65 pamätníkov nenarodeným deťom

Šesťdesiatpäť. Áno, takéto číslo má  bilancia pamätníkov nenarodeným deťom na celom Slovensku. Teší nás, že takéto miesta po Slovensku stále pribúdajú. Ešte pred pár rokmi ich bolo len zopár. Tu je MAPA, ktorá obsahuje zvýraznené miesta s pamätníkmi.  

Pamätníky sú dlhodobou súčasťou kampane Sviečka za nenarodené deti, počas ktorej si pripomíname nenarodené deti. Vznikajú najčastejšie z iniciatívy rodičov, ktorí počas tehotenstva prišli o dieťatko a radi by mali vo svojom okolí pietne miesto, kde by si mohli na svoje dieťatko pospomínať. 

Stano Piatrik a Mária Piatriková pripravili na túto tému cyklus dokumentov: Pamätníky nenarodeným. Prvý je o známom pamätníku od sochára Martina Hudáčka. Opisuje jeho vznik, i to, že tento jeho projekt bol na škole označený ako kontroverzný. 

 

 

Druhé dve dokrútky sú zo Svätého Jura. Zuzana a Martin rozprávajú o strate dieťatka v 16. týždni tehotenstva. Hovoria ako prežívali spontánny potrat a prečo sa rozhodli svoje dieťa pochovať.  Ich príbeh stojí za vznikom pamätníka nenarodeným deťom spolu s hrobovým miestom vo Svätom Jure. V súčasnosti je na tom mieste pochovaných 13 detičiek. 

 

 

V Amerike a v Poľsku pamätník nenarodeným deťom zo Slovenska

Sila posolstva pamätníka nenarodeným od Martina Hudáčka sa, dá sa povedať, stala celosvetová. Po poľskom meste Vroclav aj americký cintorín v Madisone (Wisconsin) situoval súsošie od Martina Hudáčka do svojho exteriéru. Toto silné súsošie je obohatené i o prítomnosť otca a zobrazuje bolesť matiek a otcov. Hovorí, že aj muži sú zasiahnutí touto skutočnosťou. 

Prosíme i vás, ak viete o nejakom pamätníku nenarodeným deťom vo vašom okolí a nie je zaznačené na mape, dajte nám vedieť na kancelaria@forumzivota.sk.

Ďakujeme!

 

Andrea Žiaková, Fórum života

 

Zoznam pamätníkov nenarodeným deťom – Slovensko 2020

 

Bardejov
Borovce
Bratislava – Petržalka
Bratislava – Staré Mesto
Bratislava – Staré Mesto
Budmerice
Čadca
Domaniža
Dubovica
Dunajská Streda
Holice
Hontianske Trsťany
Horná Breznica
Horné Kočkovce
Horné Orešany
Jasenica
Lendak
Kamenná Poruba
Košice
Košice
Košice – Krásna
Kotešová
Kračúnovce
Kysucké Nové Mesto
Myslina
Námestovo
Nevoľné
Nitra
Maňa
Plevník – Drienové
Podmanín
Podolinec
Poproč (okres KE)
Považská Bystrica
Považská Teplá
Prešov
Prestavlky
Pružina
Púchov
Rajecká Lesná
Rajecké Teplice
Raslavice
Rišňovce
Sabinov
Šahy
Šamorín
Šaštín – Stráže
Senec
Senica
Snina
Snina
Stráňavy pri Žiline
Stropkov
Šúrovce
Svätý Jur
Svidník
Svit
Tesárske Mlyňany
Trnové
Turie
Tvrdošín
Višňové
Vráble
Ždaňa
Žilina – Solinky

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.