Záborská: termín „sexuálne a reprodukčné zdravie“ je zavádzajúci

Europoslankyňa Anna Záborská (KDH) predsedala 29. januára 2008 prvému híringu na pôde parlamentného výboru pre ženské práva na tému „sexuálneho a reprodukčného zdravia“. S iniciatívou prišli socialisti, ktorí tému považujú za súčasť práce EP a osobitne Výboru pre práva žien a rodovú rovnosť. Členovia výboru sa zhodli, že je potrebná celá škála informácii týkajúcich sa žien, mužov a ich rodín v oblasti plodnosti, zdravotnej starostlivosti, poskytovaných služieb s cieľom, aby mali páry všetky potrebné prostriedky na plánovanie rodičovstva.

„Zorganizovali sme preto zasadnutie výboru a verejný híring na túto tému, aby sme prizvali expertov a dali im príležitosť formulovať odborné stanoviská a výmenu názorov na túto tému. Našim cieľom bolo zvýšiť pozornosť a pomenovať záujmy žien v tejto oblasti,“ povedala po stretnutí Záborská.  Ako dodala, „za jednu z otázok považujem aj námietku či možno celú tému ženského zdravia limitovať takýmto spôsobom na tzv. koncept „sexuálneho a reprodukčného zdravia“, ktorý je navyše plný dezinterpretácii,“ povedala Záborská.

Termín tzv. „sexuálneho a reprodukčného zdravia“ označila Záborská za zavádzajúci, napr. pre otázku, či tento koncept obsahuje aj právo na potrat. Na otázku niektorých členov výboru zástupcovia Komisie a Rady odpovedali, že Únia nemá v oblasti potratov spoločnú politiku, že ide o záležitosť jednotlivých štátov. Na otázku, či koncept tzv. „sexuálneho a reprodukčného zdravia“ obsahuje podľa zástupcov Komisie a Rady aj problematiku potratov, odpovedali negatívne.

Záborská preto vyzvala, aby „tému nezneužívali zástupcovia tretieho sektora a nevládnych organizácii, aby sa potrat nenazýval ľudským právom a aby sa za peniaze EÚ nefinancovali v treťom svete kampane na podporu potratov. Verím, že sa môžeme zhodnúť, že ženské zdravie môžeme podporovať aj bez podporovania potratov,“ dodala Záborská.

EÚ v súčasnosti financuje organizácie podporujúce potraty sumou viac ako 800 miliónov korún, ktoré sú známe svojimi aktivitami a kampaňami podporujúce potraty po celom svete. „Táto prax musí skončiť, rovnako ako nedostatky s monitorovaním na aké ciele idú peniaze našich daňových poplatníkov, som pevne rozhodnutá pre tento cieľ niečo urobiť,“ povedala na záver Záborská.

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.