monitoring7

Monitoring správ zo sveta bioetiky a pro-life #7

Prinášame vám súhrn správ zo sveta bioetiky a pro-life za minulý týždeň (19. 2. – 25. 2. 2024).

1. Poľsko: tabletka „deň po“  bude dostupná bez receptu pre 15-ročné dievčatá. 
Poslanci poľského parlamentu schválili 19. februára novelu zákona o tzv. núdzovej antikoncepcii, ktorá je známa ako tabletka „deň po“. Po ôsmich rokoch sa tento kontroverzný hormonálny preparát stal opäť voľne dostupný v lekárňach. Bez akejkoľvek lekárskej konzultácie a bez receptu sa k tabletke s abortívnym účinkom dostanú už aj dievčatá od 15 rokov. Táto hormonálna tabletka „deň po“ sa užíva do 120 hodín po nechránenom pohlavnom styku a môže zabrániť ovulácii, prípadne zahniezdeniu embrya v maternici a jeho následnému odumretiu.       
 
2. USA: Najvyšší súd v Alabame nazval zamrazené ľudské embryá deťmi.
V polovici februára rozhodoval Najvyšší súd štátu Alabama v prípade žaloby troch párov, ktorých embryá boli zničené pri nehode v jednom z centier asistovanej reprodukcie.
Ide o historicky prvé rozhodnutie súdu, ktorý nazval zamrazené embryá „mimomaternicovými deťmi“. Až 8 z 9 sudcov najvyššieho súdu rozhodlo, že rodičia môžu podľa zákona dokonca vymáhať odškodné za smrť maloletého dieťaťa.
 
3. Slovensko: europoslanec dostal medzinárodné ocenenie za pomoc Rómom.
Slovenský europoslanec Peter Pollák si 22. februára v Madride prevzal ocenenie za boj proti segregácii Rómov v kategórii Vzdelávanie od nadácie Fundación Secretariado Gitano. Minulý rok sa totiž podarilo Petrovi Pollákovi z hnutia Slovensko presadiť v Európskom parlamente rezolúciu s komplexným riešením segregácie rómskych detí. Rezolúciu schválil EP v októbri 2023 a môže sa použiť vo všetkých krajinách EÚ na presadzovanie rovnosti vo vzdelávaní detí.
 
4. USA: výskum má prvé úspechy v liečbe pacientov s Parkinsonom a roztrúsenou sklerózou.
Nový výskum s nanokryštálikmi zlata v ľudskom mozgu zverejnili vedci z University of Texas Southwestern v decembri minulého roka v časopise Journal of Nanobiotechnology. Vedci zistili, že tieto nanočastice dokážu preniknúť aj cez hematoencefalickú bariéru a môžu priamo interagovať s mozgovými bunkami. Pacientom s týmito ochoreniami sa zvýšila energetická kapacita mozgu, čo sa prejavilo zlepšením pri prežúvaní, prehĺtaní, rozprávaní, písaní či samoobslužných činnostiach.
 
5. Česko: Najvyšší súd uprednostnil právo na život rodiaceho sa dieťaťa pred právom matky.
České médiá zverejnili pred dvomi týždňami rozhodnutie Najvyššieho súdu ČR v prípade úmrtia dieťaťa pri domácom pôrode. Matka a dula, ktorá pôrod dieťaťa koncom panvovým viedla, dostali podmienky za neúmyselné zabitie a odvolali sa na Najvyšší súd. Obe argumentovali, že rodiace dieťa nie je subjektom práv a matka má právo na súkromie a slobodnú voľbu pôrodu. Najvyšší súd ich sťažnosť odmietol s odôvodnením, že rodiace sa dieťa má právo narodiť sa a toto právo je nadradené právu ženy rozhodovať o mieste a spôsobe pôrodu.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.