Bioetické okienko Fóra života: interrupcie vo francúzskej ústave, taliansky deň za život, súhrn správ z domova aj zo sveta

Píše bioetička Pavla Bicianová

Prečo chcú Francúzi interrupcie v ústave?

Minulý týždeň v utorok sme sledovali večerné hlasovanie vo francúzskom Národnom zhromaždení o interrupciách. Prítomných 546 poslancov sa rozhodovalo, či zahlasujú za povýšenie potratov na slobodu garantovanú ústavou. Prekvapením bolo, že až 493 poslancov hlasovalo za, len 30 bolo proti a 23 sa zdržalo. Výsledok mimoriadne zaujal aj svetové médiá, napriek tomu, že hlasovanie o potratoch nie je definitívne a musí ešte prejsť Senátom.

Stalo sa tak len pár dní potom, čo ulicami Paríža pochodovalo približne 15-tisíc účastníkov celonárodnej manifestácie Marche pour la vie. Cieľom pochodu za život boli protesty proti ústavnej ochrane potratov a návrhy ako potratom predchádzať. Výsledok hlasovania v parlamente však odzrkadľuje dvojročné úsilie vlády Emmanuela Macrona zabetónovať potraty. Prezident Macron v reakcii na zrušenie federálnych práv na interrupcie v USA v júni 2022 sľúbil, že pomocou ústavy zabezpečí vykonávanie potratov aj pre budúce generácie. A nielen to. Ak by text novej ústavy prešiel februárovým hlasovaním aj v Senáte, Francúzsko bude prvou krajinou Európy s potratmi v ústave.   

Potratová „zdravotná starostlivosť“ však nie je vo Francúzsku nijako ohrozená, čo potvrdil aj predkladateľ nového textu ústavy, minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti. Interrupcie sa od roku 2022 vykonávajú až do 14. týždňa tehotenstva a sú preplácané zo zdravotného poistenia. Potratové tabletky si ženy objednajú aj telefonicky a vyzdvihnú v lekárni. Každoročne sa vo Francúzsku vykoná vyše 200-tisíc potratov. Napriek tomu, že Francúzi zaviedli antikoncepciu zdarma ako prevenciu proti potratom, ich počet neklesá (234-tisíc za rok 2022). Klesá však počet novorodencov medziročne o 6,6%, čo bolo za rok 2023 najnižší počet od 2. sv. vojny. 

Otázkou teda zostáva, či ide len o akýsi politický aktivizmus alebo ideologickú kolonizáciu, ktoré nereflektujú realitu. Faktom však zostáva, že podľa prieskumov verejnej mienky vyše 80% Francúzov podporuje legálne interrupcie a dokonca aj zakotvenie práva na potrat v ústave. A to je už výzva pre stratégie pro-life hnutia: ako pracovať so ženami a mužmi dneška, aby úcta k ľudskému životu bola našou prvou voľbou.

https://www.lefigaro.fr/politique/l-assemblee-nationale-adopte-le-projet-de-loi-visant-a-inscrire-le-droit-a-l-ivg-dans-la-constitution-20240130

„Sila života nás prekvapuje.“ 46. ročník talianskej pro-life kampane

Každoročné oslavy Národného dňa za život prebiehajú prevažne v kresťanských komunitách. A tak opäť zaznel jasný hlas talianskych pastierov. Svoje posolstvo však adresovali všetkým ľuďom dobrej vôle, neveriacim i veriacim z rôznych náboženstiev. Lebo život je to, čo nás spája. V úvode biskupi veľmi konkrétne pomenovali situácie, v ktorých sa mnohí ocitáme a často nedokážeme chrániť ľudský život. Práve naopak:    

„Čo tak život nepriateľa – vojaka, či civilistu…, ktorý nám stojí v ceste pri dosahovaní cieľa. Je to prekážka, ktorú môžeme, vlastne musíme zničiť silou zbraní. A čo život migranta, keď nám zaveľa nestojí. Potom nevadí, že sa stratí niekde v mori, v púšti, či ho zneužijú alebo mu ublížia. A život robotníka považujeme za tovar, ktorý kupujeme za nízky plat, nevýhodnú zmluvu, občas „načierno“…  Život ženy je aj dnes považovaný za majetok muža, preto ju možno ponížiť, ublížiť, či dokonca spáchať zločin. Život ťažko chorého pokladáme za nehodný žitia, odopierame mu lekársku starostlivosť, a tak sa nám zdá ľudské pomôcť mu pri samovražde alebo mu spôsobiť smrť. Život dieťaťa, narodeného či nenarodeného, sa stále viac podrobuje želaniam dospelých, a vystavuje sa takým praktikám ako je maternica na prenájom, obchodovanie, pedopornografia, transplantácie orgánov. Interrupcie sa stále viac banalizujú, lebo sú ľahko dostupné v podobe tabletiek a sú nespochybniteľne považované za právo. Toto sú životy, ktoré naša spoločnosť nepokladá za rovnako dôstojné ako ostatné, a tak nemá problém odoprieť im existenciu“.  

No napriek tomu nás „sila života prekvapuje“, pokračujú biskupi v posolstve. „Ak dokážeme prekonať niektoré ideologické pohľady, zistíme, že každý život, aj s tými najväčšími obmedzeniami, má nesmiernu hodnotu a môže byť obohatením pre životy iných.“ Koľkokrát sa nechcené dieťaťa stane požehnaním pre rodinu alebo zdravotne znevýhodnený prinesie radosť tam, kde zdravie ku šťastiu nestačí. A koľkokrát aj pri posteli ťažko chorého môže načerpať útechu ten, ktorý je ubolený vnútorne. Každý život má v sebe jednu úžasnú schopnosť: dokáže čeliť prekážkam a obmedzeniam. 

Talianski biskupi nám v závere pripomínajú, že úctu k ľudskému životu nemôžeme zredukovať na náboženskú záležitosť. Každá autentická ľudská spoločnosť má vnímať život s rešpektom a prijímať ho s určitým záväzkom: že mu pomôže naplno sa rozvinúť a odstráni prekážky, či už sociálne alebo ekonomické. „Právom odsudzujeme zločiny spáchané na ľuďoch v minulosti, či to už bolo z ideologických alebo dokonca z náboženských dôvodov. Sme si však istí, že sa v budúcnosti nebude hľadieť s rovnakou hrôzou na dnešné zločiny proti životu, ktorých sme boli len ľahostajní pozorovatelia, či cynickí vykonávatelia?“ 

Aj Sv. Otec sa pridal k oslave Dňa života a k posolstvu talianskych biskupov. Pozval všetkých účastníkov nedeľnej modlitby Anjel Pána, aby „prekonali ideologické vízie a znovu objavili, že každý ľudský život má nesmiernu hodnotu.“ Vyzval k modlitbe za ľudí trpiacich vojnou, najmä na Ukrajine, v Palestíne a Izraeli. Zároveň pozval prítomných k sláveniu Svetového dňa modlitby a povedomia o obchodovaní s ľuďmi. Pripomíname si ho 8. februára, v deň spomienky na sv. Jozefínu Bakhitu, ktorá bola zotročená. 

https://www.chiesacattolica.it/il-messaggio-per-la-46a-giornata-nazionale-per-la-vita/

Financovaním potratov problémy žien nevyriešime.

Nedávno sme sa dozvedeli, že niektorí Slováci využívajú crowdfundingovú platformu Donio na posielanie peňazí na interrupcie cez organizáciu Možnosť voľby. Tieto zbierky nie sú len nezodpovedné a neetické, ale aj neľudské a kruté. Nielenže sa priamo podieľajú na zabíjaní detí, ale aj zneužívajú situáciu žien, ktoré sa cítia vystrašené, opustené a bezradné. Namiesto toho, aby im ponúkli pomoc, radu a alternatívy, im dávajú falošnú voľbu, ktorá im zničí život. Ženy by mali mať možnosť rozhodnúť sa slobodne, bez strachu, zúfalstva a tlaku. 

Hlavným cieľom tejto propotratovej organizácie je ponúkať neplánovane tehotným ženám interrupcie.  Šokovalo nás, keď sa ich aktivistky v roku 2022 postavili na ukrajinsko-slovenské hranice a rozdávali Ukrajinkám utekajúcim pred vojnou a násilím interrupčné letáky. Je to vôbec možné, že v 21. storočí sa civilizovaná a emancipovaná spoločnosť zmôže na ponuku: “Choďte na potrat, my vám to zaplatíme?” V minulom roku dokonca zriadili experimentálnu poradňu pre neplánovane tehotné, kde sa ženy dozvedia, že im vybavia interrupciu. A ešte to aj hrdo nazvú “možnosť voľby.”  

V Áno pre život a vo Fóre života máme 25 ročné skúsenosti s poradenstvom pre neplánovane tehotné ženy, ktoré sa ocitnú v problémoch. Vieme, že interrupcie nie sú pre ženy a ich rodiny žiadnym riešením. Neplánované tehotenstvo je totiž len jedným z mnohých problémov, ktoré ženy prežívajú. My sa v našej práci sústredíme na to, aby sme žene pomohli vyriešiť problémy, ktoré ju dostali do ťažkej situácie. A potom sa matka prirodzene rozhodne pre život svojho dieťaťa. Pomáhame nielen pred narodením, ale aj po narodení, aby žena nezostala na všetko sama.  

Odmietame interrupcie. Sú nebezpečné a rizikové, môžu spôsobiť mnohé fyzické a psychické komplikácie pre matku, ako napríklad krvácanie, infekcie, neplodnosť, depresie, výčitky, traumu alebo postabortívny syndróm. Preto ponúkame skutočné riešenia pre neplánovane tehotné ženy, akými sú dlhoročné odborné poradenstvo, sprevádzanie a adresná pomoc prostredníctvom našej členskej organizácie Poradňa Alexis a cez náš projekt Zachráňme životy.

Pomáhajme spoločne tehotným ženám. Iba tak dokážeme ochrániť  život od počatia.

ZO SVETA - súhrn bioetických správ:

Legalizácia eutanázie a asistovanej samovraždy pokračuje naprieč kontinentmi. Za posledné týždne sa tak udialo aj v poslednom z austrálskych štátov – Novom Južnom Walese. Ekonomickou krízou zmietaná Kuba sa stala od Vianoc prvým autoritárskym režimom s legálnym zabíjaním chorých a Veľká Británia postupne odmieta život zachraňujúcu liečbu niektorým pacientom s ťažkou anorexiou. Holandsko sa rozhodlo od februára uvoľniť pravidlá v poskytovaní smrteľných dávok ťažko chorým deťom od 12 rokov nadol a bude sa pýtať aj na ich súhlas. Pokus o legalizáciu asistovanej samovraždy sme sledovali v januári aj v neďalekom talianskom regióne Benátsko, kde len o jeden zdržaný hlas regionálnej poslankyne neprešiel. Tá bola nakoniec potrestaná vlastnou stranou a zbavená funkcie straníckej tajomníčky. Svetovým lídrom v zabíjaní nevyliečiteľne chorých pacientov je naďalej Kanada s 13 241 mŕtvymi za rok 2022. Jej pokusy o rozširovanie eutanázie pre duševne chorých najnovšie pozastavil minister zdravotníctva Mark Holland. 

Legislatívne aktivity usilujúce o legalizáciu prípadne ďalšie rozšírenie potratov pokračujú a aktuálne sa riešia nielen v USA, ale aj vo Francúzsku, Poľsku a v ďalších krajinách. Zároveň sa však aktivizuje aj pro-life hnutie. Pochody za život sa v podobe celonárodných manifestácií konali v januári vo Washingtone a v Paríži. Oba pochody sa každoročne konajú v deň výročia legalizácie potratov. V Amerike sa ho zúčastnilo podľa odhadov organizátorov asi 50-tisíc ľudí a niesol sa v duchu pomoci tehotným ženám s heslom: „S každou ženou, pre každé dieťa“. Vo Francúzsku tento rok protestovalo na pochode 15-tisíc ľudí proti zakotveniu potratov v ústave a tiež proti legalizácii eutanázie a asistovanej samovraždy, ktoré Macronova vláda plánuje. Organizátori zároveň žiadali vládu o preventívne politiky: podporu pôrodov, povinný ultrazvuk v tehotenstve, 3 dni pre ženu na rozmyslenie, ako aj rozvoj paliatívnej starostlivosti. Poľsko spustilo proces legalizácie umelých potratov, ktoré boli doteraz zakázané. Nová vláda Donalda Tuska schválila dva legislatívne návrhy a predložila ich do parlamentu. Ukrajina zase plánuje schválenie kontroverzného zákona, ktorý umožní pozostalým po padlých vojakoch a vojačkách prístup k umelému oplodneniu. Znamená to, že ich spermie a vajíčka budú môcť aj po smrti použiť ich manželia, partneri (dokonca aj ich rodičia) pri výrobe nových ľudských embryí, pomocou oplodnenia v skúmavke a s prenájmom maternice. Podobné praktiky sú nelegálne a zakázané vo viacerých krajinách EÚ.

Z DOMOVA – súhrn bioetických správ:

Od januára sa u nás zvýšila podpora tehotných žien, konkrétne absolventiek stredných a vysokých škôl vďaka novele o sociálnom poistení z dielne SaS. Absolventky budú mať konečne nárok na materské, pretože sa im do doby nemocenského poistenia zaráta aj štúdium. Každá tehotná žena na Slovensku bude mať zároveň aj plne hradené štyri návštevy pôrodnej asistentky s psycho-fyzickou prípravou na pôrod, ako aj s popôrodnou starostlivosťou. 

Na programe 9. schôdze parlamentu je od minulého týždňa opäť niekoľko návrhov, ktoré podporujú úctu k ľudskému životu. Poslankyne z KDH predložili do parlamentu návrh zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Príspevok na opatrovanie pre ľudí starajúcich sa o osoby s ťažkým zdravotným postihnutím by mali dostávať ešte šesť mesiacov po úmrtí opatrovanej osoby. Podmienkou je zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie. V národnej rade sú tiež návrhy zákonov poslancov Záborskej a Vašečku z KÚ, ktoré predkladali už v minulom volebnom období, napr. o pochovávaní potratených detí, súhlase rodičov so sexuálnou výchovou a tiež o príspevku pre tehotné absolventky štúdia. Ide o novú štátnu sociálnu dávku vo výške 200 eur pre absolventky, ktoré nemajú nárok na tehotenskú dávku, ani tehotenské štipendium.        

Poslanci slovenského parlamentu budú tiež hlasovať o pracovnom voľne pre ženy po potrate. Návrh progresívnych poslankýň na zmenu zákonníka práce milo prekvapil. Chce ponúknuť ženám a ich príbuzným dva dni voľna, aby mali čas na trúchlenie a spracovanie traumy po úmrtí dieťaťa. Progresívne poslankyne však pár dní predtým zaplavili ministerku Dolinkovú otázkami v rámci Hodiny otázok o tom, aká bezpečná je tzv. medikamentózna interrupcia – potratová tabletka a kedy už konečne podpíše vyhlášku. Rovnakú otázku prekopírovalo a poslalo v jeden deň spolu jedenásť poslankýň. Ministerku tiež žiadali, aby zlepšila dostupnosť umelého oplodnenia, o ktorom si však mylne myslia, že lieči neplodnosť.

Záverečnou aktualitou bioetického okienka je správa o legalizácii tzv. potratovej tabletky zo 6. februára. Ministerka zdravotníctva Dolinková sa do médií vyjadrila, že vyhlášku k jej legalizácii podpíše, no ešte ju čaká posledné stretnutie s odborníkmi, ktorí pracovali na štandardnom postupe.

https://www.postoj.sk/146702/dolinkova-nevidi-dovod-preco-by-sme-sa-mali-branit-chemickemu-potratu

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.