod.“ Poznala svoje možnosti i podmienky pre starostlivosť o dieťa a rozhodla sa vo svojej situácii najlepšie ako vedela.

„Všetko sme zvládli,“ spomína klientka. „Spoznala som úžasné ženy, ktoré mi vo všetkom veľmi pomohli. Som za ne veľmi vďačná. Patrí im veľká vďaka za to všetko, lebo teraz sa na to všetko pozerám úplne inak a som šťastná.“

Mladé odvážne žieňa zvládlo náročnú situáciu bravúrne, zodpovedne. Po odchode z nemocnice sa klientka rýchlo zotavila, našla si prácu a jej život sa postupne vrátil do bežných koľají. V myšlienkach sa niekedy vracia i k dieťaťu a svojmu rozhodnutiu: „Nie, neoľutovala som vôbec ten pôrod. Som šťastná, že sa to dieťa narodilo a verím silno, že je zdravé a že sa mu bude dariť vo všetkom. U mňa táto situácia, respektíve kapitola môjho života, bola dávno vysporiadaná – v momente, keď som porodila. Hmm, nechcem o tom hovoriť, bolo to pre mňa strašné obdobie, fakt hrozné. Ale som rada, že sa nejaká rodina teší z toho dieťatka. Ja by som sa nemohla postarať o to dieťa tak, ako by som chcela. Neľutujem nič, spätne by som na tom nezmenila asi nič. Myslím, že to všetko je tak, ako to malo byť, určite to dáva nejaký zmysel. Som šťastná, že to mám všetko za sebou a určite by to zvládla každá žena, ktorej by sa to stalo.“

Na otázku, čo by odkázala dievčatám či ženám v podobnej situácii sa zadívala do diaľky, na chvíľu sa odmlčala a potom jasne odpovedala: „Radšej urobte šťastnú nejakú rodinu, akoby ste mali zničiť život.“

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.