Ako sme (ne)pomohli…

Ďalší zo skutočných príbehov z Centra konkrétnej pomoci Femina Snina:

Znovu sa vraciam k jednej z mojich klientiek. Je to hádam najťažší prípad z mojej praxe. Z jednej strany mladá, krásna, dlhovlasá žena, na strane druhej zúbožená matka, ktorá prišla o všetko – o deti, o bývanie, o prácu a dôstojný život. Jej nepriaznivý osud sa začal v rodine, kde, podľa jej slov, vládla “lenivóza” matky a nevšímavosť otca. Ocitla sa v detskom domove, odkiaľ si ju vzali pestúni. Tí ju využívali ako lacnú pracovnú silu v domácnosti a pri výchove detí. Prvé, čo ju mohlo v takej situácii napadnúť, bol rýchly sobáš. Manželstvo nebolo šťastné. Narodili sa deti, ale násilie voči nej aj voči deťom sa miešalo s úsilím zarobiť peniaze pre deti. Prišli COVID časy a ona stratila prácu. Rozvodové konanie a útek od manžela ju pripravili o strechu nad hlavou a napokon aj o deti. Odvtedy hľadá miesto na život. COVID zasiahol aj ju a zanechal vážne následky. Liečili ju v špecializovanom ústave. Ona však vedela, že ak nebude platiť výživné, bude mať problém. Liečbu ukončila na vlastnú žiadosť, okamžite si našla prácu. Chorá a vyslabnutá našla svoje ťažké živobytie v poľnohospodárstve. Jesenné počasie, neliečený organizmus a slabé oblečenie vyvolali zápal pľúc. Bez lekárskej pomoci sa pozviechala, aby mohla konečne nastúpiť tam, kde jej agentúra sľúbila. V automobilke bola aspoň v teple. Z predchádzajúcej výplaty nič nezostalo, keď vyplatila dlhy. Na ďalšiu výplatu si už počkal exekútor. Nechcela ďalšiu zálohu od agentúry, bála sa, že sa znova len zadĺži. Tri dni pila len vodu. V práci skolabovala. Od hladu. Odviezla ju záchranka a v skúšobnej lehote ju podnik prepustil. Nepotrebujú predsa takú padavku. Samozrejme, nie je žiadne zlatíčko. Je konfliktná. Ale to sa dá pochopiť. Po prepustení z práce nastal ďalší pád. Urýchlený odchod z ubytovne na juhozápade Slovenska. Bez peňazí, chorá a zoslabnutá sa ocitla na ulici. Vrátila sa do ubytovne na Východe, kde žije jej otec. Mama zomrela pred rokom. Vedela, že u nezodpovedného otca nenájde veľa pomoci. Vraj za ňu aspoň zaplatil výživné a aspoň na niekoľko dní ubytovanie v ubytovni. Potom odišla do zahraničia a odmlčala sa. 

Pýtate sa, ako som pomohla, alebo ako som to mohla dopustiť? Nech je odpoveďou aspoň to, že dostala od Centra Femina Snina najviac pomoci zo všetkých klientov – niekoľko mesiacov sme jej platili ubytovanie, poskytovali potraviny, oblečenie, lieky, a to na všetkých miestach, kam odišla za prácou. Nič z toho, čo urobila, sme jej neodporúčali. Prioritou bolo jej zdravie, vyriešiť dlhy a za ten čas pobudnúť v krízovom centre, kde by nabrala sily a trochu si usporiadala priority. Nechcela. Reagovala podráždene, až som sa nezdržala a povedala som jej, že škoda že nie je mojou dcérou, že by som jej celkom ináč povedala, čo je jej problém… Ozvala sa pred dvomi dňami zo zahraničia. Neuviedla, čo tam robí, ako sa živí. Ale povedala, že ľutuje, že nie som jej mamou.

Zuzana Gajdošová

Jeden z reálnych príbehov Centra Femina Snina. Povzbudením nám môže byť to, že pri tejto matke, ale aj mnohých iných matkách, rodinách, jednotlivcov stále stojíme, nelámeme nad nimi palicu a máme nádej.

Ak by ste chceli podporiť činnosť projektu Fóra života – Centrum Femina Snina, môžete tak urobiť zaslaním akejkoľvek čiastky na číslo účtu SK22 0900 0000 0051 1533 0109 s variabilným symbolom 9999. Verejná zbierka Fóra života určená na konkrétnu pomoc s názvom FEMINA 2022 je registrovaná pod číslom 000-2021-041035.

Ďakujeme! 

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.