Fórum života žiada podporu pre návrhy zákonov zameraných na riešenie situácie tehotných žien a matiek

Bratislava, 7. 7. 2020 – Fórum života v liste adresovanom  poslancom NR SR žiada o podporu pre návrhy zákonov zameraných na riešenie situácie tehotných žien a matiek. Ide o konkrétne návrhy, ktoré na júlovú schôdzu parlamentu predkladajú parlamentní zástupcovia politických strán KÚ, OĽANO a nezaradení poslanci.

 

Cieľom prvej navrhovanej úpravy je vytvorenie podporných opatrení pre ženu, ktorá zvažuje podanie žiadosti o umelé ukončenie tehotenstva. „Úprava má dať žene reálnu možnosť rozhodnúť sa po zvážení všetkých dostupných informácií a možností ako zodpovedne nasmerovať svoj život. Je to návrh, ktorý je prorodinný a prosociálny, pretože obsahuje riešenia a nástroje, ktorých úlohou je poskytnúť budúcim matkám priestor na rozhodnutie a tiež aj konkrétnu pomoc a sprevádzanie,“ vysvetľuje Marcela Dobešová, predsedníčka Fóra života, ktoré sa tejto téme venuje už dve desaťročia. V liste poslancom vysvetľuje, že ide o príspevok v tehotenstve, lepší informovaný súhlas, viac času na premyslenie v tejto závažnej životnej situácii, ale aj zákaz komerčnej reklamy na umelé potraty. Taktiež upriamuje pozornosť na lepší zber informácií o potratoch, za účelom prípravy politík a pomoci, ktoré môžu napomôcť rodinám v prevencii umelých potratov. Zároveň tento návrh zákona umožní odstránenie diskriminácie, nerovnaké zaobchádzanie a ďalšie ťažkosti, s ktorými sa pracovníci a dobrovoľníci pomáhajúcich organizácií združených vo Fóre života v praxi stretávajú. Napríklad aktuálne platný zákon o sociálnych službách sa na tehotné ženy vzťahuje iba čiastočne. Ide iba o prípady, ak sú vystavené násiliu alebo strate bývania. Nový návrh zákona v tomto smere prináša viacero pozitívnych zmien, predovšetkým lepšiu dostupnosť pomoci pre tehotné ženy.

List Fóra života sa týka aj ďalšieho predkladaného návrhu zákona, ústretového k ženám, ktoré sa rozhodnú pre utajený pôrod a adopciu. „Máme s touto problematikou dlhoročné skúsenosti a vnímame ako vážnu bariéru nedostatočné podporné stimuly pre ženy, ktoré ostanú s problémom nečakaného tehotenstva samé,“ uvádza predsedníčka Fóra života jeden z dôvodov, pre ktoré by poslanci mali venovať spomenutým návrhom zákonov patričnú pozornosť a podporu.

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.