Správy z projektov konkrétnej pomoci: Radosť z detí aj zo vzájomnej spolupráce

Andrea Žiaková, koordinátorka projektov konkrétnej pomoci Fóra života

Andrejko, Janka, Peťko, Daniel a Emka… To sú najnovšie novonarodené deti z projektu Zachráňme životy. Nové radosti, nové životy, ktorým bola darovaná budúcnosť.

Andrejkin Aďko
Andrejkin Aďko

Spolupráca ako kľúčový nástroj pomoci

V novembri sa narodil chlapček Andrejko. Sprevádzanie jeho mamy, narodenie chlapčeka a zaradenie do projektu Zachráňme životy je ukážkovým príkladom výbornej spolupráce organizácií, ktoré vznikli vo Fóre života a ktoré teraz už fungujú samostatne. 

Mame Andrei v Poradni Alexis poskytovali od jari 2022 do pôrodu základné sociálne poradenstvo. Obrátila sa na Alexis kvôli ťažkej situácii, v ktorej sa vtedy ako rodina nachádzali a ktorá sa tehotenstvom len zhoršila. Čakali totiž siedme dieťa. “Toto tehotenstvo moje okolie neprijalo dobre, vrátane môjho partnera. Naša situácia nie je jednoduchá. Na dieťa sa však napriek všetkému teším a nevedela by som sa ho len tak vzdať, ako to možno okolie odo mňa čakalo,” opisuje svoju situáciu Andrea. 

Donedávna pracovala v zberni komunálneho odpadu, kde mala absolvovať pravidelné očkovanie proti žltačke, ktoré je pri takomto zamestnaní nevyhnutné. “Kvôli otehotneniu som ho nestihla. Aby som sa nevystavovala riziku, ale predovšetkým pre ranné nevoľnosti, som musela nastúpiť na PN, kde som zostala až do materskej dovolenky. Odchodom z práce klesol náš už aj tak nízky príjem,” dodáva. Poradňa Alexis odporučila zaradiť klientku do projektu Zachráňme životy. Popri tom jej Centrum konkrétnej pomoci Femina Levice, ktoré sa ako projekt Fóra života osamostatnilo v roku 2016, pomohlo s materiálnou pomocou, keďže zabezpečili celú výbavu pre dieťatko.

Synček Andrejko sa narodil 4. novembra 2022 o tretej ráno s krásnymi mierami 3800 gramov a 52 centimetrov. Mamička nám napísala pár slov: “Už sme komplet aj s našim Aďkom. Bohu vďaka, sme zdraví…” V rodine tak pribudlo siedme dieťa a všetci sú šťastní, že ho majú. 

Projekt Zachráňme životy bude mamu Andreu podporovať do jedného roku veku dieťatka a, ak to bude nevyhnutné, aj dlhšie. Tešíme sa, že spoločnými silami a vzájomnou spoluprácou je naša pomoc ešte viac efektívna a konkrétne cielená.

Jankina Janka, vianočné dieťatko
Jankina Janka, vianočné dieťatko

Jankine vianočné dieťatko 

Ďalšou radosťou je naše “vianočné dieťatko”. O jeho statočnej mamičke sme písali v TOMTO BLOGU a očakávali sme príchod dieťatka na svet práve na Štedrý deň. Koordinátorka projektu Zachráňme životy Mária Demeterová nám napísala, že sa bábätko ponáhľalo na svet skôr: “Vianočné dieťatko sa narodilo mamine Janke už 12. decembra 2022. Je to dievčatko a volá sa Janka, po mame. Vážila len 2300 gramov a 47 cm.”

Kvôli predčasnému pôrodu a nízkej pôrodnej hmotnosti muselo byť bábätko nejaký čas v inkubátore. Po ôsmich dňoch ich z nemocnice prepustili. Dlho však doma nepobudli, pretože malá Janka ochorela a bola aj s maminkou opäť hospitalizovaná. “Teraz sú už konečne doma. Malá Janka, vianočné bábätko, je nádherná a robí celej rodine veľkú radosť. Mama Janka ďakuje za pomoc,” dodáva Mária Demeterová.

Simonkina Emka
Simonkina Emka

Rekordný počet narodených detičiek koncom roka 

V decembri sa narodili ešte ďalšie tri deti. Krátko po zaradení do projektu Zachráňme životy sa Eme narodil synček Peťko s mierami 2670 gramov a 46 cm. Sme veľmi radi, že vďaka dobrým ľuďom má rodina všetko nevyhnutné, čo potrebuje, a malý Peťko prišiel do milujúceho prostredia.

Malý Daniel to mal mimoriadne ťažké od začiatku tehotenstva jeho mamy Lýdie, ktorá s ním v brušku aj starším synčekom musela utekať pred vojnou na Ukrajine. Pri narodení mal 50 cm a vážil 3780 gramov. Lýdia sa pomaly zotavuje po pôrode. S pomocou sociálnych pracovníčok vybavila pre dieťatko rodný list. Daniel prosperuje. Na prvej poradni ich pani doktorka pochválila, že pekne priberá.

Emku priviedla na svet mama Simona. Obe sa tešia skvelému zdraviu. Malú Emku dokonca obišla aj detská žltačka. Krásne prospieva, nič jej nechýba a najspokojnejšia je v mamičkinom náručí.
Za 15 rokov fungovania je to už 231 detí narodených v projekte Zachráňme životy. Viac sa o nich dočítate na www.zachranmezivoty.sk. Ich radosť je i našou radosťou. Tešíme sa, že môžeme spolupracovať a pomáhať, a to najmä vďaka štedrým darcom.

Martinkin Maťko
Martinkin Maťko

Femina Snina: Šťastný príbeh klientky, ktorá sa postavila na vlastné nohy

Práca v Centre konkrétnej pomoci Femina Prešov alebo Snina je úplne iného rázu. Štastný koniec sa nedozvieme po deviatich mesiacoch ako pri žene, ktorá je zaradená do projektu Zachráňme životy a porodí zdravé dieťatko. Pomoc je často priebežná, dlhotrvajúca, konštantná a v ťažkých životných situáciách niekedy len drobná či nenápadná, no rodiaca veľké ovocie.

O to viac však vie potešiť, keď má príbeh napokon šťastný koniec. Po rokoch mravenčej práce s klientkou sa v týchto dňoch ukázalo krásne ovocie. “Nikdy nezabudnem na naše prvé stretnutie. Prišla do Feminy v Snine s jedným dieťatkom na rukách a druhým pod srdcom. So slzami v očiach mi vyrozprávala svoj príbeh o nešťastnom vzťahu v zahraničí a potom o ešte horšom vzťahu doma na Slovensku. Dva vzťahy, dve deti. A k tomu násilnícký otec, ktorý ju v takom rozpoložení vyhnal z domu. Doslova na ulicu,” začína rozprávanie príbehu poradkyňa z Centra konkrétnej pomoci Femina Snina Zuzka Gajdošová. 

Klientku prichýlil brat do maličkej garzónky. Prvá pomoc, no len na pár dní. Poradili jej Feminu v Snine. “A vtedy nastalo obdobie postupných, drobných krokov, hľadania riešení, skúmania všetkých možností, priateľských väzieb, upokojovania vzťahov v rodine… Bolo to však naliehavé, lebo druhé dieťatko sa hlásilo na svet,” pokračuje Zuzka Gajdošová. 

Druhé dieťatko sa narodilo už do pokojnej atmosféry prenajatého bytu. Na depozit a časť nájmu sme našli ochotného darcu. So sťahovaním a drobnosťami pre deti pomohli priatelia. Aj sama klientka musela podniknúť odvážne a rázne kroky, a to predovšetkým požiadať o výživné od oboch otcov svojich detí. Právnym procesom ju sprevádzala naša spolupracujúca právnička Silvia Miškovičová. Pomohla jej s komunikáciou s úradmi a súdmi. 

Celé to trvalo tri roky a klientka sa odrazu ocitla pred ďalším dôležitým krokom. Materská pomaly končila, takže bolo potrebné nájsť si stabilnú prácu, aby sa dokázala postarať o svoje deti. Aj vtedy sme boli pri nej pripravení podať pomocnú ruku. 

Túžila si urobiť opatrovateľský kurz, no nemala peniaze. Zuzka Gajdošová ju pozvala do spolupráce a vytvorila pre ňu pracovné miesto so špecifickými podmienkami, aby sa stále dokázala starať o svoje malé deti. Klientka pomáhala triediť šatstvo, nakupovala SOS balíčky a viedla o nich evidenciu. 

“Zarobila si peniaze potrebné na vyzdvihnutie certifikátu o absolvovaní kurzu. Presne dnes mi s čerstvým certifikátom zavolala. Bola celá šťastná, že od septembra môže začať pracovať. Dojalo ma najmä to, že jej zvýšilo z výplaty asi tridsať eur a ona sa ma spýtala, či môže urobiť nákup pre deti. Samozrejme… Odpovedala som jej bez zaváhania. Pre väčšinu z nás je to nepredstaviteľné. Tešiť sa z tridsať eur navyše. Toľko pokory a skromnosti mi dáva nádej, že svet ešte stále nezdivel.” končí svoje rozprávanie Zuzka Gajdošová. 

Tieto príbehy sú pre nás motiváciou pokračovať ďalej, aj keď sme niekedy na konci so silami. Potrebujeme vás. Našich podporovateľov a darcov. Dnes viac ako kedykoľvek predtým. Bez vás nedokážeme pomáhať. Ďakujeme za vaše dary a sympatie.

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.