Rozvod ako dobré riešenie?

Region press priniesol ďalšiu časť poradne, v ktorej odpovedajú odborníčky z Fóra života na naliehavé súčasné problémy. Ak máte aj vy problém v rodine a potrebujete sa podariť – napíšte nám: forumzivota@forumzivota.sk

„Dobrý deň. S manželom práve prekonávame veľmi ťažké obdobie,
ktoré neviem, či zvládneme. Manžel mi bol neverný a ja neviem, či mu to chcem, alebo budem vedieť odpustiť. Obávam sa, že mu už nikdy nebudem vedieť dôverovať a vzťah bez dôvery pre mňa nemá zmysel. Dá sa niečo takéto prekonať?”


To, či sa dôvera dá, alebo nedá obnoviť, bude záležať na vás dvoch. Ak sa obaja zhodnete v tom, že napriek momentálnej bolesti zo zrady chcete manželstvo naďalej udržať a obaja ste ochotní investovať energiu (veľa energie) do obnovy vášho vzťahu, tak by sa to malo podariť. Dôvod, prečo sa to mnohým párom nepodarí je, že buď stratili trpezlivosť, alebo jeden z nich neprevzal sa svoje konanie zodpovednosť. Z nášho prieskumu vyplýva, že 90 percent ľudí, ktorí zažili manželskú krízu a zostali spolu, s odstupom času hodnotia svoje manželstvo ako ešte kvalitnejšie ako pred krízou. V skratke, ak manželia krízu prekonajú, tvrdia že ich vzťah je ešte pevnejší. Niektorí z nich dokonca povedali, že teraz, keď už vedia že ich hoc čo len tak nezlomí, cítia sa ešte bezpečnejšie a preto spolu čelia novým výzvam v živote ešte efektívnejšie. Odkiaľ to vieme? Pretože nám to manželia hovoria.

Ak by vás zaujímali ich výpovede (aj o nevere) a o tom ako úspešne prekonali svoje manželské krízy, odporúčame vám pozrieť si povzbudivý film „Manželstvá z tlakového hrnca,“ ktorý je dostupný online zdarma. Jeho autormi sú Tlakový Hrniec a Fórum života.

Tiež je dôležité zamyslieť sa nad tým, čo je vlastne odpustenie? Často si myslíme, že je to stav, kedy už nezažívam strach, hnev, smútok pri spomienke na zradu. Odpustenie je však rozhodnutie. Rozohodujem sa, že zradu, ktorú si voči mne spáchal ti už nebudem pripomínať. Nebudem ťa už trestať, nebudem to vyťahovať počas hádok. Na to, aby sa človek rozhodol odpustiť však potrebuje tie správne podmienky. Jednou z nich je, že vidí, že partner vážne vníma zodpovednosť za svoje zlyhanie. Doprajte si spoločný čas, aj keby vám momentálne nebol pohodlný. Váš vzťah môže byť ešte lepší, ako predtým.

 

Lívia Halmkan
riaditeľka neziskovej organizácie Tlakový Hrniec

 

 

Článok bol uverejnený v Regionpress 15.mája 2020

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.