Monitoring správ zo sveta bioetiky a pro-life #9

Súhrn správ zo sveta bioetiky a pro-life za minulý týždeň (4. 3 – 10. 3. 2024)

  1. Francúzsko: Poslanci definitívne odhlasovali potraty v ústave.

Poslanci oboch komôr parlamentu sa zišli minulý pondelok na Kongrese vo Versailles, aby povýšili potraty na ústavou garantovanú slobodu (780 za a 72 proti). Francúzsko sa tak stalo zrejme prvou krajinou na svete, ktorá chráni interrupcie a zabezpečí ich ústavným zákonom aj pre budúce generácie. Prezident Emmanuel Macron zákon podpísal v deň osláv Medzinárodného dňa žien a vyhlásil, že právo na potrat chce dostať aj do Charty základných práv Európskej únie. O dva dni neskôr prezident Macron v rozhovore pre francúzske médiá vyhlásil, že v máji predstaví vládny návrh zákona o asistovanom umieraní.   

https://www.postoj.sk/148378/aj-odporcovia-sa-nakoniec-podvolili-treba-cakat-pokracovanie-na-europskej-scene

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/702366-macron-chce-pridat-pravo-na-interrupcie-do-charty-zakladnych-prav-eu/

https://svet.sme.sk/c/23294225/eutanaziu-navrhuje-aj-macron-ma-sa-tykat-nevyliecitelne-chorych.html

  1. Španielsko: V Madride sa konal pochod za život a ľavica sľubuje potraty v ústave.

Minulú nedeľu sa v hlavom meste Španielska konal pochod za život, ktorý od roku 2011 každoročne organizuje platforma „Áno životu“ združujúca 500 organizácií. Podľa organizátorov sa pochodu zúčastnilo približne 35-tisíc občanov, ktorí chcú spoločne osláviť život každej ľudskej bytosti za každých okolností a zároveň protestovať proti praktikám kultúry smrti a vyraďovania. Podujatie sa konalo pár dní pred Medzinárodným dňom života, ktorým sa symbolicky stal 25. marec a bol vyhlásený na 1. medzinárodnom pro-life kongrese v Madride v roku 2003. Cieľom pochodu je priniesť do spoločnosti „novú kultúru starostlivosti, v ktorej sa rešpektuje každý život“. Iné aktivity plánuje španielska radikálna ľavica, ktorú reprezentuje koaličná strana Sumar. Minulú stredu totiž vydala vyhlásenie o rozhodnutí zakotviť interrupcie v ústave po vzore Francúzska. Od roku 2022 hrozí protipotratovým aktivistom zo zákona jednoročné väzenie, ak presviedčajú ženy, aby nepodstupovali interrupcie.

https://www.abc.es/sociedad/miles-personas-marchan-madrid-favor-vida-cultura-20240310155213-nt.html

https://www.teraz.sk/zahranicie/spanielska-krajna-lavica-chce-zakotvi/779509-clanok.html

  1. Organizácia IOM, Ženeva: Najtragickejší rok pre migrantov.

Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) bol rok 2023 najtragickejším za posledných desať rokov. Podľa záznamov zverejnených minulý týždeň zomrelo na migračných trasách v minulom roku najmenej 8565 migrantov. Od roku 2014 je v databázach zaznamenaných už 63-tisíc potvrdených obetí, no skutočné čísla sú omnoho vyššie. Najnebezpečnejšou trasou zostáva Stredozemné more, kde sa minulý rok utopilo 3129 ľudí. 

https://svet.sme.sk/c/23292159/vlanajsok-bol-pre-migrantov-najtragickejsi-od-roku-2016.html

https://www.lefigaro.fr/international/l-annee-2023-a-ete-la-plus-meurtriere-de-la-decennie-pour-les-migrants-20240306

  1. Írsko: Občania odmietli v referende zmenu definície rodiny.

Írsky premiér minulú sobotu oznámil, že piatkové referendum bolo neúspešné napriek vysokej účasti. Íri sa rozhodli, že nechcú meniť v ústave definíciu rodiny založenej na manželstve muža a ženy na „trvalý vzťah páru“. Odmietli aj zmenu ústavy, kde mali byť povinnosti matky v domácnosti nahradené vzájomnou starostlivosťou členov rodiny. Írsko už zmenilo referendom ústavu v roku 2015, keď zrušilo obmedzenia pre manželstvá osôb rovnakého pohlavia a v roku 2018, keď zrušili obmedzenia pre interrupcie.  

https://www.postoj.sk/148715/irske-vladne-referendum-o-redefinicii-rodiny-neuspelo

  1. Vatikán: Treba chrániť a podporovať ženy, aby sa mohli stať matkami.  

Pápež František sa minulú nedeľu prihovoril špeciálne ženám, ktorých dôstojnosť nie je rešpektovaná: Po modlitbe Anjel Pána vyhlásil: „Čaká nás ešte veľa práce, aby sme zabezpečili konkrétne uznanie rovnakej dôstojnosti žien. Je základnou povinnosťou spoločenských a politických inštitúcií chrániť a podporovať dôstojnosť každej ľudskej bytosti a ponúknuť ženám, nositeľkám života, potrebné podmienky, aby mohli prijať dar života a zabezpečiť svojim deťom dôstojnú existenciu.“

https://www.vaticannews.va/sk/papez/news/2024-03/papez-je-potrebne-chranit-zeny-nositelky-zivota.html

  1. Dánsko: Grónske ženy podali sťažnosť na nezákonné zavedenie vnútromaternicových teliesok. 

Skupina grónskych žien sa minulý týždeň obrátila na súd, kde žalujú štát z nezákonných sterilizácií a žiadajú odškodné. Ženám bolo bez ich vedomia a súhlasu vložené do maternice teliesko, ktoré malo zabrániť tehotenstvu prípadne uhniezdeniu embrya. Túto antinatalistickú kampaň vykonávali dánske úrady na grónskom obyvateľstve v rokoch 1966-1991. Podľa dánskych médií išlo o skupinu 4500 žien a mnohým z nich boli vnútromaternicové telieska zavedené už v 13. roku života.   

https://www.reuters.com/world/europe/greenland-women-take-denmark-court-over-historical-involuntary-birth-control-2024-03-04/

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-dansko-nezakonne-sterilizovalo-gronske-zeny-nyni-zadaji-odskodneni-247046

  1. UNICEF: Počet dievčat a žien so zmrzačenými genitáliami stúpol na 230 miliónov.

Agentúra OSN zverejnila minulý týždeň správu o náraste ženských obriezok za posledných osem rokov o 15% a o narastajúcom trende tejto škodlivej a nebezpečnej praktiky v útlom detskom veku. Mrzačenie ženských pohlavných orgánov je závažným porušením ľudských práv a OSN prijala rezolúciu o jej zákaze už v roku 2012. Krajiny s najväčším výskytom sú: Somálsko, Guinea, Džibutsko, Egypt, Sudán, Mali, Eritrea.

https://www.teraz.sk/najnovsie/unicef-mrzaceniu-genitalii-bolo-vyst/779824-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsNajnov%25C5%25A1ie

https://www.theguardian.com/global-development/2024/mar/08/dramatic-rise-in-women-and-girls-being-cut-new-fgm-data-reveals

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.