Deviatym dieťatkom je Julianka

Životný príbeh ženy, matky Márie, ktorá v istom momente potrebovala našu pomoc a oporu. Opatera chorej mamy, manželova choroba, deviate tehotenstvo. Sme radi, že môžeme v tento ťažký čas stáť pri nich. Ďakujeme, že aj vďaka vám môžeme pomáhať.

Mária je mamou aktuálne už deviatich detí. Mamou naplno. Doslova a do písmena. Naše cesty sa spojili práve počas jej deviateho tehotenstva. Ľahko vyniesť súd, dávať rady, o ktoré nik neprosí. To však nie je naše. Tešíme sa z každej jednej ženy, ktorej môžeme vďaka vám spoločne pomáhať. Mária je jednou z nich.

Mária je vydatá, 40-ročná žena. Vyštudovaná zdravotná sestra s krátkou praxou, nakoľko sa po ukončení školy vydala. Starala sa o svoju postupne sa rozrastajúcu rodinu. Svoj domov našli v trojizbovom rodinnom dome na vidieku. Máriin muž je na čiastočnom invalidnom dôchodku. Príležitostne sa mu naskytne možnosť pracovať, ale vieme, aká je aktuálne ponuka na trhu práce. Bol rád, ak si mohol privyrobiť aspoň ako brigádnik. Obzvlášť náročné situácie priniesla so sebou pandémia. Práce na východe nie je na rozdávanie. Ak máte zdravotný hendikep, ste na čakačke. Takže aktuálne bez práce.

Dobrých ľudí sa veľa zmestí. A veru, lásky v Máriinej rodine nie je málo. V domčeku s nimi býva aj Máriina mama, ktorú opatruje. Je obličková pacientka, ktorá musí podstupovať pravidelné dialýzy.

Ako celú situáciu vnímajú deti? Mária má z nich radosť, teší sa, že sú šikovné, študujú, niektoré chodia do základnej školy. Hoci sa rodičia usilujú dať im všetko, musia sa mnohokrát uskromniť. Neľahká finančná aj životná situácia nedáva veľmi na výber. Príchod nového dieťatka do rodiny aktuálny stav neuľahčil. Rodina bez stáleho pravidelného príjmu je odkázaná na pomoc dobrých ľudí, ako aj systémovú pomoc zvonka.

Kto z nás si vie predstaviť žiť ako 11-členná rodina z opatrovateľského príspevku, rodinných prídavkov a polovičného invalidného dôchodku? Mária verí, že postupne sa rodina znova postaví na nohy. Deti sa usilujú, v rámci možností pomáhajú ako vedia, časom sa osamostatnia a odbremenia rodičov. Tým najviac záleží na tom, aby z detí vyrástli slušní a zodpovední ľudia.

Deviate dieťa, Julianka, sa narodilo koncom apríla. Vďaka projektu Zachráňme životy rodine poskytujeme finančnú pomoc, aby bábätko mohlo žiť v bezpečnom prostredí a aby mama nebola v strese, či mu bude mať čo obliecť a za čo kúpiť plienky. Aktuálne Julianku dojčí, z čoho sa veľmi teší.

Rodina v mene Márie ďakuje všetkým, ktorí im pomáhajú. Vaša pomoc má zmysel a aj táto rodina je toho dôkazom. Je príkladom spojenia spolupráce troch organizácií – Fóra života, Feminy Snina a Arcidiecéznej charity Košice, ktoré s rodinou odborne pracujú. Následne bola zaradená do projektu Zachráňme životy a budeme jej podľa potreby pomáhať do jedného roku veku maličkej.

Kristína Majerová, Fórum života, Mária Demeterová, Zachráňme životy

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.